null Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih
2018. szeptember 10, hétfő

A fiatalok és a felnőttek körében egyaránt népszerű ropogtatnivalók, a diákcsemegék is sorra kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, de jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat.

A Nébih szakemberei összesen 14 diákcsemege átfogó ellenőrzését végezték el a Szupermenta program legújabb terméktesztjében. A biztonsági paramétereken túl laboratóriumban vizsgálták az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, továbbá zsír és transz-zsírsav, illetve egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmak mérésére is sor került.

A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella és az Escherichia coli jelenlétét. A laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egyik sem volt kimutatható a termékekből. A penészgombák vizsgálatánál is megfeleltek a termékek az előírásnak. Vizsgálták a mikotoxinok jelenlétét is, és a mért eredmények alapján kiderült, hogy mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.

A termékek jelölésével ezúttal is adódtak problémák. Jellemző probléma volt, hogy több diákcsemegébe – a csomagolás alapján – „változó arányban” kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól. Az ellenőrzés során ennek a kitételnek öt termék nem felelt meg. Emiatt a felelős élelmiszeripari vállalkozásokat a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a „változó arányban” szóhasználat törlésére.

A diákcsemegék ellenőrzése során végül összesen 7 terméknél indult hatósági eljárás különböző jelölési hiányosságok miatt. A Nébih minden esetben figyelmeztette a felelős vállalkozókat, és kötelezte őket a hibák javítására.

A Szupermenta terméktesztekhez híven ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és szakértő kóstolók „vak-kóstolásos” módszerrel értékelték a csemegéket. Az értékelés során a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz és az összetevők aránya alapján alakult ki a „hagyományos”, valamint a „speciális” diákcsemegék végső Szupermenta rangsora.

A „hagyományos” diákcsemegék közül az első helyen a Seeberger Studentenfutter, a második helyen a Mogyi Csemege-mix végzett, míg a harmadik az Alesto Nuts&Raisin lett.
A „speciális” diákcsemegék kínálatából a dobogó első fokára a Nobilis E-vita mix, a másodikra a Natur Food Prémium Diákcsemege, a harmadikra pedig az Alesto Nut&Fruit Mix állhatott.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/diakcsemegeket-teszteltunk/

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
diákcsemege részletes vizsgálati eredmények (excel)


Friss hírek

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih
2020. október 20, kedd

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Tovább >