null Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih

Diákcsemegéket tesztelt a Nébih
2018. szeptember 10, hétfő

A fiatalok és a felnőttek körében egyaránt népszerű ropogtatnivalók, a diákcsemegék is sorra kerültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, de jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat.

A Nébih szakemberei összesen 14 diákcsemege átfogó ellenőrzését végezték el a Szupermenta program legújabb terméktesztjében. A biztonsági paramétereken túl laboratóriumban vizsgálták az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, továbbá zsír és transz-zsírsav, illetve egyes vitamin- és ásványi anyag tartalmak mérésére is sor került.

A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella és az Escherichia coli jelenlétét. A laboratóriumi vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy egyik sem volt kimutatható a termékekből. A penészgombák vizsgálatánál is megfeleltek a termékek az előírásnak. Vizsgálták a mikotoxinok jelenlétét is, és a mért eredmények alapján kiderült, hogy mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.

A termékek jelölésével ezúttal is adódtak problémák. Jellemző probléma volt, hogy több diákcsemegébe – a csomagolás alapján – „változó arányban” kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól. Az ellenőrzés során ennek a kitételnek öt termék nem felelt meg. Emiatt a felelős élelmiszeripari vállalkozásokat a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte a „változó arányban” szóhasználat törlésére.

A diákcsemegék ellenőrzése során végül összesen 7 terméknél indult hatósági eljárás különböző jelölési hiányosságok miatt. A Nébih minden esetben figyelmeztette a felelős vállalkozókat, és kötelezte őket a hibák javítására.

A Szupermenta terméktesztekhez híven ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol laikus és szakértő kóstolók „vak-kóstolásos” módszerrel értékelték a csemegéket. Az értékelés során a külső megjelenés, az állag, az illat, az íz és az összetevők aránya alapján alakult ki a „hagyományos”, valamint a „speciális” diákcsemegék végső Szupermenta rangsora.

A „hagyományos” diákcsemegék közül az első helyen a Seeberger Studentenfutter, a második helyen a Mogyi Csemege-mix végzett, míg a harmadik az Alesto Nuts&Raisin lett.
A „speciális” diákcsemegék kínálatából a dobogó első fokára a Nobilis E-vita mix, a másodikra a Natur Food Prémium Diákcsemege, a harmadikra pedig az Alesto Nut&Fruit Mix állhatott.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/diakcsemegeket-teszteltunk/

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
diákcsemege részletes vizsgálati eredmények (excel)


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Házhoz rendelt a Szupermenta
2020. augusztus 6, csütörtök

Házhoz rendelt a Szupermenta

Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába. A laboratóriumi eredmények alapján három vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést tartottak a hivatal hatósági felügyelői. Egy vendéglátó vállalkozás működését a szakemberek ideiglenesen felfüggesztették.

Tovább >