null Csongrád megye - 58. számú vizsgálat - Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha - Balástya

Csongrád megye - 58. számú vizsgálat - Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha - Balástya

Csongrád megye - 58. számú vizsgálat - Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha - Balástya

58. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha
(6764 Balástya, Széchenyi u.1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,9 pont

 

 

Menü: Gyümölcsleves, tökfőzelék fasírttal

Mintavétel ideje: 2019. augusztus 27.

Mintavételi alap : 130 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Balástya Integrált Szociális Intézmény
(6764 Balástya, Rákóczi u.5.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Gyümölcsleves (426 g /adag)

Külső megjelenés:

Opálos, rózsaszínes alaplében apróra kockázott, közel azonos méretű törtfehér színű almakockák, meggyszemek, barackdarabok, fél és negyed jellemző színű lilás héjú szilvaszemek, illetve ribizliszemek áthatók. A gyümölcsök egy része szétfőtt, kisebb héjdarabokat is tartalmaz. A levesben apró, barnás színű fűszerszemcsék úsznak, a tejterméket tartalmazó sűrítés fehér csíkokként jelenik meg a leves felületén. Tetszetős megjelenésű, az összetevők aránya megfelelő.

Állomány:

Gyümölcslevesre jellemző sűrűségű, a gyümölcsök átfőttek, a szilva szétfőtt.

Illat:

Édes-gyümölcsös illatú, a szegfűszeg és fahéj illata harmonikusan érezhető.

Íz:

Édeskés, enyhén savanykás-gyümölcsösös, megfelelően ízesített, harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tökfőzelék fasírttal (342g + 108 g/adag)

Külső megjelenés:

Vajszínű főzelékalapban, sűrítésből származó apró fehér tejtermékre utaló szemcsék-csomók, apróra darabolt sárgásfehér színű gyalult tökdarabok, és megfelelő mennyiségű és méretű sötétzöld kaporlevéldarabok láthatóak. A fasírozott 2 db, kb 5-6 cm átmérőjű, közel gömb formájú, barnás színűre pirított húsgolyó. Némelyik felülete sötétebb barnás sülési foltokat tartalmaz. Metszésfelületén látszik, hogy a rózsaszínes darálthús megfelelő méretűre darált, azonban  az összetevők egyenetlenül elkevertek, a kenyérre emlékeztető lazítóanyaggal nem egyenletesen eldolgozott a masszában, illetve a hús nem egyenletes színű (rózsaszínes-drappos).

Állomány:

A főzelék sűrítése kisebb csomókat tartalmazó, megfelelő sűrűségű, a tök megfelelően átfőtt. A fasírt belül puha, kívül kissé kemény, nem egyenletesen elkevert, nagyobb mennyiségben tartalmaz kenyérféle dúsítóanyagot.

Illat: A főzelék illatában a kapor és a tejtermék savanykás illata harmonikus, a fasírt sült húsra jellemző illatú, kissé túlsült.
Íz:

A főzelék kapros ízű, a tejtermék savanykás íze harmonikusan érződik, a fasírozott gyengén fűszerezett, a só ízfokozó hatása túlzó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

 

Gyümölcsleves

  • citrom
  • fahéj
  • főzőtejszín
  • gyümölcsleves alap
  • kristálycukor
  • búzaliszt
  • szegfűszeg
  • vanilincukor

Tökfőzelék

  • gyalult tök, mirelit
  • kapor
  • kristálycukor
  • búzaliszt
  • napraforgóolaj
  • tejföl, 20%-os
  • vörösnagyma
  • ételecet

Fasírt

  • bors, őrölt
  • fokhagyma, mirelit
  • kenyér
  • pálmaolaj
  • petrezselyemzöld
  • sertéslapocka
  • tojás
  • vöröshagyma
  • zsemlemorzsa

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >