null EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan

EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan

EFSA tudományos vélemény takarmány adalékanyagra vonatkozóan
2022. március 25, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a közelmúltban publikálta tudományos véleményét, melynek témája az etoxikin (6-etoxi-1,2-dihidro-2,2,4-trimetilkinolin) tartalmú takarmány adalékanyag hatékonysága és biztonságossága valamennyi állatfajra vonatkozóan.

A szakvélemény fő pontjai:
-    A p-fenetidin az állati eredetű szövetekben és élelmiszerekben való jelenlétére vonatkozó hiányos adatok miatt a fogyasztók tekintetében a szakértők nem tudtak következtetéseket levonni.
-    Az adalékanyagban lévő szennyeződés jelenléte miatt az EFSA panel kiemelte a belélegzésen keresztül történő kitettség minimalizálásának szükségességét.
-    A szakértők nem tudták megállapítani az etoxikin biztonságosságát a szárazföldi és vízi ökoszisztémára vonatkozóan, amikor az adalékanyag szárazföldi állatok révén kerül elfogyasztásra. Nem zárható ki a vízi táplálékláncon keresztül történő szennyeződés kockázata, továbbá az etoxikin szennyeződés (kitettség) kockázatot jelenthet a tengeri üledékben élő szervezetekre is, amennyiben ez az anyag a tengeri ketreces tartás során felhasználásra kerül.

További információk az alábbi linken érhetőek el:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-reassesses-safety-feed-additive-ethoxyquin (EN)

Friss hírek

Az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
2022. szeptember 27, kedd

Az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az eddig lehullott, valamint az elkövetkező napokban várható csapadékmennyiséget figyelembe véve a hatóság 2022. szeptember 28-tól feloldja a tűzgyújtási tilalmat a még korlátozással érintett Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében. Ezzel az intézkedéssel Magyarország teljes területén megszűnik a tűzgyújtási tilalom.

Tovább >

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih
2022. szeptember 26, hétfő

Nemzetközi radioaktivitásmérő terepgyakorlatot tartott a Nébih

Immár harmadik alkalommal szervezett továbbképzést a Nébih a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség seibersdorfi laboratóriumával közösen. . A 26 ország részvételével szeptember 12-23 között Pécsett zajló esemény a NAÜ regionális projektje* részeként valósult meg. Célja a környezeti radioaktivitás ellenőrzésének és az eredmények értékelésének fejlesztése, valamint a helyszíni mérések lehetőségeinek bemutatása volt.

Tovább >