null DNS alapú származásellenőrzés

DNS alapú származásellenőrzés

DNS alapú származásellenőrzés
2016. március 21, hétfő

A Genetikai Laboratórium, ahogy arról a legszélesebb szakmai közvéleményt korábban is tájékoztattuk, 2006. január 1. óta kizárólag DNS alapú származásellenőrzést végez. „Klasszikus” vércsoport alapú származásellenőrzési illetve egyedazonosítási vizsgálatok végzésére még kivételes esetekben sincs lehetősége a laboratóriumnak, ugyanakkor az archívumban megtalálható eredmények alapján indokolt esetben hiteles vérkártyát kiállítunk.

Az eddig eltelt tíz évben összegyűjtött tapasztalataink és a leggyakrabban felmerülő kérdések alapján az alábbi szakmai információkkal kívánjuk segíteni partnereink munkáját:

 1. A régebben végzett vércsoport vizsgálat eredménye NEM használható fel a DNS alapú származásellenőrzéshez, a két vizsgálati technika teljesen eltér egymástól.
 2. A vércsoport vizsgálattal igazolt származások a DNS vizsgálat bevezetése után is érvényesek, újbóli származásellenőrzés nem szükséges. A már vércsoportvizsgálattal korábban igazolt anya DNS vizsgálata akkor indokolt, ha a tőle származó utódra kérnek származásellenőrzést.
 3. A minta elsősorban vér, amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor szaporítóanyag is lehet. Szőr és egyéb anyagokból, (pl.: hús) csak a laboratóriummal való egyeztetés után lehet mintát beküldeni.
 4. A mintákat csak a Laboratórium által kiadott mintavételi csövekbe (díjmentesen postázzuk), illetve K-EDTA vagy egyéb véralvadásgátlót tartalmazó  legalább 5 ml vért befogadó vérvételi steril csőbe  lehet levenni. Helytelen mintavételi csőbe levett és /vagy rosszul kezelt, bealvadt mintákat nem lehet megvizsgálni.
 5. A vizsgálati mintához csatolt megrendelő irat pontos, hiánytalan kitöltése rendkívül fontos. A hiányosan kitöltött kísérőirattal érkező minták vizsgálatára nem kerülhet sor. A kísérőlapot kérés esetén a mintavételi eszközökkel együtt a Laboratórium kiküldi, illetve szükség esetén a  NÉBIH honlapjáról letölthető az "Állatgenetikai Erőforrások Osztályának nyomtatványai" között.
  Amennyiben a minta hivatalos kísérőirat nélkül érkezik,  illetve a kitöltés nem megfelelő, erről a tenyésztő  telefonos vagy írásbeli értesítést kap és csak a hiányok pótlása után kerül sor a vizsgálat elvégzésére.
 6. A kísérőirat kitöltésének leggyakoribb hiányosságai a következők:
 • a megrendelő és/vagy kötelezettségvállaló TELEFONOS elérhetősége hiányzik a vizsgálatkérő lapról, továbbá megkönnyíti a kommunikációt, ha az email címet is feltüntetik.
 • a kötelezettségvállaló aláírása hiányzik a bizonylatról
 • nincs feltüntetve az apa KPL száma, illetve a felttűntetett apa és a bejelentett apa (apák) nem azonos (azonosak)
 • a vizsgálat irányára vonatkozó megjelölés (egyedvizsgálat, származásellenőrzés) gyakran nincs kitöltve.
 1. A vizsgálat elvégzésén túl az eredményt a laboratórium csak akkor tudja kiadni, ha:
 • az anya adott borjúra vonatkozó termékenyítése / fedeztetése, a TER adatbázisba be van jelentve
 • az embrió beültetés bejelentésekor a kísérőiraton feltűntetett apa (apák) és a TER rendszerbe bejelentett apa (apák) azonos (azonosak)
 1. A központi lajstromszám (továbbiakban KPLSZ) kiadásának feltétele a már elvégzett DNS vizsgálat (származásellenőrzés és/vagy egyedvizsgálat) megléte. Import állat / sperma esetén a kérelemhez mellékelt DNS kártya tölti be ezt a funkciót. Amennyiben ez bármilyen okból nem áll rendelkezésre, a vizsgálat a behozott állat vérmintájából, vagy az importált mélyhűtött spermából is elvégezhető. Mindkét esetben a vizsgálat elvégzésének tényét illetve a vizsgálati díj kifizetését igazoló okmányokat csatolni kell.
 2. A mesterséges termékenyítésben használt és természetesen fedező bikák DNS vizsgálatát vér vagy sperma mintából célszerű elvégeztetni, mert az utódok laboratóriumi származásellenőrzése ennek hiányában nem lehetséges. A vizsgálatok díját, a kísérőiratot aláíró költségvállaló köteles kiegyenlíteni. Fentiekhez hasonlóan, az elhullott szülők borjának származását sem tudjuk igazolni, ha a szülőknek nincs DNS mintája a laborban.
 3. Származásellenőrzés céljára beküldött egyed mellé szükséges a vélhető anya illetve apa mintájának megjelölése/beküldése. A KPL számmal rendelkező bikák DNS vizsgálati eredménnyel általában már rendelkeznek, de a megjelölt anya esetében előfordulhat, hogy még nincs a Laboratóriumban DNS mintája, vagy csak archivált vére van így eredménnyel sem rendelkezik. Amennyiben a származásellenőrzés vizsgálathoz az anya DNS vizsgálatát is el kell végeznünk, a plusz költség annál a tenyésztőnél jelentkezik, aki a származásellenőrzést megrendelte. (Az elvégzett szarvasmarha DNS vizsgálatok egységára 10.000,- Ft a 63/2012 (VII.12) VM rendelet 17.7.1 pontja alapján.)
 4. Amennyiben az adott tenyésztő tenyészállatainak még nincs DNS vizsgálata, illetve nem küldött  mintát  a  laboratórium  részére,  akkor  azt  legkésőbb  az  utód  vizsgálatának kérelmével egy időben meg kell tenni.
 5. A váratlan elhullás, levágás, eladás, stb. miatti mintahiány elkerülésére Laboratórium írásbeli  (email,  levél,  fax)  kérésre,  amennyiben  az  adott  tenyészet  tenyészállatainak listáját megküldésre kerül, a Laboratórium a saját adatbázisának adatai alapján jelzi a tenyésztőnek az esetleges  hiányokat.
 6.  Az archíválásra beküldött mintákat a Laboratórium regisztrálja, melynek költsége a beküldőt terheli. (A szarvasmarha, illetve bivaly archiválási díjak egységára 2.500,- Ft +ÁFA az 1/2013. elnöki utasítás alapján). A DNS vizsgálat csak akkor lesz elvégezve, amikor a tenyészállathoz köthető borjú származásellenőrzéséhez szükség van rá. Ennek költségét a származásellenőrzést kérő megrendelő viseli.
 7. DNS kártyát kizárólag a Tenyésztő Egyesületnek, illetve más ISAG Laboratóriumnak adhatunk ki.

 

Budapest, 2016. március


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)