null Élelmiszerbiztonsági jótanácsok tojásos ételek készítéséhez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok tojásos ételek készítéséhez

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok tojásos ételek készítéséhez

Az otthoni ételmérgezések okozói lehetnek a tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok. Ha az alábbi egyszerű tanácsokat betartja, nem lesz oka az aggodalomra!

Tojástárolás, tojásos ételek készítése

  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
  • Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.
  • A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.
  • Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.
  • Krémekhez, majonézhez csak teljesen friss tojást használjon fel. Feltört tojást ne tároljon, mielőbb használja fel.
  • Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
  • A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
  • A főzött tojásos, ún. sárga krémeket minél gyorsabban le kell hűteni, és a kész süteményt (krémes, képviselő fánk) hűtőszekrényben tárolni.
  • Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
  • A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.
  • Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
  • Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.

Élelmiszerbiztonsági jótanácsok tojásos ételek készítéséhez


Friss hírek

Akár egy évre „lakat kerülhet” a problémás webshopokra az NMHH és a Nébih együttműködésének köszönhetően
2021. május 6., csütörtök

Akár egy évre „lakat kerülhet” a problémás webshopokra az NMHH és a Nébih együttműködésének köszönhetően

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, melyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra. A csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így ezen összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább >

A sportélet tisztaságát is védi majd a Nébih és a Testnevelési Egyetem együttműködése
2021. május 5., szerda

A sportélet tisztaságát is védi majd a Nébih és a Testnevelési Egyetem együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá a Testnevelési Egyetem (TE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakmai kooperáció a jövőben olyan területeket érint majd, mint az étrend-kiegészítők, a sportolóknak szánt élelmiszerek vizsgálata, az internetes kereskedelem ellenőrzése és a közös kommunikációs aktivitások megvalósítása.

Tovább >