null Ebola - elegendő a megfelelő higiénia

Ebola - elegendő a megfelelő higiénia

Ebola - elegendő a megfelelő higiénia
2014. augusztus 26, kedd

Ebola

A nyugat-európai ebolajárvány felvetette a kérdést, hogy a betegség terjedhet-e az árukereskedelemmel és aggályok merültek fel az érintett területről származó élelmiszerek és állatok biztonságosságával kapcsolatban.

A WHO az aggályokra tekintettel tájékoztató üzenetet tett közzé, melyben hangsúlyozza, hogy az ebolajárvánnyal kapcsolatos tevékenysége középpontjában a vírus humán-humán terjedésének visszaszorítása áll, emellett az élelmiszer-biztonságot érintő üzeneteket is megfogalmaztak:
http://www.who.int/csr/disease/ebola/note-ebola-food-safety/en/

A WHO ezenfelül egy részletesebb összeállítást is megjelentetett az eboláról, belértve a terjedés módjait, állati eredetét és az állati eredetű élelmiszerek lehetséges problémáit:
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/

A járvány alakulásáról, szabályozási erőfeszítésekről és vonatkozó technikai útmutatókról rendszeres hírek online:
http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >