null Budapest - 165. számú vizsgálat - Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha - Budapest, XXII.kerület

Budapest - 165. számú vizsgálat - Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha - Budapest, XXII.kerület

Budapest - 165. számú vizsgálat - Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha - Budapest, XXII.kerület

165. számú vizsgálat (Tálalókonyha)

A mintavétel helye:
Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha
(1222. Budapest, Gádor utca 101-105)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,4 pont

 

 

Menü: Lebbencsleves, Tökfőzelék sertéspörkölttel, kenyér, narancs

Mintavétel ideje: 2019. december 5.

Mintavételi alap : 330 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály

A főzőkonyha neve, címe :
Pannon Menza Kft. Főzőkonyha
(1221 Budapest, Anna utca 15.)

 

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencsleves (437 g /adag)

Külső megjelenés:

Opálos, világosbarna színű alaplében sok a fodroskocka tészta, melyből többnek túlpirított a széle. Néhány különböző méretű és színű burgonya, kevés apró sárgarépa és fehérrépa kocka látható.
A zöldségek nagy része rosszul tisztított, a hagymakockák megfelelőek. Tetején fűszerpaprikától narancsosra színezett megfelelő mennyiségű zsiradékcsepp, zöld, piros és fekete fűszerszemcsék, valamint néhány, akár 5 mm-es, koromra
emlékeztető szemcsék.

Állomány:

A leves sűrítés nélküli, híg, leves típusra jellemző. A tészta és a zöldségek túlfőttek, a hagymakockák szétmállóak. A burgonya különböző állományú.

Illat:

Nem harmonikus. Enyhén kozmás, füstös, hagymás illat dominál.

Íz:

Nem harmonikus. Íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Fűszerszegény, kozmás ízű, élvezeti
értéke minimálisra csökkent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tökfőzelék sertéspörkölttel (274 g + 90g /adag)

Külső megjelenés:

A főzelék halványsárga színű, zöldes árnyalattal, mely különböző hosszúságú és vastagságú tökcsíkokat tartalmaz, kissé szecskás. Tetején kevés fűszerpaprikától narancsosra színezett zsiradékcsepp, sok aprított kaporlevél és szár látható. Viszonylag sok kockázott, barnás színű, valószínűleg pirított hagymakockát tartalmaz. A pörkölt fűszerpaprikától narancsospirosra
színezett, a szaft híg, benne rosszul tisztított, zsíros, mócsingos, különböző méretű sertéshús darabok, hagymadarabok, kevés apró zsiradékcsepp, sok piros és fekete fűszerszemcse látható.

Állomány: A főzelék kissé hígabb, sűrítésből származó csomókat nem tartalmaz. A tökszálak kevert állományúak, és sok kemény, fás részt tartalmaz. Nehezen rágható.
A pörköltszaft híg, a hús vegyes állományú, rosszul tisztított, zsíros, mócsingos.
Illat: A főzelék intenzíven savanykás illatában a kapor és a hagyma dominál. Nem friss érzetű, mirelit termék felhasználására emlékeztető szag érezhető. Nem harmonikus. A pörkölt fűszeres illatában a hagyma, fűszerpaprika jól érződik, a kömény nagyon intenzív.
Íz: A főzelék savanykás, kapros, hagymás, a só ízfokozó hatása nem érvényesül, kissé édeskés. A fás kemény tök-részek, és a kaporszárak rontják az ízérzetet.
A pörköltben a pirított hagyma, a hús pörkanyagai, a fűszerek jól érződnek, a köménymag túl intenzív. Az állomány és a rosszul tisztítottság rontja az ízérzetet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenyér (47,3 g /adag)

Külső megjelenés:

Formában sült, egyenletes vastagságúra szeletelt. Teteje sötétebb barna, vágott, oldala-alja világosabb barna színű, héja néhol kicsit kormos. Visszapuhult.

Állomány: A kenyérszelet héja visszapuhult, a bélzet közel egyenletesen lazított, néhány nagyobb légüreget tartalmaz, kissé morzsálódó.
Illat: Kissé aromaszegény, enyhén savanykás, natúr. Nem teljesen harmonikus.
Íz: Kissé savanykás, kevésbé aromás, nem teljesen harmonikus.

 

 

 

 

 

 

 

Narancs (123,5 g /adag)

Külső megjelenés:

A narancs zömében érett, sérüléstől mentes, tiszta felületű. A gyümölcshús élénk narancssárga színű, vékony héjú, kártevőktől mentes. Tetszetős.

Állomány: A narancs zömében érett, lédús.
Illat: A gyümölcs zömében jellegzetes, savanykás, édeskés.
Íz: Friss érzetű, jellegzetesen savanykás, édeskés, zömében harmonikus.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Lebbencsleves:

  • burgonya, tisztított
  • zellerzöld, friss
  • durumtészta
  • petrezselyemzöld
  • zöldpaprika, friss
  • vöröshagyma, tisztított
  • lecsókonzerv
  • napraforgóolaj
  • füstöltszalonna
  • paradicsom, friss
  • gulyásleves alappor
  • jódozott konyhasó
  • csemege fűszerpaprika
  • feketebors, őrölt

Sertéspörkölt:

  • sovány sertéshús
  • zöldpaprika, friss
  • vöröshagyma, tisztított
  • napraforgóolaj
  • paradicsom, friss
  • fokhagyma, tisztított
  • jódozott konyhasó
  • csemege fűszerpaprika
  • feketebors, őrölt

Tökfőzelék:

  • fagyasztott tök
  • tejföl, 12%-os
  • búza finomliszt
  • vöröshagyma, tisztított
  • napraforgóolaj
  • paradicsom, friss
  • fokhagyma, tisztított
  • jódozott konyhasó
  • kristálycukor
  • kapor, friss

Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >