null Csomagolatlan pekaru kezelese koronavirus jarvany idejen

Csomagolatlan pékáru kezelése koronavírus járvány idején

2020. március 30, hétfő

A koronavírus járvány terjedésének megelőzése érdekében fokozott figyelmet kell fordítani a csomagolatlanul értékesített péktermékek kezelésére. Az adott létesítményre vonatkozó higiéniai szabályok szigorú betartásán túl az alábbiakat kell biztosítani.

•    A bejáratnál érintés nélkül használható, virucid kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése javasolt.
•    A csomagolatlan pékáru kézzel történő közvetlen megfogását kerülni kell mind az eladók, mind a vásárlók részéről.
•    Pultból történő értékesítés esetén az eladó által helyben becsomagolt terméket a pultra kell helyezni, ahonnan a vásárló el tudja venni, a pultot fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani, fertőtleníteni.
•    A pénz kezelésére külön személyt kell biztosítani, aki kesztyűt visel, és a pénzt lehetőleg a vásárló kezének érintése nélkül veszi át. Ahol megoldható, célszerű előnyben részesíteni a bankkártyás fizetést.
•    Önkiszolgáló értékesítésnél meg kell akadályozni, hogy a vásárlók köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag (kórokozót tartalmazó nyálcseppek) kerülhessen a péktermékekre, például cseppfertőzés elleni védelemre alkalmazott plexi vagy egyéb védő-, légterelő burkolatok, tárolók alkalmazásával.
•    A csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközöket a forgalomtól függően, de legalább óránként cserélni kell, és azokat az eszközmosásra kijelölt helyen tisztítani és fertőtleníteni kell. Ennek megvalósítása érdekében elegendő eszközzel és megfelelő hatékonyságú (virucid) fertőtlenítő szerrel kell rendelkezni. 
•    Ha a csomagolatlan termékek megfogására kihelyezett eszközök rendszeres cseréje és fertőtlenítése nem biztosítható, azokat a csomagolásra szánt elegendő nylon zacskó kihelyezésével kell helyettesíteni.
•    A termékek megfogásához, csomagolásához a vásárlók részére biztosított csomagolóanyagot oly módon kell kihelyezni, hogy felhasználása során a vásárló csak az általa felhasználandó zacskót érintse meg. Ezt a meglévő adagolók használatával lehet biztosítani. 
•    Minden eszközzel törekedni kell arra, hogy a vásárlókat a helyes vásárlói magatartásra ösztönözzék, például ábrákkal szemléltetni a higiénikus megoldásokat és/vagy a helytelen gyakorlatot, áruházi hangosbemondókon keresztül felhívni a vásárlók figyelmét a legfontosabb tudnivalókra, a termékek felesleges érintésének (összefogdosásának) elkerülésére, a javasolt várakozási távolságra.
•    A dolgozók részére a kiszolgálás helyén virucid hatásspektrummal rendelkező, min. 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert kell biztosítani melyet kötelesek rendszeresen használni. 
•    Fokozott figyelmet kell fordítani a dolgozók egészségi állapotára. Kizárólag olyan személy végezhet munkát, aki egészséges, valamint a vele egy háztartásban élő sem mutat fertőzésre gyanús tüneteket. Megbetegedés gyanúja esetén haladéktalanul alkalmazni kell a humán járványvédelmi intézkedéseket. 
•    Amennyiben a betegség tünetei munkaidő alatt jelentkeznek, a dolgozót haladéktalanul el kell különíteni, és azonnal értesíteni kell a háziorvost, aki a további teendőket elrendeli. Minden csomagolatlan pékárut, amire köhögése, tüsszentése útján fertőző anyag kerülhetett, el kell különíteni.
•    Az üzemeltető felelőssége, hogy a dolgozók egészségi állapotát fokozottan monitorozza és a betegség gyanúja esetén intézkedjen.


A hatóság a veszélyhelyzetben szükséges óvintézkedések és higiéniai előírások betartását ellenőrzi, és szükség esetén kötelezést, szankciót alkalmaz.


Friss hírek

2021. május 13, csütörtök

Véget ért az ebek kötelező veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A fokozatos nyitáshoz igazodva megszűnt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A hatóság kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják állatuknál az esetlegesen elmaradt oltást.

Tovább >

2020. november 16, hétfő

Vendéglátó-, és közétkeztető létesítményekre vonatkozó intézkedések 2020. november 4-től visszavonásig

A Nébih összegyűjtötte a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggő, a vendéglátó- és közétkeztető létesítményekre vonatkozó legfontosabb és aktuális információkat.

Tovább >