null Csongrád-Csanád megyében jelentősen bővült a madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési körzet

Csongrád-Csanád megyében jelentősen bővült a madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési körzet

Csongrád-Csanád megyében jelentősen bővült a madárinfluenza miatt elrendelt megfigyelési körzet
2021. december 3, péntek

A Csongrád-Csanád megyei Csengele településen két gazdaságban madárinfluenzát mutatott ki a Nébih laboratóriuma. A vírus továbbterjedésének megakadályozása érdekében szükségessé vált a megyében kijelölt felügyeleti (megfigyelési) körzet számottevő bővítése. Az intézkedés egy Bács-Kiskun megyei települést is érint.

Csengelében egy 5 980 kacsát és egy 520 ludat tartó gazdaságban állapították meg a szakemberek a madárinfluenza jelenlétét. A telepen a járványügyi intézkedések haladéktalanul megtörténtek, továbbá annak érdekében, hogy a betegség ne terjedjen tovább, egy Bács-Kiskun megyei és nyolc Csongrád-Csanád megyei település teljes közigazgatási területe is a megfigyelési körzetbe került a korábbiak mellett. 

A Nébih tematikus aloldalán folyamatosan frissülő interaktív térkép és településlista segítségével tájékozódhatnak az aktuálisan korlátozás alá eső településekről.

Jelenleg a védő- és felügyeleti (megfigyelési) körzetekből csak azonnali vágásra szállítható ki baromfi, kizárólag a kijelölt vágóhídra, és csak előzetes engedéllyel, klinikai és laboratóriumi vizsgálatot követően. A védőkörzetből származó állatok húsa – a jogszabályban meghatározott jelöléssel ellátva – kizárólag Magyarországon forgalmazható.

A madárinfluenzával kapcsolatos aktuális információk elérhetők a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza 


Friss hírek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek
2022. január 28, péntek

Antibiotikum bejelentő rendszer indult az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében 2022. január 28-tól az állatorvosoknak havonta jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról. A kötelezettség teljesítéséhez már elérhető a Nébih új elektronikus bejelentő felülete. Szintén újdonság, hogy ezentúl a nagykereskedők is ezen rendszerben adhatják le a forgalmazásra vonatkozó éves beszámolójukat.

Tovább >

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében
2022. január 27, csütörtök

Nagylétszámú tojótyúk-állományon söpört végig a madárinfluenza Bács-Kiskun megyében

Magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy 121.000 tojótyúkot tartó gazdaságban, Kunszálláson. A gazdaság felszámolása haladéktalanul megkezdődött, megakadályozandó a járvány továbbterjedését. Ez az eset is megerősíti, hogy a járványvédelmi fegyelem lazításának még nem érkezett el az ideje hazánkban.

Tovább >