null EFSA vélemény a phomopsin mikotoxinokról

EFSA vélemény a phomopsin mikotoxinokról

EFSA vélemény a phomopsin mikotoxinokról

EFSA vélemény jelent meg az élelmiszerekben és takarmányokban előforduló phomopsin mikotoxinok köz- és állategészségügyi kockázatairól.

A phomopsin-ok a Diaporthe toxica (régebben Phomopsis leptostromiformis) gombák által termelt mikotoxinok. A D. toxica gomba főként a csillagfürtökön (farkasbab) található. A csillagfürt mag többnyire állati takarmány, de élelmiszer előállítására is használ(hat)ják.

A phomopsinok módosított polipeptidek. Eddig öt phomopsint (A,B,C,D,E) azonosítottak, melyek közül a phomopsin A az összes tesztelt állatfajban hepatotoxikus és patkányban hepatokarcinogén hatású.

A phomopsinok toxicitására vonatkozó dózis-válasz információk valamint az előfordulási és beviteli adatok jelenlegi hiánya nem teszi lehetővé kockázatbecslés végzését, azonban a számos állatfajon megfigyelt mérgező tulajdonság alapján a humán expozíciót (élelmiszerekkel) és a haszonállatok phomopsin bevitelét (a takarmánnyal) a lehető legalacsonyabb szinten kellene tartani.

Kapcsolódó tartalom
Vélemény

Friss hírek

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése
2022. január 20, csütörtök

Befejeződött a LABOR rendszer fejlesztése

A 2022. január 1-jén átadott utolsó funkciókkal lezárult az állategészségügyi diagnosztikát kiszolgáló LABOR rendszer kialakítása és üzembe helyezése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. július 1-jétől több lépcsőben hajtotta végre az ágazat ügyviteli rendszerének átvezetését a digitális térbe. Ezzel megvalósult a modernizációs intézkedések kiemelt célja, azaz jelentősen egyszerűsödött a diagnosztikai vizsgálatok megrendelése, valamint létrejött a hiteles és gyors elektronikus eredményközlés háttere.

Tovább >

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben
2022. január 20, csütörtök

Megtiltotta az EU a titán-dioxid felhasználását az élelmiszerekben

Az EU 2022. január 18-án megjelent rendelete alapján 2022. augusztus 7-ig állíthatók elő a titán-dioxid (E171) élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készített élelmiszerek, amelyek legkésőbb a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig maradhatnak a forgalomban. A döntést az indokolja, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) legfrissebb értékelése szerint nem biztonságos a színezék felhasználása az élelmiszerekben.

Tovább >