null Csongrád megye - 63. számú vizsgálat - Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha - Ruzsa

Csongrád megye - 63. számú vizsgálat - Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha - Ruzsa

Csongrád megye - 63. számú vizsgálat - Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha - Ruzsa

63. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ruzsai Idősek Otthona Főzőkonyha
(6786 Ruzsa, Pipacs tér 9.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 17,9 pont

 

 

Menü: Csontleves, rakott tészta, alma

Mintavétel ideje: 2019. szeptember 03.

Mintavételi alap : 140 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Csongrád Megyei Napsugár Otthon
(6760. Kistelek, Kossuth u. 41.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Csontleves (490 g /adag)

Külső megjelenés:

Az áttetsző, halványsárga színű  alaplé tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne hullámos felületű, hasábra vágott narancsos színű sárgarépa, törtfehér színű gyökérzöldség, törtfehér karfiolrózsadarab és zöld brokkolidarab látható. A levesbetét törtfehér cérnametélt, a levesben friss petrezselyemlevéldarabok úsznak. Az összetevők aránya és mennyisége megfelelő. Tetszetős megjelenésű.

Állomány:

Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek és a levesbetét megfelelően átfőtt.

Illat:

Illata jellemző, telt, harmonikus.

Íz:

A főtt csont és a zöldségek íze harmonikus, de enyhe ételízesítőre emlékeztető ízhatás is érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakott tészta (540 g/adag)

Külső megjelenés:

A megközelítőleg 11cm x 16 cm x 4 cm-es hasáb alakban tálalt, tetszetős megjelenésű rakott étel a második fogás. Felületét egyenletesen bevont, pirítási foltokat tartalmazó sült tejfölréteg fedi. Metszéslapján a rétegek jól látszanak, összesültek. A rétegeket jellemző színű, vajszínű fodros nagykockatészta, egyenletesre darált, drappos-rózsaszínes színű, fekete borszemcséket tartalmazó hús, ételízesítőből származó zöldségdarabok, hagymadarabok és törtfehér színű főtt rizs keveréke alkotja.

Állomány:

A tészta és a hús-rizs keveréke megfelelően átfőtt, de a hús állománya löncshúsra emlékeztet, többfajta húsrész jelenléte feltételezhető.

Illat: Az étel illatában löncshúsra emlékeztető illat érződik,  fűszeres-telt, harmonikus.
Íz:

Az étel ízében löncshúsra jellemző íz mellet a főtt tészta és a tejtermék sült-savanykás íze intenzíven érződik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alma (144 g/adag)

Külső megjelenés:

6-7 cm átmérőjű, jellemző alakú, pirosas-sárgás színű, fényes felületű, sárgásfehér színű gyümölcshússal.

Állomány:

Friss, roppanós, jól rágható, lédús.

Illat: Érett gyümölcsre jellemző illatú.
Íz:

Savanykás, zamatos, harmonikus ízű.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Csontleves

  • húslevesalap, mirelit
  • csontlevespor
  • cérnametélt
  • feketebors, szemes

Rakott tészta

  • sertéslapocka
  • étolaj
  • sütőmargarin
  • tejföl, 20%
  • rizs, "A"
  • fodros nagykockafeketebors, őrölt
  • vöröshagyma

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >