Budapest - 165. számú vizsgálat - Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha - Budapest, XXII.kerület
Budapest - 165. számú vizsgálat - Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha - Budapest, XXII.kerület
165. számú vizsgálat (Tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Gádor Iskola melegítő és tálalókonyha
(1222. Budapest, Gádor utca 101-105)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 10,4 pont |
Menü: Lebbencsleves, Tökfőzelék sertéspörkölttel, kenyér, narancs
Mintavétel ideje: 2019. december 5.
Mintavételi alap : 330 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 7-14 éves korosztály
A főzőkonyha neve, címe :
Pannon Menza Kft. Főzőkonyha
(1221 Budapest, Anna utca 15.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (437 g /adag)
Külső megjelenés: |
Opálos, világosbarna színű alaplében sok a fodroskocka tészta, melyből többnek túlpirított a széle. Néhány különböző méretű és színű burgonya, kevés apró sárgarépa és fehérrépa kocka látható.
|
Állomány: |
A leves sűrítés nélküli, híg, leves típusra jellemző. A tészta és a zöldségek túlfőttek, a hagymakockák szétmállóak. A burgonya különböző állományú. |
Illat: |
Nem harmonikus. Enyhén kozmás, füstös, hagymás illat dominál. |
Íz: |
Nem harmonikus. Íztelen, a só ízfokozó hatása kevésbé érvényesül. Fűszerszegény, kozmás ízű, élvezeti |
Tökfőzelék sertéspörkölttel (274 g + 90g /adag)
Külső megjelenés: |
A főzelék halványsárga színű, zöldes árnyalattal, mely különböző hosszúságú és vastagságú tökcsíkokat tartalmaz, kissé szecskás. Tetején kevés fűszerpaprikától narancsosra színezett zsiradékcsepp, sok aprított kaporlevél és szár látható. Viszonylag sok kockázott, barnás színű, valószínűleg pirított hagymakockát tartalmaz. A pörkölt fűszerpaprikától narancsospirosra |
Állomány: | A főzelék kissé hígabb, sűrítésből származó csomókat nem tartalmaz. A tökszálak kevert állományúak, és sok kemény, fás részt tartalmaz. Nehezen rágható. A pörköltszaft híg, a hús vegyes állományú, rosszul tisztított, zsíros, mócsingos. |
Illat: | A főzelék intenzíven savanykás illatában a kapor és a hagyma dominál. Nem friss érzetű, mirelit termék felhasználására emlékeztető szag érezhető. Nem harmonikus. A pörkölt fűszeres illatában a hagyma, fűszerpaprika jól érződik, a kömény nagyon intenzív. |
Íz: | A főzelék savanykás, kapros, hagymás, a só ízfokozó hatása nem érvényesül, kissé édeskés. A fás kemény tök-részek, és a kaporszárak rontják az ízérzetet. A pörköltben a pirított hagyma, a hús pörkanyagai, a fűszerek jól érződnek, a köménymag túl intenzív. Az állomány és a rosszul tisztítottság rontja az ízérzetet. |
Kenyér (47,3 g /adag)
Külső megjelenés: |
Formában sült, egyenletes vastagságúra szeletelt. Teteje sötétebb barna, vágott, oldala-alja világosabb barna színű, héja néhol kicsit kormos. Visszapuhult. |
Állomány: | A kenyérszelet héja visszapuhult, a bélzet közel egyenletesen lazított, néhány nagyobb légüreget tartalmaz, kissé morzsálódó. |
Illat: | Kissé aromaszegény, enyhén savanykás, natúr. Nem teljesen harmonikus. |
Íz: | Kissé savanykás, kevésbé aromás, nem teljesen harmonikus. |
Narancs (123,5 g /adag)
Külső megjelenés: |
A narancs zömében érett, sérüléstől mentes, tiszta felületű. A gyümölcshús élénk narancssárga színű, vékony héjú, kártevőktől mentes. Tetszetős. |
Állomány: | A narancs zömében érett, lédús. |
Illat: | A gyümölcs zömében jellegzetes, savanykás, édeskés. |
Íz: | Friss érzetű, jellegzetesen savanykás, édeskés, zömében harmonikus. |
Részletes összetétel/anyaghányad :
Lebbencsleves:
- burgonya, tisztított
- zellerzöld, friss
- durumtészta
- petrezselyemzöld
- zöldpaprika, friss
- vöröshagyma, tisztított
- lecsókonzerv
- napraforgóolaj
- füstöltszalonna
- paradicsom, friss
- gulyásleves alappor
- jódozott konyhasó
- csemege fűszerpaprika
- feketebors, őrölt
Sertéspörkölt:
- sovány sertéshús
- zöldpaprika, friss
- vöröshagyma, tisztított
- napraforgóolaj
- paradicsom, friss
- fokhagyma, tisztított
- jódozott konyhasó
- csemege fűszerpaprika
- feketebors, őrölt
Tökfőzelék:
- fagyasztott tök
- tejföl, 12%-os
- búza finomliszt
- vöröshagyma, tisztított
- napraforgóolaj
- paradicsom, friss
- fokhagyma, tisztított
- jódozott konyhasó
- kristálycukor
- kapor, friss