Csongrád megye - 58. számú vizsgálat - Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha - Balástya
Csongrád megye - 58. számú vizsgálat - Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha - Balástya
58. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
Vadásztanya Vendéglő Főzőkonyha
(6764 Balástya, Széchenyi u.1.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,9 pont |
Menü: Gyümölcsleves, tökfőzelék fasírttal
Mintavétel ideje: 2019. augusztus 27.
Mintavételi alap : 130 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: idős korosztály
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Balástya Integrált Szociális Intézmény
(6764 Balástya, Rákóczi u.5.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Gyümölcsleves (426 g /adag)
Külső megjelenés: |
Opálos, rózsaszínes alaplében apróra kockázott, közel azonos méretű törtfehér színű almakockák, meggyszemek, barackdarabok, fél és negyed jellemző színű lilás héjú szilvaszemek, illetve ribizliszemek áthatók. A gyümölcsök egy része szétfőtt, kisebb héjdarabokat is tartalmaz. A levesben apró, barnás színű fűszerszemcsék úsznak, a tejterméket tartalmazó sűrítés fehér csíkokként jelenik meg a leves felületén. Tetszetős megjelenésű, az összetevők aránya megfelelő. |
Állomány: |
Gyümölcslevesre jellemző sűrűségű, a gyümölcsök átfőttek, a szilva szétfőtt. |
Illat: |
Édes-gyümölcsös illatú, a szegfűszeg és fahéj illata harmonikusan érezhető. |
Íz: |
Édeskés, enyhén savanykás-gyümölcsösös, megfelelően ízesített, harmonikus. |
Tökfőzelék fasírttal (342g + 108 g/adag)
Külső megjelenés: |
Vajszínű főzelékalapban, sűrítésből származó apró fehér tejtermékre utaló szemcsék-csomók, apróra darabolt sárgásfehér színű gyalult tökdarabok, és megfelelő mennyiségű és méretű sötétzöld kaporlevéldarabok láthatóak. A fasírozott 2 db, kb 5-6 cm átmérőjű, közel gömb formájú, barnás színűre pirított húsgolyó. Némelyik felülete sötétebb barnás sülési foltokat tartalmaz. Metszésfelületén látszik, hogy a rózsaszínes darálthús megfelelő méretűre darált, azonban az összetevők egyenetlenül elkevertek, a kenyérre emlékeztető lazítóanyaggal nem egyenletesen eldolgozott a masszában, illetve a hús nem egyenletes színű (rózsaszínes-drappos). |
Állomány: |
A főzelék sűrítése kisebb csomókat tartalmazó, megfelelő sűrűségű, a tök megfelelően átfőtt. A fasírt belül puha, kívül kissé kemény, nem egyenletesen elkevert, nagyobb mennyiségben tartalmaz kenyérféle dúsítóanyagot. |
Illat: | A főzelék illatában a kapor és a tejtermék savanykás illata harmonikus, a fasírt sült húsra jellemző illatú, kissé túlsült. |
Íz: |
A főzelék kapros ízű, a tejtermék savanykás íze harmonikusan érződik, a fasírozott gyengén fűszerezett, a só ízfokozó hatása túlzó. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Gyümölcsleves
- citrom
- fahéj
- főzőtejszín
- gyümölcsleves alap
- kristálycukor
- búzaliszt
- szegfűszeg
- só
- vanilincukor
Tökfőzelék
- gyalult tök, mirelit
- kapor
- kristálycukor
- búzaliszt
- napraforgóolaj
- só
- tejföl, 20%-os
- vörösnagyma
- ételecet
Fasírt
- bors, őrölt
- fokhagyma, mirelit
- kenyér
- pálmaolaj
- petrezselyemzöld
- sertéslapocka
- só
- tojás
- vöröshagyma
- zsemlemorzsa