Budapest - 104. vizsgálat - Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium
Budapest - 104. vizsgálat - Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium
104. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium (1028 Budapest, Szabadság u. 23.)
A menü minősítése:
kiválóan |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag |
nem |
Menü: Sárgaborsó leves virslivel, Mákos tészta, Szalámis-margarinos kenyér (uzsonna) Mintavétel ideje: 2014. november 24. Főzőkonyha: Sodexo Magyarország Kft.Goldmann Étterem (1111 Budapest, Goldmann Gy. tér 1.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Sárgaborsó leves virslivel (0,35 l/adag)
Külső megjelenés: |
Barnás drappos sűrű lében sok virsli karika, fekete, piros fűszerszemcsék, néhány áttetsző finomra vágott hagymadarabka. |
Állomány: |
Megfelelően besűrített lé, melyben néhány sárgaborsó szemcse felismerhető. A virsli rugalmasan puha. |
Illat: |
Sárgaborsóra jellemző, enyhén fűszeres, kissé rántásos. |
Íz: |
A sárgaborsó íze dominál. Kissé sós, enyhén fűszeres. Idegen íztől mentes. |
Mákos tészta (0,24 kg/adag)
Külső megjelenés: |
Darált, cukros mákkal egyenetlenül szórt széles metélt tészta. A tésztához viszonyítva kevés a mák |
Állomány: |
A mák durvára darált, nehezen rágható. A tészta jól átfőtt, rugalmas, nem összetapadt. |
Illat: |
A tészta és a mák illata keveredik, de a tészta gabona illata dominál. |
Íz: |
A tészta íze dominál, a mák íze enyhébben érezhető. Kevésbé harmonikus, kissé jellegtelen. |
Szalámis - margarinos kenyér (Uzsonna) (1 darab/adag)
Külső megjelenés: |
13x10x1,3 cm-es, margarinnal egyenletesen megkent kb 3/4 kenyérszelet. Rajta 2 db 7 cm átmérőjű, 2 mm vastagságú szalámi szelet. A margarin sárgásfehér, a szalámi mozaikos metszéslapú. Apróra darált lilás- piros hússzemcsék között csontszínű szalonna darabkák közel egyenletes eloszlásban. |
Állomány: |
A kenyér héja aranybarna, ropogós, a bélzet laza, rugalmas, több kisebb légüreg, illetve barna korpaszemcse látható. A szalámi rugalmas, puha, gyorsérlelésű, kevésbé kiszárított. |
Illat: |
A margarin illata dominál. A szalámi enyhén savanykás, kevésbé fűszeres. |
Íz: |
A margarin enyhén savanykás, enyhén sós íze dominál. A kenyér ízletes, friss, a szalámi enyhén savanykás, kevésbé fűszeres. |
Részletes összetétel/anyaghányad: |
Sárgaborsó leves virslivel sárgaborsó, műbeles sertés virsli, napraforgó étolaj, tisztított vöröshagyma, liszt, fokhagyma, csemege fűszerpaprika, só, tengeri só, bors
Mákos tészta 4 tojásos száraztészta, napraforgó étolaj, só, darált mák, porcukor
Szalámis - margarinos kenyér Félbarna kenyér:búzaliszt, rozsliszt, sütőélesztő, kenyér előkeverék (étkezési só, búzaliszt, glutin, emulgeálószer: E471, dextróz, malátázott búzaliszt, enzimek: amiláz, xilanáz, antioxidáns: E300, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag: E270, extrudált búzaliszt), kovászkészítmény (rozsliszt, víz, kovászmag), savanyúságot szabályozó: E270, E260, búzakorpa, étkezési só, emulgeálószer: napraforgó lecitin, malátakivonat (árpamaláta, víz); Kárpát szalámi: sertéshús, marhahús, sertés szalonna, pác só, cukor, fűszerek, antioxidáns (E300, E315), starter kultúra, színezék (E120), zselésítő anyag (E413), aroma; Margarin: víz, növényi olajok (napraforgóolaj, lenolaj, pálmaolaj, repceolaj), só, írópor, emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, napraforgó-lecitin), tartósítószer (kálium-szorbát), aromák, savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), színezék(karotinok), vitaminok (A, D) |