Csongrád megye - 63. számú vizsgálat - Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha - Ruzsa
Csongrád megye - 63. számú vizsgálat - Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha - Ruzsa
63. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha
(6786 Ruzsa, Pipacs tér 9.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 17,9 pont |
Menü: Csontleves, rakott tészta, alma
Mintavétel ideje: 2019. szeptember 03.
Mintavételi alap : 140 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Csongrád Megyei Napsugár Otthon
(6760. Kistelek, Kossuth u. 41.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Csontleves (490 g /adag)
Külső megjelenés: |
Az áttetsző, halványsárga színű alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne hullámos felületű, hasábra vágott narancsos színű sárgarépa, törtfehér színű gyökérzöldség, törtfehér karfiolrózsadarab és zöld brokkolidarab látható. A levesbetét törtfehér cérnametélt, a levesben friss petrezselyemlevéldarabok úsznak. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő. Tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt. |
Illat: |
Illata jellemző, telt, harmonikus. |
Íz: |
A főtt csont és a zöldségek íze harmonikus, de enyhe ételízesítőre emlékeztető ízhatás is érezhető. |
Rakott tészta (540 g/adag)
Külső megjelenés: |
A megközelítőleg 11cm x 16 cm x 4 cm-es hasáb alakban tálalt, tetszetős megjelenésű rakott étel a második fogás. Felületét egyenletesen bevont, pirítási foltokat tartalmazó sült tejfölréteg fedi. Metszéslapján a rétegek jól látszanak, összesültek. A rétegeket jellemző színű, vajszínű fodros nagykockatészta, egyenletesre darált, drappos-rózsaszínes színű, fekete borszemcséket tartalmazó hús, ételízesítőből származó zöldségdarabok, hagymadarabok és törtfehér színű főtt rizs keveréke alkotja. |
Állomány: |
A tészta és a hús-rizs keveréke megfelelően átfőtt, de a hús állománya löncshúsra emlékeztet, többfajta húsrész jelenléte feltételezhető. |
Illat: | Az étel illatában löncshúsra emlékeztető illat érződik, fűszeres-telt, harmonikus. |
Íz: |
Az étel ízében löncshúsra jellemző íz mellet a főtt tészta és a tejtermék sült-savanykás íze intenzíven érződik. |
Alma (144 g/adag)
Külső megjelenés: |
6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, pirosas-sárgás színű, fényes felületű, sárgásfehér színű gyümölcshússal. |
Állomány: |
Friss, roppanós, jól rágható, lédús. |
Illat: | Érett gyümölcsre jellemző illatú. |
Íz: |
Savanykás, zamatos, harmonikus ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Csontleves
- húslevesalap, mirelit
- csontlevespor
- cérnametélt
- só
- feketebors, szemes
Rakott tészta
- sertéslapocka
- étolaj
- sütőmargarin
- tejföl, 20%
- rizs, "A"
- fodros nagykockafeketebors, őrölt
- só
- vöröshagyma