null Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát
2021. január 25, hétfő

Január 22-én magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a szlovák Doborgaz (Dobrohost) község egyik baromfi-állományában. A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét erősítette meg Dunaszerdahely (Dunajská Streda) járás egyik baromfi-állományában. A kitörés körül felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A betegség megállapítását követően mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben baromfi megbetegedését mostanáig nem jelentették, de a szlovákiai eset miatt az ilyenkor kötelező korlátozó intézkedések életbe léptek!

Hazánkban a Komárom-Esztergom Megyei kettő és a Bács-Kiskun Megyei egy kitörés óta újabb megbetegedést nem állapítottunk meg. A betegséggel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek honlapunkon: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

Madárinfluenza járvány: enyhítések Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében
2021. november 27, szombat

Madárinfluenza járvány: enyhítések Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében

A madárinfluenza járványhelyzet kedvező alakulásának eredményeként „óvatos könnyítéseket” engedélyezett az országos főállatorvos Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye korlátozás alatt nem álló területein. Az engedmény a víziszárnyasok technológiai mozgatását teszi lehetővé. A hatóság elsődleges célja továbbra is a járvány elfojtása, terjedésének megakadályozása. Ugyanakkor a baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi.

Tovább >

Módosul a gyógyszeres takarmány előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának szabályozása
2021. november 26, péntek

Módosul a gyógyszeres takarmány előállításának, forgalomba hozatalának és felhasználásának szabályozása

A gyógyszeres takarmányok előállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 4/2019 EU rendelete előírásait 2022. január 28-tól alkalmazni kell. A hamarosan életbe lépő rendelet számos változást hoz a gyógyszeres takarmányok területén.

Tovább >