Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 168. számú vizsgálat - SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA - Sajólád
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 168. számú vizsgálat - SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA - Sajólád
168. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
SAJÓLÁD ISKOLA KONYHA
(3572 Sajólád, Dózsa Gy. utca 72.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 15,8 |
Menü: Alföldi gulyásleves, Sajtos-tejfölös tészta, Kenyér
Mintavételi alap: 240 adag
Mintavétel ideje: 2022.10.26.
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Ebédfutár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
(3527 Miskolc, József Attila utca 25-27.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Alföldi gulyásleves (390 g /adag)
Külső megjelenés: | Opálos, átlátszatlan, halványbarna színű lé tetején nagy mennyiségben narancsos zsírcseppek és zöldfűszerek láthatóak. A hús egyenetlen méretűre kockázott, kissé zsíros. A zöldségek felismerhetőek, sárgarépa, zeller és burgonya látható a levesben, apróra kockázva. A csipetke levesbetét szétázott hatású. |
Állomány: | Az alaplé sűrű. A zöldségek átfőttek. A hús rágható, de zsíros. A levesbetét kissé szétázott állományú. |
Illat: | A leves illatán pörköltes-paprikás illat és köménymag érezhető. Összhatásában telt. |
Íz: | Íze telt, magyaros, de kissé túlzóan zsíros. A só ízfokozó hatása kelleténél jobban érvényesül. |
Sajtos-tejfölös tészta (394 g / adag)
Külső megjelenés: | Olajtól fénylő spagetti tészta, tetején fehér színű tejföllel és szélesre reszelt, sárgás színű sajttal. Megjelenése tetszetős. |
Állomány: | A tészta rugalmas, jól átfőtt. A tejföl krémes. A sajt a fogásra részben ráolvadt. |
Illat: | A fogás illata jellegzetes, a tejföl és a sajt illata jól érvényesül. |
Íz: | A fogás íze tiszta, a tejföltől enyhén savanykás, a sajttól aromás. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Kenyér (47 g / adag)
Külső megjelenés: | Formában sült kenyérből vágott szelet kenyér. Nem deformált alakú, világos sárgásbarnás-fényes héjú, héja vékony. A kenyérbél átsült, a héjtól nem válik el. |
Állomány: | Puha, rugalmas, egyenletesen lazított. Nem morzsálódó. |
Illat: | Illata friss, kellemes, termékfajtára jellemzően enyhén savanykás. |
Íz: |
Íze kellemesen aromás, savanykás, telt. |
Részletes összetétel/ anyaghányad:
Alföldi gulyásleves:
- burgonya, téli
- sertéshús, közepes zsírtartalmú
- sárgarépa, friss
- petrezselyemgyökér, friss
- vöröshagyma, friss
- karalábé, friss
- zeller, friss
- olaj, napraforgó
- lecsó, konzerv, natur
- fűszerpaprika, édes
- jódozott só
- petrezselyemlevél, friss
- fokhagyma, friss
- feketebors
- köménymag
Sajtos-tejfölös tészta:
- száraztészta, 4 tojásos
- tejföl, 12 % zsírtartalmú
- sajt, zsíros, trappista
- só, jódozott
Teljes kiőrlésű kenyér