null Elektronikusan is beadhato az onellenorzesi egyuttmukodesi megallapodasi kerelem

Elektronikusan is beadható az önellenőrzési együttműködési megállapodási kérelem

2020. április 8, szerda

Már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén keresztül is benyújthatják az élelmiszer-vállalkozók az önellenőrzési együttműködési megállapodási igényüket.

Az élelmiszerlánc-biztonság egyik kiemelten fontos eleme a vállalkozások által végzett önellenőrzés, amely magában foglalja az élelmiszerek minőségével, az élelmiszer-biztonsággal, a nyomonkövetéssel és az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos követelmények teljesülésének az élelmiszer-vállalkozás által végzett felügyeletét.

Az önellenőrzés eredményeinek a hatósági kockázatelemzési rendszerbe való beemelésével lehetővé válik az élelmiszerlánc-felügyelet hatékonyabb ellátása. Az együttműködés e formája az élelmiszer-vállalkozások részéről önkéntes. Az együttműködés feltételeit a Nébih – a területileg illetékes kormányhivatal vagy járási hivatal javaslatát figyelembe véve – határozza meg, melyet a felek határozott időtartamra szóló megállapodásban rögzítenek.

A megállapodás megkötésének első lépése a Nébih Ügyfélprofil Rendszerében (ÜPR) található kérelem elektronikus kitöltése, melyhez az ÜPR-en belül, a Nébih ügykatalógusában ki kell választani az „Önellenőrzési együttműködési megállapodási igény bejelentése” címet.

Az igény-bejelentéseket – az ügyfélkapuján bejelentkezve – a felhasználó maga is megteheti, illetve érvényes meghatalmazás birtokában a meghatalmazott is feltöltheti a meghatalmazója nevében. Szükség esetén a meghatalmazás az ÜPR „Meghatalmazás” menüpontjában kérelmezhető.

Vonatkozó jogszabály:
28/2017. (V. 30.) FM rendelet az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről 5.§

Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >