Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 11. számú vizsgálat - Edelényi Szociális Szolgáltató Központ Konyha - Edelény
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 11. számú vizsgálat - Edelényi Szociális Szolgáltató Központ Konyha - Edelény
11. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Edelényi Szociális Szolgáltató Központ Konyha
(3783 Edelény, Árpád út 29.)
A menü minősítése:
ÁTLAG FELETTI | 16,9 pont |
Menü: Lebbencsleves, Fűszeres csirkemell, zöldborsó főzelék, Félbarna kenyér (1 szelet)
Mintavétel ideje: 2023.07.11.
Mintavételi alap: 300 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: időskorúak
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Edelényi Szociális Szolgáltató Központ
(3783 Edelény-Finke, Árpád út 29.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (419 g /adag)
Külső megjelenés: | Jellegzetesen híg, áttetsző alaplében kellő mennyiségű burgonyakocka, és pirított fodros tészta látható. Az alaplé felületén fűszerpaprikától színezett narancsvörös színű zsírcseppek és pirított szalonnakocka darabok láthatók. Az alaplé alján fekete fűszerszemcsék vannak. A burgonyakockák jól tisztítottak, közel azonos méretűre és alakúra daraboltak. A pirított tészta nem törmelékes, tetszetős megjelenésű. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, jellegzetesen áttetsző. A burgonykockák és a pirított tészta puhák, kellően átfőttek, nem elázottak. A tészta és a szalonnakocka kellően pirított, nem égett. |
Illat: | Jellegzetesen fűszeres, telt, aromás, harmonikus illatú. A szalonna füstölt jellege, harmonikusan kiegészíti a fűszerezés jellegzetes illatát. |
Íz: | Kellemesen harmonikus, jellegzetesen házias, magyaros ízvilágú. A felhasznált alapanyagok és fűszerek harmonikus kiegészítik egymást. A só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Fűszeres csirkemell, zöldborsó főzelék (569 g / adag)
Külső megjelenés: | Összhatásában tetszetős megjelenésű fogás. Sárgás fehér, krémes alapszószban, jellegzetes méretű és alakú zöldborsó szemek láthatók. A csirkemell fűszerezett szelet formájában a főzelék tetején található. A felülete sötét színű fűszerekkel van szórva, amely sütéskor rásült. A zöldborsó mennyisége megfelelő. |
Állomány: | A főzelék alapszósza megfelelően sűrített, homogén, nem csomós, krémes állagú. A szokottnál kicsit sűrűbben folyó. A zöldborsó szemek kellően átfőttek, puhák, nem túlfőttek. A csirkemell puha, omlós, átsűlt, jól szeletelhető, rágási maradéka nincs. |
Illat: | A főzelék illata enyhe, de a zöldborsó illata felismerhető. A csirkemell fűszeres illata jól kiegészíti. Összhatásában harmonikus. |
Íz: | A főzelék jellegzetes édeskés ízvilágú, a zöldborsó jellegzetes íze harmonizál a fűszeres csirkemell ízével. A só és a fűszerek ízfokozó hatása kellően kiegészítik és erősítik egymást. Harmonikus, telt, aromás, házias ízvilágú. |
Félbarna kenyér (1 szelet) (68 g / adag)
Külső megjelenés: | Vekni formájú kenyérből szeletelt, egész szelet kenyér. Vágási felületén különböző méretű, vékonyfalú kelesztési lyukak láthatók. A héj nem válik el a bélzettől, mely átsült, jól lazított, homogén keverésű. A héj sötétebb barna, nem égett, lisztes, a bélzet világosabb barna színű. |
Állomány: | Rugalmas, puha, jól lazított bélzetű, a héj átsült, kissé visszapuhult. |
Illat: | A kenyér típusára jellemzően savanykás, aromás, az alapanyagra jellemző illatú. |
Íz: | A kenyér típusára jellemzően aromás, savanykás, a só ízfokozó hatása nem kellően érvényesül. |
Részletes összetétel/ anyaghányad nyilvántartás:
Lebbencsleves
- csuszatészta
- delikát, só nélkül
- szalonna, füstölt
- burgonya
- fűszerpaprika
- fokhagyma
- olaj, főzéshez
- só, ízesítéshez
- vöröshagyma
- lecsó, konzerv
- bors, őrölt, kg
Csirke nuggets
- csirke nuggets, fagyasztott
- olaj, napraforgó
Zöldséges bulgur
- bulgur
- vöröshagyma, tisztított
- mexikói zöldségkeverék, fagyasztott
- petrezselyemzöld, fagyasztott
- bors, fekete, őrölt
- só, jódozott
- olaj, napraforgó
- víz, ivó
Házi vegyes saláta
- fejeskáposzta, tisztított
- kígyóuborka, friss
- vöröshagyma, tisztított
- paprika, zöld, friss
- cukor, kristály
- sárgarépa, tisztított
- ecet 10 %
- só, jódozott
- köménymag, őrölt
- bors, fekete, őrölt
- víz, ivó