Budapest - 115. vizsgálat - XV. kerület - Czabán Általános Iskola
Budapest - 115. vizsgálat - XV. kerület - Czabán Általános Iskola
115. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Czabán Általános Iskola (1158 Budapest Széchényi tér 13.)
A menü minősítése:
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Menü:Lebbencsleves, Finomfőzelék+vagdalt, Meggyes-rétes Bakonyi barna kenyér Mintavétel ideje: 2015. május 20. Napi adag: n.a. Főzőkonyha: Gazdasági Működtetési Központ által üzemeltetett Károly Róbert Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda főzőkonyha (1158 Budapest Ady endre u. 31-33.) |
Részletes érzékszervi minősítés
Lebbencsleves (0,25 l/adag)
Külső megjelenés: |
Fűszerpaprikával színezett, barnás, híg lében sok eltérő méretűre aprított, vajsárga burgonyakocka, nagy mennyiségű különböző nagyságú, barnásra pirított lebbencstészta. A lében apró piros és fekete fűszerszemcsék, zöldfűszer és apró répadarabok, tetején narancs piros zsírcseppek láthatóak. |
Állomány: |
A lé hígan folyó, a burgonya átfőtt, puha, szájban könnyen szétmálló, a tészta szétfőtt, törmelékes. |
Illat: |
Gyengén fűszerezett, fűszerpaprika, kömény és paradicsom illata érződik. Enyhén rántás és zsírszaga érezhető. Tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Aromaszegény, gyengén fűszerezett, jellegtelen, a rántás íze dominál. Kissé zsír ízű, kellően sós. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Finomfőzelék+vagdalt (0,3 l, 0,05-0,1 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Közepesen híg, fakó sárgás-zöldes színű mártásban, sok, apró, eltérő formára vágott sárgarépa- és karalábé kocka, zöldborsó és petrezselyem. A zöldségek jól tisztítottak. A vagdalt 4 x 7 cm-es, szabálytalan rúd alakúra formázott, aranybarnára sült. Felülete rücskös, enyhén fényes, hagymadarabok lógnak ki belőle. A belseje tömör, szürkésbarna színű. |
Állomány: |
A mártás sűrűn folyó, a sárgarépa puha, túlfőtt, a borsó vastaghéjú, a karalábé változó állományú, szétfőtt és fás is van közötte. A vagdalt kérge kellően megsült. Vágási felületén nyers hatású, pépes, szétmálló, kenyértöltelékre emlékeztető, fekete fűszerszemcsék, elvétve húsfoszlány látható. |
Illat: |
A főzelék enyhén édeskés, összetevőire jellemző, a zöldborsó konzerv illatú. A vagdalt, kenyér szagú, fokhagymás, fűszeres.. |
Íz: |
A főzelék kissé jellegtelen, aromaszegény, a sárgarépától édeskés, a zöldborsó konzerv íze érezhető. |
Meggyes-rétes (1 db/adag)
Külső megjelenés: |
1 db 2,5 cm magas, 2 cm hosszú, 10 cm széles világos barnára sült, porcukorral megszórt rétes szelet. A 2 vékony tésztaréteg között közepesen vastag barnáspiros színű meggytöltelék. |
Állomány: |
Jól átsült, szétomló, az alsó tészta a meggytől kissé átázott. A töltelék sűrű, puha, pépes jellegű, meggydarabok láthatóak benne. |
Illat: |
Aromás, savanykás, gabonaillatú, tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemes, aromás, a gabona íz dominál, de kissé malátás. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Bakonyi barna kenyér (1 szelet/adag)
Külső megjelenés: |
Formában sült, 1,5 cm vastagságú legömbölyített trapéz alakú kenyérszelet, héja aranybarna, kissé lisztes, a bélzet drappos barna, sötétbarna pöttyökkel. |
Állomány: |
A héj kissé visszapuhult, enyhén rágós, a bélzet rugalmas, egyenletesen lazított, több apró és néhány nagyobb méretű légüreg látható. |
Illat: |
Aromás, savanykás, gabonaillatú, tiszta, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellemes, aromás, a gabona íz dominál, de kissé malátás. Tiszta, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad |
Lebbencsleves ö. bors tiszt. burgonya delikát fűszerpaprika kocka tészta köménymag
Finomfőzelék vegyesfőzelék mirelit kristálycukor liszt tej
Vagdalt olaj sertés comb tiszt- vöröshagyma zsemlemorzsa |