null Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 37. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 37. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Miskolc

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 37. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Miskolc

37. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Főzőkonyha
(3533 Miskolc, Téglagyári utca 2.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,9 pont

Menü: Köménymagos rántott leves, levesgyöngy, Zöldséges szárnyas bulgur

Köménymagos rántott leves, levesgyöngy, Zöldséges szárnyas bulgur

Mintavétel ideje: 2023.01.24.

Korosztály: iskolás

Mintavételi alap: 2774 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Kórház- és Menzaétkeztetés Szolgáltató Zrt.
(1055 Budapest, Markó utca 1/B. II.em 19.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Köménymagos rántott leves, levesgyöngy (252,75 g + 9,41 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: Opálos, zsemlebarna színű alaplé, mely sűrítése homogén, benne piros és fekete fűszerszemcsék, felületén narancssárga színű zsírcseppek láthatók. A levesbetét borsó méretű, közel azonos méretű és alakú gyöngyök.
Állomány: Az alaplé sűrítése csomómentes, egyenletes eloszlású, megfelelően sűrű. A levesgyöngy jól sült, ropogós.
Illat: Az alaplé illata intenzív, telt, az elnevezéssel harmonizáló fűszer jól felismerhető. A levesgyöngy illata sült, enyhe zsiradék illat érezhető.
Íz: Az elnevezéssel harmonizáló, telt, kellemes, fűszeres ízvilágú, a só ízfokozó hatása kellően érvényesül. A levesgyöngy sült, enyhén olajos ízű.

Zöldséges szárnyas bulgur (183,96 g / adag)

Külső megjelenés: Kevert egytálétel, mely rizseshúsra emlékeztető megjelenésű. A bulgur szemek felismehetőek, a húsdarabok különböző alakúra, de közel azonos méretűre aprítottak. A felismerhető sárgarépa és zöldborsó szétfőttek. A hús és zöldségek aránya a bulgur mennyiségéhez képest kevés.
Állomány: A bulgur szemek átfőttek, puhák, néhány kicsi összeállt szem látható, kissé száraz hatású. A húsdarabok puhák, rágási maradék nincs. A zöldborsó megfőtt, egészben maradt, míg a sárgarápadarabok szétestek.
Illat: Kellemes, harmonikus. A zöldséges illat enyhe, inkább a pörköltre emlékeztető illat érvényesül.
Íz: A bulgur gabona íze jól érezhető, a zöldségek íze kevésbé érvényesül.

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad

Köménymagos rántott leves

  • tisztított vöröshagyma, egész, friss
  • étolaj
  • búzafinomliszt
  • őrölt, feketebors
  • fűszerpaprika, édes
  • köménymag, őrölt

Levesgyöngy

  • levesgyöngy

Zöldséges szárnyas bulgur

  • petrezselyemzöld, mirelit
  • bulgur, száraz
  • étolaj
  • só, (jódozott)
  • friss, csirkecomb filé, egész, bőr nélkül
  • lecsó keverék, lédig

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >