null Egyre eredményesebb a Nébih az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelemben is

Egyre eredményesebb a Nébih az illegális fakitermelés és kereskedelem elleni küzdelemben is

2020. május 28, csütörtök

Négy év tapasztalatait és eredményeit figyelembe véve folyamatosan fejlődnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eszközei a faanyagkereskedelmi lánc hatékony felügyeletében. A 2019. évi mutatók alapján ennek meg is van az eredménye: egyértelmű javulás tapasztalható a fakereskedelemben a 2019-ben folytatott ellenőrzések számadatai és azok szöveges elemzése alapján. Az összefoglaló anyag a Nébih honlapján olvasható.

Az illegális fakitermelés és fakereskedelem visszaszorítását a legmagasabb szintű uniós jogszabály alapján végzik a tagállami hatóságok. Hazánkban ezt a feladatot a Nébih látja el, az élelmiszerlánc ellenőrzésében szerzett gyakorlatának és az elért eredményeinek köszönhetően.  

Az illegális fakitermelés és kereskedelem visszaszorítása nemcsak gazdasági érdek, de az országfásítási programmal együtt a meglévő, fával borított területek védelmét, fejlesztését is hatékonyan szolgálja, ezáltal a klímaváltozás káros hatásait jelentősen mérsékli.
A fa, mint megújuló tüzelő- és nyersanyag a mindennapjaink része, amellyel egyre tudatosabban kell gazdálkodnunk, hiszen a fák klímavédelemben játszott szerepét mind szélesebb körben elismerik. Éppen ezért a klímavédelem és más közérdekű környezetvédelmi célok elérése érdekében alkotott jogszabályok a fák kitermelését, fenntartható használatát is érintik. A társadalom faanyag-szükségletét tehát csak jogszerűen kitermelhető forrásból szabad biztosítani, ezzel is védve környezetünket és egészségünket.

A Nébih idén is elkészítette és a honlapján közzétette az illegális fakitermeléssel kapcsolatos kockázatok, valamint a faanyagkereskedelmi lánc ellenőrzésének 2019. évi összefoglaló elemzését. A sok összetevős elemzésbe bevont adatok köre bővült a Nébih által a különböző hirdetési felületeken észlelt jogszerűtlen hirdetések kiszűrésével és a súlyosabb jogsértések következtében elkobzott bevételek adatsorával.

A kockázati tényezők összességét tekintve, a 2018. évihez viszonyítva szerény, de biztos javulás mutatkozott 2019-ben. 
Területi bontásban ez azt jelenti, hogy a kockázati besorolás alapján 2017-2019 között Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kis mértékben, de folyamatosan javult, míg Bács-Kiskun, Pest, Veszprém és Zala megyében kis mértékben, de folyamatosan romlott a helyzet.
Az aktuális kockázati besorolás alapján 2019-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett Bács-Kiskun és Pest megye is az „igen magas” kockázatú megyék közé került, viszont Baranya, Csongrád, Fejér és Hajdú-Bihar megye besorolása javult egy kategóriát.

A Nébih által elvégzett vizsgálatok száma tovább emelkedett ugyan az előző évihez képest, azonban sokkal fontosabb, hogy az ellenőrzések egyre célirányosabbak lettek. A megelőző jellegű hirdetés-ellenőrzések során 671 jogszerűtlen hirdetés kiszűrése történt meg. Az összes kirótt bírság összege (25,47 millió Ft) csökkent, de az elkobzott bevétel több mint két és félszeresére emelkedett (59,1 millió Ft), illetve jelentősen nőtt a zár alá vett vagy elkobzott faanyag mennyisége is (4789 m3). Az elkobzott fatermékek ingyenes, közcélú tulajdonba adása a 2020. évben kezdődött meg.

Az alkalmazott új intézkedéstípusok hatékonynak bizonyultak, és úgy tűnik, hogy egyelőre megfelelő visszatartó erővel rendelkeznek.

2019-ben a Nébih szakemberei tovább folytatták ismeretterjesztő és ügyféltámogató tevékenységüket is, így csaknem 3200 telefonhívást fogadtak és mintegy 2500 elektronikus levélre válaszoltak az ügyfelek megkeresései alapján.

Ön is hozzájárulhat a Nébih eredményes hatósági ellenőrzéseihez. Kérjük, amennyiben gyanús, vagy illegális faanyag-kereskedelmi tevékenységet észlel, haladéktalanul jelezze azt az eutr@nebih.gov.hu e-mail címen!


Friss hírek

2024. június 14, péntek

Új funkció az EUTR-keresőben: már az erdőgazdálkodók korlátozásai is elérhetőek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR keresőjében az erdőgazdálkodók adatai név és születési dátum vagy adószám alapján kérdezhetők le. Az újabb EUTR fejlesztésnek köszönhetően már az erdőgazdálkodók esetleges felfüggesztése vagy eltiltása is látható a rendszerben.

Tovább >

2024. június 12, szerda

Zöldségpalánták kiskereskedelmi forgalmazását ellenőrizte a Nébih

A piacokon palántákat árusító kereskedőket ellenőriztek az elmúlt hetekben a Nébih szakemberei – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára.

Tovább >