null Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát

Egy szlovák baromfi-állományban is kimutatták a madárinfluenzát
2021. január 25., hétfő

Január 22-én magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a szlovák Doborgaz (Dobrohost) község egyik baromfi-állományában. A kitörés körül elrendelt védő- és megfigyelési körzet Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A Szlovák Köztársaság Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatala magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét erősítette meg Dunaszerdahely (Dunajská Streda) járás egyik baromfi-állományában. A kitörés körül felállított védő- és megfigyelési körzet Magyarországra, Győr-Moson-Sopron megyébe is átnyúlik.

A betegség megállapítását követően mind a szlovák, mind a magyar állategészségügyi szakemberek megtették a szükséges intézkedéseket. A Magyarországra átnyúló védő- és megfigyelési körzetben baromfi megbetegedését mostanáig nem jelentették, de a szlovákiai eset miatt az ilyenkor kötelező korlátozó intézkedések életbe léptek!

Hazánkban a Komárom-Esztergom Megyei kettő és a Bács-Kiskun Megyei egy kitörés óta újabb megbetegedést nem állapítottunk meg. A betegséggel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek honlapunkon: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza


Friss hírek

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni
2021. június 9., szerda

OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny 2021: Június 25-ig lehet nevezni

2021-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai partnerségével újra meghirdeti az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre várják az ország minden tájáról azon versenyezni kívánó közétkeztetőket, akik összemérnék tudásukat, vagy megméretnék magukat.

Tovább >

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata
2021. június 8., kedd

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. A haltelepítések ellenőrzése kiemelten fontos, mert halgazdálkodási vízterületeinket és azok őshonos halállományát manapság egyre több veszély fenyegeti.

Tovább >