null Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih
2017. december 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött december 5-én, Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A két szervezet partnersége új pillérként támogatja a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-programját, különösen a helyi gazdaságok jogszabályi megfelelőségét, az élelmiszerbiztonsági előírások maximális betartását és az előállított termékek magas minőségét.

A határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke látta el kézjegyével.  A kétoldalú kooperáció fő célja – a Jelenlét-program célkitűzéseinek elérése érdekében – a mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszerlánc részét képező tevékenységek kölcsönös segítése.

A fenti stratégiai irányoknak megfelelően, a partnerek együttműködése elsősorban a közfoglalkoztatás fejlesztésére (szabadföldi és fóliasátras zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény- és fűszernövény-termesztés, kisállattartás), a feldolgozó üzemek létrehozására, továbbá az otthoni kiegészítő élelmiszer-termelő tevékenység szakmai támogatására terjed ki.

A Nébih a megállapodás értelmében rendszeres konzultációs lehetőséget biztosít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a folyamatos tanácsadás útján remélhetőleg hatékonyan tud hozzájárulni ahhoz, hogy a Szeretetszolgálat leszakadó településeken indított Jelenlét programjához tartozó gazdaságok megismerhessék és hiánytalanul alkalmazhassák az általuk folytatott növénytermesztési, állattenyésztési, élelmiszer-előállítási és feldolgozási tevékenységre vonatkozó előírásokat, rendelkezéseket és technológiákat.

A felek – a gazdaságok jogszabályi és élelmiszerbiztonsági megfelelésén túl – kiemelten fontosnak tekintik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek előállítását, továbbá a tartósítószer- és adalékanyag-mentes élelmiszer-feldolgozás megvalósítását, amelyhez magas szintű szaktudásukkal és elkötelezettségükkel kívánnak hozzájárulni.


Friss hírek

Közlemény visszavont „zöld könyvről”
2021. október 20, szerda

Közlemény visszavont „zöld könyvről”

A Békés Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása

Tovább >

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?
2021. október 20, szerda

Milyen a jó dughagyma és fokhagyma-szaporítóanyag?

A házikerti zöldségtermesztés ősszel időszerű munkája a dughagyma és az őszi fokhagyma gerezdjeinek elduggatása, amelyekkel előteremthetjük a húsvéti sonkához legfinomabb, zsenge zöldhagymát és a főzéshez a legkorábbi fokhagymát. Ezeket a szaporítóanyagokat most kell beszereznünk.

Tovább >