null Budapesten ülésezik a Codex Alimentarius szakbizottsága

Budapesten ülésezik a Codex Alimentarius szakbizottsága

Budapesten ülésezik a Codex Alimentarius szakbizottsága
2013. február 18., hétfő

2013. március 4-8. között ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottság (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). Az eseményre várhatóan több mint 50 országból érkeznek majd kormányokat és nemzetközi szervezeteket képviselő szakértők, akik élelmiszer-mintavételi és analitikai módszereket meghatározó nemzetközi dokumentumokat dolgoznak ki.

A Codexet az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is. Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. EU) és nemzeti élelmiszer-szabályozás alapjául szolgálnak. A Codex Alimentarius az elmúlt évtizedekben a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó, a regionális és nemzeti szabályozásokat is meghatározó központjává vált.

Magyarország 1972 óta látja el a CCMAS szakbizottsággal kapcsolatos feladatokat. A Codex Alimentarius ötven évvel ezelőtt alakult meg, így a márciusi budapesti szakbizottsági rendezvényt külön figyelem övezi.

A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeleti weboldalán, illetve a NÉBiH Codex Alimentarius menüpontja alatt.

Az idei üléssel kapcsolatban további angol nyelvű tájékoztató anyagokat és szakmai információkat tölthetnek le az érdeklődők a NÉBiH-ÉKI CCMAS 2013 folyamatosan frissülő oldaláról.


Friss hírek

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága
2021. április 12., hétfő

A hazai gyümölcsösökben is növekszik a fagykárok gyakorisága

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények.

Tovább >

Fagyos tavaszi hajnalok után
2021. április 12., hétfő

Fagyos tavaszi hajnalok után

Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy a hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata. Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. Nem csak az alföldi termőtájakon, de a dombvidéki, nagyobb tengerszint feletti magasságuknál fogva viszonylag biztonságosabb területeken is károsodnak az ültetvények.

Tovább >