null Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 168. számú vizsgálat - SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA - Sajólád

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 168. számú vizsgálat - SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA - Sajólád

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 168. számú vizsgálat - SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA - Sajólád

168. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA
(3572 Sajólád, Dózsa Gy. utca 72.)

A menü minősítése:

ÁTLAG FELETTI 15,8

Menü: Alföldi gulyásleves, Sajtos-tejfölös tészta, Kenyér

Alföldi gulyásleves, Sajtos-tejfölös tészta, Kenyér
 

Mintavételi alap: 240 adag
Mintavétel ideje: 2022.10.26.

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Ebédfutár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
(3527 Miskolc, József Attila utca 25-27.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Alföldi gulyásleves (390 g /adag)

Külső megjelenés: Opálos, átlátszatlan, halványbarna színű lé tetején nagy mennyiségben narancsos zsírcseppek és zöldfűszerek láthatóak. A hús egyenetlen méretűre kockázott, kissé zsíros. A zöldségek felismerhetőek, sárgarépa, zeller és burgonya látható a levesben, apróra kockázva. A csipetke levesbetét szétázott hatású.
Állomány: Az alaplé sűrű. A zöldségek átfőttek. A hús rágható, de zsíros. A levesbetét kissé szétázott állományú.
Illat: A leves illatán pörköltes-paprikás illat és köménymag érezhető. Összhatásában telt.
Íz: Íze telt, magyaros, de kissé túlzóan zsíros. A só ízfokozó hatása kelleténél jobban érvényesül.

 

Sajtos-tejfölös tészta (394 g / adag)

Külső megjelenés: Olajtól fénylő spagetti tészta, tetején fehér színű tejföllel és szélesre reszelt, sárgás színű sajttal. Megjelenése tetszetős.
Állomány: A tészta rugalmas, jól átfőtt. A tejföl krémes. A sajt a fogásra részben ráolvadt.
Illat: A fogás illata jellegzetes, a tejföl és a sajt illata jól érvényesül.
Íz: A fogás íze tiszta, a tejföltől enyhén savanykás, a sajttól aromás. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül.

Kenyér (47 g / adag)

Külső megjelenés: Formában sült kenyérből vágott szelet kenyér. Nem deformált alakú, világos sárgásbarnás-fényes héjú, héja vékony. A kenyérbél átsült, a héjtól nem válik el.
Állomány: Puha, rugalmas, egyenletesen lazított. Nem morzsálódó.
Illat: Illata friss, kellemes, termékfajtára jellemzően enyhén savanykás.
Íz:

Íze kellemesen aromás, savanykás, telt.

Részletes összetétel/ anyaghányad:

Alföldi gulyásleves:

  • burgonya, téli
  • sertéshús, közepes zsírtartalmú
  • sárgarépa, friss
  • petrezselyemgyökér, friss
  • vöröshagyma, friss
  • karalábé, friss
  • zeller, friss
  • olaj, napraforgó
  • lecsó, konzerv, natur
  • fűszerpaprika, édes
  • jódozott só
  • petrezselyemlevél, friss
  • fokhagyma, friss
  • feketebors
  • köménymag

Sajtos-tejfölös tészta:

  • száraztészta, 4 tojásos
  • tejföl, 12 % zsírtartalmú
  • sajt, zsíros, trappista
  • só, jódozott

Teljes kiőrlésű kenyér


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >