null Egy hét maradt „kifogni” a legjobb halas étkeket

Egy hét maradt „kifogni” a legjobb halas étkeket

2022. március 3, csütörtök

Még bő egy hétig várja az alsó- és felső tagozatos gyerekek legkedveltebb halas fogásait a „A HAL, MINT ÉTEL” elnevezésű kreatív fotópályázatán a Nébih. A játékos versennyel, amelyre kizárólag pedagógusok nevezhetik a gyerekeket, a Halak napjára, egyúttal a halfogyasztás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a hatóság.

A közelgő Halak napja alkalmából „A hal, mint étel” címmel kreatív fotópályázatot hirdetett a Nébih Állami Halőri Szolgálata. A tavalyi nagy sikert arató rajzpályázat után, idén a halfogyasztás népszerűsítése a cél. A versenyben általános iskolás diákoktól olyan fotókat várnak a hivatal szakemberei, amelyen otthon, az alkotók által (esetleg szülői segítséggel), halból készült ételek szerepelnek. A képek mellett a bírálók az étel elkészítésére, receptjére is kíváncsiak, továbbá arra a kérdésre is választ várnak, hogy miért együnk halat.

A pályaműveket két korosztálytól, alsó- és felső tagozatos diákoktól várják a Nébih halőrei, legkésőbb 2022. március 11-ig. Fontos, hogy a tanulókat kizárólag pedagógusaik nevezhetik a versenyre! A részletes pályázati kiírás és a további tudnivalók a nebihoktatas.hu honlapon, a „Kreatív Fotópályázat 2022” menüpontban olvashatók.

A fotópályázat eredményhirdetésére március 20-a, a Halak napja után kerül sor.
 


Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >