null Dinnyeárusok figyelem! Néhány egyszerű lépés biztonságosabbá teszi a dinnyék felezését

Dinnyeárusok figyelem! Néhány egyszerű lépés biztonságosabbá teszi a dinnyék felezését

2024. július 30, kedd

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye, melyből a szezon során nagy mennyiségben vásárolnak a fogyasztók. Rendkívül fontos, hogy az értékesítés során garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára. Ehhez dinnyefelezéskor mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges. A Nébih az alapvető előírások összegyűjtésével nyújt segítséget a dinnyeárusoknak.

Darabolva (kizárólag félbevágva, esetleg negyedelve) értékesítés esetén első lépésként a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni. A felvágásra szolgáló (tisztítható) felületet két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével tisztára kell törölni. Szintén folyamatosan tisztán kell tartani a felvágáshoz használt kést is.
A vágás előtti kötelező kézmosást, amennyiben nem áll rendelkezésre szappanos kézmosási lehetőség, fertőtlenítő törlő használatával szükséges helyettesíteni.
A dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad! A felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.
Hűtés hiányában, az évszakra jellemző hőség miatt, a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.
A felelősségteljes árusként betartott, egyszerű higiéniai lépésekkel biztosítható a vásárlók számára nélkülözhetetlen élelmiszerbiztonság a dinnyeszezonban.
 


Friss hírek

2025. február 21, péntek

Több mint 100 000 naplót rögzítettek a gazdák az eGN-ben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összefoglalta az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) 2024. évi adatszolgáltatási eredményeit. A február 3-i határidőig csaknem 109 000 naplót rögzítettek a gazdálkodók, így 99%-os töltési aránnyal zárult a dokumentációs időszak. A nitrát adatközlésben érintett termelők március 31-ig rögzíthetik az erre vonatkozó információkat a naplójukban.

Tovább >

2025. február 21, péntek

Gyümölcsoltványok mintavételének és kitermesztéses vizsgálatának tapasztalatai

A Nébih a tavalyi évben többféle kereskedelmi egységben is ellenőrizte a kertészeti szaporítóanyagokat. Az adminisztratív szempontú ellenőrzések (származás, jelölés, minőség) mellett a szakemberek nevelés során is vizsgálták a gyümölcsoltványokat. Az egész szezonon át tartó ellenőrzés célja a szabadföldbe kiültetett oltványok fejlődéséről és minőségéről való információszerzés volt.

Tovább >