null Egérpiszok és lejárt alapanyagok egy fővárosi cukrászüzemben

Egérpiszok és lejárt alapanyagok egy fővárosi cukrászüzemben

2015. július 21, kedd

Lakossági bejelentés alapján egy budapesti cukrászüzemben tartott ellenőrzést a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (NÉBIH KÜI), ahol többek közt egérpiszok, lejárt minőség megőrzési idejű és jelöletlen alapanyagok, késztermékek sora fogadta a szakembereket. A múlt heti razzia alkalmával közel 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le a hatóság.

Az üzem egészét a takarítatlanság jellemezte: a padozat, a mennyezett, az oldalfalak koszosak, a gyártásra használt eszközök pedig penészesek voltak. Az elkülönített eszköztárolóban szintén tisztítatlan eszközöket találtak a szakemberek. Az alapanyag raktározásra használt helyiség rágcsáló ürülékkel volt tele.

A sütemények (többek között krémesek, puncstorták) a takarítatlan üzemben készültek. A helyszínen a megfelelő tárolási hőmérsékletet nem minden esetben biztosították, emellett az élelmiszereket, a kész- és félkész termékeket, alapanyagokat, valamint a hulladékot mind egy helyiségben tárolták.

Az élelmiszer csomagolására használt anyagok felülete porral szennyezett volt. Az alapanyagok egy része, a félkész termékek, gyártásközi termékek, valamint késztermékek döntő hányada jelöletlen volt.

Az üzemben – jogszabályellenes módon – visszadolgozási tevékenységet is végeztek, azonban, a napi gyártási és egyéb dokumentációkhoz hasonlóan, ez a folyamat sem volt nyomonkövethető.

A NÉBIH KÜI a vizsgálat során 2,7 tonna alapanyagot és készterméket foglalt le. Az eljárás még folyamatban van, az érintett cég milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában



Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 20, szerda

Szacharin: emeltek a biztonsági küszöbértéken

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrég kiadott tudományos jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a szacharin emberi fogyasztása biztonságos, ezért megemelte a megengedhető napi beviteli értéket (ADI), mely 5 helyett most már 9 mg/testtömeg kilogramm.

Tovább >