null Budapesten ülésezik a Codex Alimentarius szakbizottsága

Budapesten ülésezik a Codex Alimentarius szakbizottsága

Budapesten ülésezik a Codex Alimentarius szakbizottsága
2013. február 18, hétfő

2013. március 4-8. között ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottság (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). Az eseményre várhatóan több mint 50 országból érkeznek majd kormányokat és nemzetközi szervezeteket képviselő szakértők, akik élelmiszer-mintavételi és analitikai módszereket meghatározó nemzetközi dokumentumokat dolgoznak ki.

A Codexet az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is. Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. EU) és nemzeti élelmiszer-szabályozás alapjául szolgálnak. A Codex Alimentarius az elmúlt évtizedekben a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó, a regionális és nemzeti szabályozásokat is meghatározó központjává vált.

Magyarország 1972 óta látja el a CCMAS szakbizottsággal kapcsolatos feladatokat. A Codex Alimentarius ötven évvel ezelőtt alakult meg, így a márciusi budapesti szakbizottsági rendezvényt külön figyelem övezi.

A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeleti weboldalán, illetve a NÉBiH Codex Alimentarius menüpontja alatt.

Az idei üléssel kapcsolatban további angol nyelvű tájékoztató anyagokat és szakmai információkat tölthetnek le az érdeklődők a NÉBiH-ÉKI CCMAS 2013 folyamatosan frissülő oldaláról.


Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih
2020. június 15, hétfő

Hamisított élelmiszereket vont ki a forgalomból a Nébih

Egy fővárosi, egyebek mellett élelmiszert is árusító üzlet ellenőrzése során számos, jogellenesen meghosszabbított minőségmegőrzési idejű, ezért hamisítottnak minősülő élelmiszert vontak ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)