null Dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán

Dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott a Nébih a Pölöskei Fajtakísérleti Állomásán

2025. február 27, csütörtök

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február 18-án dió bemutatót és érzékszervi bírálatot tartott Pölöskén, a Fajtakísérleti Állomásán. A résztvevők érzékszervi bírálaton értékelhették a hazai államilag minősített fajtákat és fajta újdonságokat, valamint a világ fő diófajtáinak termés minőségéről szerezhettek tapasztalatot.

A bemutató alkalmával a hazai dióágazat előtt álló lehetőségeket és kihívásokat vitatták meg a Nébih Fajtakísérleti Állomásán. Szili Ferenc, Nébih Pölöskei Fajtakísérleti Állomásának vezetője az ott folyó kísérleti munkát ismertette, ahol mintegy 20 gyümölcstermő növényfajból több, mint 1000 szőlő- és gyümölcsfajtát vizsgálnak. Külön kitért a héjas gyümölcsök, így a dió növényvédelmi sajátosságaira. A szakmai egyeztetésen a termelők megerősítették, hogy az elmúlt évek során a biotikus stressz mellett egyre több abiotikus kár tapasztalható a héjas ültetvényekben. A közismert tavaszi fagyveszély mellett, forró aszályos nyár alkalmával a termés napégést szenvedhet a korona napsugárzásnak leginkább kitett részén. A már ismert dió kórokozók és kártevők mellett újabbak jelennek meg, így a növényvédelem tervezésekor meghatározó szemponttá vált az ezek ellen való védekezés is. 

Varga László, az MGEI szaporítóanyag felügyelője előadásában ismertette a minőségi dió szaporítóanyag jellemzőit és az oltvány növényanyag előnyeit. Szani Zsolt, témavezető az egykori magonc ültetvények és a mai korszerű oltványból létesült ültetvények tapasztalatait hasonlította össze. Az előadás egyik pontja volt a versenyhelyzetet, amellyel ma a hazai diótermesztőknek szembe kell nézni, valamint azok az intenzív technológiai elemek, amelyekkel versenyképes ültetvények hozhatók létre, különös tekintettel a korszerű nemes- és alany fajtahasználatra. 
Az érzékszervi bírálaton, a fajtákat héjas, illetve bél dióként is értékelték a résztvevők. A rendezvény zárásaként, az új dió fajtagyűjtemény parcelláit tekintették meg. 

A bemutató rendezvény a VP1-1.2.1–23. jelzésű, „Bemutató üzemek támogatása” pályázat keretében valósult meg.


Friss hírek

2025. május 1, csütörtök

Felhívás az állattartókhoz: továbbra is kiemelten fontos a járványügyi előírások betartása!

A ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) kapcsán elrendelt hatósági intézkedések továbbra is érvényben vannak. Bár a rábapordányi eset óta nem igazoltunk új fertőzést, a vírus rendkívüli ragályossága és hosszú lappangási ideje miatt továbbra is elengedhetetlen, hogy minden állattartó maradéktalanul betartsa az érvényes járványvédelmi előírásokat és óvintézkedéseket.

Tovább >

2025. április 30, szerda

Lezárult a Nébih által koordinált tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Véget ért az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés időszaka, amely a húsvéthoz köthető gasztronómiai hagyományokat figyelembe véve, az ünnepi időszakban leginkább keresett élelmiszerek előállítására fókuszálva – március 24. és április 18. között zajlott. A vizsgálatokat a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek hatósági ellenőrei végezték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával. A tavaszi akció során közel 2 tonnányi élelmiszertételt vont ki a hatóság a forgalomból, és összesen 5 millió forint bírság kiszabására kerül sor.

Tovább >