null December közepétől kötelező lesz a tápértékjelölés az élelmiszereken

December közepétől kötelező lesz a tápértékjelölés az élelmiszereken

2016. augusztus 16, kedd

2016. december 13-tól ismét kötelező lesz a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek többségénél. A határidőt megelőzően forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig szintén a polcokon maradhatnak.

A hamarosan életbe lépő változás miatt az élelmiszer-vállalkozásoknak fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére. Az érintett előállítók és forgalmazók a NÉBIH honlapján megtalálhatják a legfontosabb információkat, például a jelölés kötelező elemeit és a feltüntetés sorrendjét is.

Magyarországon a tápértékjelölés az EU csatlakozás előtt kötelező volt. A belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.

A három éves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelező válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken. A „régi-új” előírás alól néhány termékcsoport mentesül. Ezek közé tartoznak például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.

A tápértékjelölésre vonatkozó alapvető előírásokról a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak az érintettek és az érdeklődők:
http://portal.nebih.gov.hu/-/2016-december-13-tol-kotelezo-lesz-az-elelmiszereken-a-tapertekjeloles

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. augusztus 28, szerda

Lezárult a Nébih és a MATE közös projektje: az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium

Sikeresen lezárult az Agrártechnológiai Nemzeti Laboratórium fejlesztése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) együttműködésében. Az adatalapú tudásbázisok létrehozását célul kitűző projekthez a Nemzeti Laboratórium program több mint 1,2 milliárd forint forrást biztosított.

Tovább >

2024. augusztus 28, szerda

Borászok, figyelem! Az erjedés során keletkező mustgáz veszélyes lehet!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei szüret kezdetével felhívja a borászok figyelmét az újbor erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire. A mustgáz nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet.

Tovább >