null Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

2019. március 7, csütörtök

Együttműködési megállapodást kötött a Közbeszerzési Hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), annak érdekében, hogy növeljék a szervezetek közötti szorosabb szakmai együttműködést.

A Közbeszerzési Hatóság nagy hangsúlyt fektet a közbeszerzésekben érintett szervezetekkel, állami szervekkel való szoros szakmai együttműködésre. E célok elérése érdekében a Közbeszerzési Hatóság és a Nébih egymás munkájának kölcsönös támogatása céljából szakmai együttműködési megállapodást kötött. A határozatlan időre szóló megállapodásban deklaráltak szerint, a felek együttműködnek közbeszerzési szakmai kérdésekben,  valamint a közbeszerzési eljárások eredményeként megvalósuló szerződések teljesítésének ellenőrzése során. A megállapodást Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke írták alá.

A Közbeszerzési Hatóság 2015 novembere óta már nemcsak a közbeszerzési eljárások jogszerűségét, hanem a szerződések megfelelő teljesítését és a szerződések módosítását is vizsgálja. Az együttműködés egyik fő célja, hogy az élelmiszer-higiénia, élelmiszerminőség, élelmiszerbiztonság és állategészségügy tárgyban megkötött közbeszerzési szerződések ellenőrzését a két állami szerv hatékonyabban, az operatív munka szorosabb összehangolásával tudja elvégezni.

A felek elkötelezettek továbbá, hogy hatósági tevékenységük folyamatos fejlesztése érdekében a jövőben közös konferenciákat szerveznek, valamint egyeztetést folytatnak és tapasztalatot cserélnek ellenőrzési módszertani kérdésekben.



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >