null Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

Együttműködési megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálat és a Nébih

2017. december 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött december 5-én, Budapesten a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A két szervezet partnersége új pillérként támogatja a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét-programját, különösen a helyi gazdaságok jogszabályi megfelelőségét, az élelmiszerbiztonsági előírások maximális betartását és az előállított termékek magas minőségét.

A határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke látta el kézjegyével.  A kétoldalú kooperáció fő célja – a Jelenlét-program célkitűzéseinek elérése érdekében – a mezőgazdasági termelés, valamint az élelmiszerlánc részét képező tevékenységek kölcsönös segítése.

A fenti stratégiai irányoknak megfelelően, a partnerek együttműködése elsősorban a közfoglalkoztatás fejlesztésére (szabadföldi és fóliasátras zöldség-, gyümölcs-, gyógynövény- és fűszernövény-termesztés, kisállattartás), a feldolgozó üzemek létrehozására, továbbá az otthoni kiegészítő élelmiszer-termelő tevékenység szakmai támogatására terjed ki.

A Nébih a megállapodás értelmében rendszeres konzultációs lehetőséget biztosít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a folyamatos tanácsadás útján remélhetőleg hatékonyan tud hozzájárulni ahhoz, hogy a Szeretetszolgálat leszakadó településeken indított Jelenlét programjához tartozó gazdaságok megismerhessék és hiánytalanul alkalmazhassák az általuk folytatott növénytermesztési, állattenyésztési, élelmiszer-előállítási és feldolgozási tevékenységre vonatkozó előírásokat, rendelkezéseket és technológiákat.

A felek – a gazdaságok jogszabályi és élelmiszerbiztonsági megfelelésén túl – kiemelten fontosnak tekintik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek előállítását, továbbá a tartósítószer- és adalékanyag-mentes élelmiszer-feldolgozás megvalósítását, amelyhez magas szintű szaktudásukkal és elkötelezettségükkel kívánnak hozzájárulni.


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >