null Dioxinnal szennyezett ír sertéshús

Dioxinnal szennyezett ír sertéshús

Dioxinnal szennyezett ír sertéshús
2008. december 8, hétfő

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ír sertések húsában az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó dioxin-szennyezettséget találtak. Magyarországot érintő információkról egyelőre nem érkezett tájékoztatás.

Az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint az eddigi vizsgálatok alapján tizenegy uniós tagállamba (Belgium, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Hollandia, Németország, Lengyelország, Olaszország és Portugália) és további kilenc, unión kívüli országba (Japán, Egyesült Államok, Hong Kong, Kanada, Korea, Kína, Oroszország, Svájc, Szingapúr) exportáltak ír húsüzemek olyan termékeket, amelyek jelentős mennyiségű dioxint tartalmaznak. A jelenlegi információk alapján Magyarország nem érintett az ügyben, azonban nem zárható ki annak a lehetősége, hogy közvetetten a hazai vállalatok is vásároltak a kockázatos termékből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek megfelelően fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.

 

Mit tegyen az élelmiszervállalkozó?

Az országos főállatorvos - hivatkozva a 2008. évi XLVI. törvényre - arra kéri az élelmiszervállalkozókat, hogy önellenőrzés keretében vizsgálják meg a vállalkozásukban felhasznált alapanyagok és készletek származási helyét és amennyiben közvetlenül vagy közvetetten Írországból származó sertéshúst, vagy abból készült terméket találnak, haladéktalanul jelezzék azt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán. Ezeket a termékeket a vállalkozásoknak mintáznia és dioxinra, valamint dioxin szerű anyagokra laboratóriumban vizsgáltatnia kell. Ezeket az árukat a vizsgálatok lezártáig nem szabad forgalomba hozni, az értékesített termékeket pedig lehetőség szerint vissza kell vonni. Fontos hangsúlyozni, hogy a vállalkozó felelőssége, hogy a fogyasztóhoz eljuttatott élelmiszer biztonságos legyen, ennek érdekében nyomonkövetési rendszert kell működtetnie és a hatósággal való együttműködési kötelezettség terheli. Szankcióra számíthat tehát az a vállalkozás, amelynél az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság azt tapasztalja, hogy az önellenőrzés elmaradt.

 

Mit tegyen a vásárló?

A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása a jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet.

 

Sertéshús, vagy abból készült termék vásárlásánál és az otthon tárolt élelmiszerek esetében a legfontosabb teendő, hogy meg kell vizsgálni a származási helyet. Amennyiben ez Írország, vagy nem dönthető el pontosan, a terméket célszerű elővigyázatosan kezelni. Magyar sertésből előállított élelmiszereket jelenlegi tudomásunk szerint nem érinti a probléma.


Friss hírek

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih
2022. május 18, szerda

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Tovább >

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés
2022. május 17, kedd

Sikeres volt az első halőri kerekasztal-beszélgetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – mint országos halgazdálkodási hatóság és mint az Állami Halőri Szolgálat szakmai irányítója – szervezésében 2022. május 12-én rendezte meg az első halőrzési kerekasztal-beszélgetést. A rendezvény legfőbb célja volt, hogy a szakemberek megkeressék azokat az együttműködési pontokat, amelyek a halak és élőhelyük védelme érdekében megerősítik a hazai halőrzést, annak társadalmi elfogadottságát, támogatottságát.

Tovább >