Élelmiszer-biztonsági túlélési tippek gombagyűjtőknek
A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különlegesen körültekintően kell eljárnunk! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. Fontos tudni, hogy nem csak a mérgező gombáktól lehet megbetegedni. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik.
Gombagyűjtés
• Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet már jól ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyen.
• A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
• A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást. A gombaspórákból hosszú sejtfonalak jönnek létre, ezek az ún. hifák. A hifák összessége micéliumot alkot a földfelszín alatt, melynek bizonyos részein olyan dússá válik a hifatömeg, hogy a felszínre törve termőtest jön létre, amely aztán újabb spórákat termel. A termőtest kb. 90%-át víz, 1,5-3%-át fehérje, 4-6%- át szénhidrát alkotja. Ásványi anyagokat, elsősorban káliumot, foszfort is tartalmaznak. A gombák zsírtartalma elenyésző (~0,3%) vitamin-tartalmuk (D, A, B1) aránylag magas.
Otthoni tárolás
A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
Ha vadon termő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét!
Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódik. A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik. Ha olyan gombát készít el, melyet nem ismer, érdeklődjön a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról!
Gombás ételek készítése
• A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat) levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el.
• Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk.
• Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat.
Ezért például:
• a tuskógomba szárának alsó 2/3-át ne használjuk fel, s egyéb részeit is legalább 20 percig főzzük;
• a szegfűgomba szárát dobjuk ki;
• az őzlábgomba tönkje csak szárítva (és porítva) használható;
• a tőkegomba tönkje ugyancsak túl rostos, ezért ételkészítéshez ne használjuk fel!
• A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt.
• Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű maradékot 48 óráig érdemes megtartani!
• Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatott an allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
Teendők gombamérgezés esetén
• Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni!
• A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
• Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
• Vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!
Ismerje meg a gyilkos galócát!
Aki gombagyűjtést tervez, legalább a gyilkos galócát ismernie kell! Ez jóízű, szép, de halálosan mérgező gomba. Lemeze fehér, gallérja és bocskora van. Ha csak kis törmeléke is bekerül a gyűjtőkosárba, már mérgezést okozhat! Különösen kifejletlen, zárt, fehér tojás alakú fiatal példányai téveszthetők össze ehető gombák fiatal példányaival.
Ne feledje!
• Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát!
• Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le!
• Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát!
• Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát!
• Bármilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
Folyamatosan frissülő gambaszakellenőri lista
Gombapárok - a leggyakoribb ehető és a hozzá hasonló mérgező gombafajok fotói 2020 (pptx)