null Elektronikusan is beadhato az onellenorzesi egyuttmukodesi megallapodasi kerelem

Elektronikusan is beadható az önellenőrzési együttműködési megállapodási kérelem

Elektronikusan is beadható az önellenőrzési együttműködési megállapodási kérelem
2020. április 8., szerda

Már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén keresztül is benyújthatják az élelmiszer-vállalkozók az önellenőrzési együttműködési megállapodási igényüket.

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme a vállalkozások által végzett önellenőrzés, amely magában foglalja az élelmiszerek minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelmények teljesülésének az élelmiszer-vállalkozás által végzett felügyeletét.

Az önellenőrzés eredményeinek a hatósági kockázatelemzési rendszerbe való beemelésével lehetővé válik az élelmiszerlánc-felügyelet hatékonyabb ellátása. Az együttműködés e formája az élelmiszer-vállalkozások részéről önkéntes. Az együttműködés feltételeit a Nébih – a területileg illetékes kormányhivatal vagy járási hivatal javaslatát figyelembe véve – határozza meg, melyet a felek határozott időtartamra szóló megállapodásban rögzítenek.

A megállapodás megkötésének első lépése a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR) található kérelem elektronikus kitöltése, melyhez az ÜPR-en belül, a Nébih ügykatalógusában ki kell választani az „Önellenőrzési együttműködési megállapodási igény bejelentése” címet.

Az igény-bejelentéseket – az ügyfélkapuján bejelentkezve – a felhasználó maga is megteheti, illetve érvényes meghatalmazás birtokában a meghatalmazott is feltöltheti a meghatalmazója nevében. Szükség esetén a meghatalmazás az ÜPR „Meghatalmazás” menüpontjában kérelmezhető.

Vonatkozó jogszabály:
28/2017. (V. 30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről 5.§

Friss hírek

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus
2021. június 21., hétfő

Hazánkban is megjelent a paradicsom barna termés-ráncosodás vírus

A paradicsomot és paprikát károsító paradicsom barna termés-ráncosodás vírus (ToBRFV) rendkívül könnyen terjedő, jelentős veszteséget okozó, veszélyes károsító. 2018 óta Európa számos országában teret hódított, és idén egy Csongrád-Csanád és egy Győr-Moson-Sopron megyei termelőnél is igazolta a jelenlétét a Nébih laboratóriuma. A növényvédelmi szakemberek a szükséges hatósági intézkedéseket haladéktalanul elrendelték, valamint megkezdték a fertőzések forrásának felderítését. A vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2021. június 18., péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, ami általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. Az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2021. június 19-től három megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >