null Elektronikusan is beadhato az onellenorzesi egyuttmukodesi megallapodasi kerelem

Elektronikusan is beadható az önellenőrzési együttműködési megállapodási kérelem

Elektronikusan is beadható az önellenőrzési együttműködési megállapodási kérelem
2020. április 8, szerda

Már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén keresztül is benyújthatják az élelmiszer-vállalkozók az önellenőrzési együttműködési megállapodási igényüket.

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme a vállalkozások által végzett önellenőrzés, amely magában foglalja az élelmiszerek minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelmények teljesülésének az élelmiszer-vállalkozás által végzett felügyeletét.

Az önellenőrzés eredményeinek a hatósági kockázatelemzési rendszerbe való beemelésével lehetővé válik az élelmiszerlánc-felügyelet hatékonyabb ellátása. Az együttműködés e formája az élelmiszer-vállalkozások részéről önkéntes. Az együttműködés feltételeit a Nébih – a területileg illetékes kormányhivatal vagy járási hivatal javaslatát figyelembe véve – határozza meg, melyet a felek határozott időtartamra szóló megállapodásban rögzítenek.

A megállapodás megkötésének első lépése a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR) található kérelem elektronikus kitöltése, melyhez az ÜPR-en belül, a Nébih ügykatalógusában ki kell választani az „Önellenőrzési együttműködési megállapodási igény bejelentése” címet.

Az igény-bejelentéseket – az ügyfélkapuján bejelentkezve – a felhasználó maga is megteheti, illetve érvényes meghatalmazás birtokában a meghatalmazott is feltöltheti a meghatalmazója nevében. Szükség esetén a meghatalmazás az ÜPR „Meghatalmazás” menüpontjában kérelmezhető.

Vonatkozó jogszabály:
28/2017. (V. 30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről 5.§

Friss hírek

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között:  egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére
2021. október 13, szerda

Kutatási együttműködés a Debreceni Egyetem és a Nébih között: egyetemi tudással a vaddisznóállomány feltérképezésére

A vadon élő állatok által terjesztett fertőzések kimutatására és megelőzésére szolgáló speciális monitoring rendszer kidolgozását tűzte ki célul a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erről szóló kutatási együttműködési megállapodást október 13-án a Vadászati és Természeti Világkiállításon írta alá Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem dékánja és Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Tovább >

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy
2021. október 8, péntek

Újra képernyőn a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy

Országos médiakampányt indít a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy népszerűsítése érdekében az Agrármarketing Centrum (AMC) az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közreműködésével. A kommunikációs kampányt több nagyívű fejlesztés, például online pályázati rendszer létrehozása és az információs felületek megújítása előzte meg az elmúlt hónapokban. Az újítások eredményeit és a KMÉ-védjegy alapértékeit teszi most mindenki számára láthatóvá az októberben induló médiakampány.

Tovább >