null Borsod Abaúj Zemplén vármegye - 24. számú vizsgálat - Óvodai, iskolai melegítőkonyha - Edelény

Borsod Abaúj Zemplén vármegye - 24. számú vizsgálat - Óvodai, iskolai melegítőkonyha - Edelény

Borsod Abaúj Zemplén vármegye - 24. számú vizsgálat - Óvodai, iskolai melegítőkonyha - Edelény

24. számú vizsgálat (Melegítőkonyha)

A mintavétel helye:
Óvodai, iskolai melegítőkonyha
(3780 Edelény, Bányász út 27-1/A)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 19,4 pont

Menü: Karfiollleves-zöldséges, Natúr sertésszelet, főtt burgonya meggymártás

Karfiollleves-zöldséges, Natúr sertésszelet, főtt burgonya  meggymártás

Mintavétel ideje: 2022.03.17.

Mintavételi alap : 40 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás korosztály

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Bódva Étterem
(3780 Edelény, Miklós Gyula út 6.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Karfiollleves-zöldséges (468 g /adag)

Külső megjelenés: Aranysárga lében különböző nagyságú karfiolrózsa darabok, hullámos szélű hasábra vágott, narancssárga színű sárgarépa, fehérrépa kocka és kerék alakú, törtfehér színű tészta látható. A leves tetején egyenletes eloszlásban aranysárga zsírcseppek, a lében pedig zöldfűszerdarabok is láthatóak. A zöldségek mennyisége bőséges.
Állomány: A sárgarépa kissé túlfőtt, a karfiol kellően puha, a tészta jól átfőtt, nem szétfőtt. A lé hígan folyó.
Illat: A leves illata harmonikus, a zöldségek illata érezhető, összhatásában telt jelleget adnak.
Íz: A leves íze harmonikus, a zöldségek íze jól érezhető, tiszta.

 

Natúr sertésszelet, főtt burgonya meggymártás (60 g + 136g + 130 g /adag)

Külső megjelenés: A hús tenyérnyi nagyságú, vastagsága egyenletes, kloffolt. A főtt burgonya körülbelül azonos méretű hasábokra vágott, egyenletesen sárga színű, nem törött. A meggymártás kimagozott egész és darabos meggyből illetve sűrű, meggyvörös színű mártásból áll.
Állomány: A hús kellően puha és átfőtt, rágási maradékot nem ad, szájban elomló. A főtt burgonya nem szétmálló, kellően átfőtt. A meggymártás sűrű, simára kevert, a meggydarabok kellően puhák.
Illat: A hús illata sült, a burgonya illata tiszta, a meggymártás édeskés-savanykás, enyhe fahéj illat érezhető rajta. Összhatásában kellemes és harmonikus illatú fogás.
Íz: A fogás íze telt, üde, összhatásában harmonikus.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad :

Karfiollleves-zöldséges:

  • sertéscsont
  • olaj
  • tészta, 4 tojásos
  • vöröshagyma
  • karfiol
  • gyökér, kg
  • petrezselyemzöld 100 g
  • sárgarépa kg
  • bors kg
  • Delikát (só nélküli)
  • fűszerpaprika kg
  • jódozott só

Meggymártás:

  • tejföl 20 %
  • liszt (finom,rétes)
  • kristálycukor
  • citrom
  • meggy, mirelit

Főtt burgonya:

  • burgonya kocka tisztított
  • petrezselyemzöld

Natúr sertésszelet:

  • karaj (csont nélküli)
  • olaj
  • liszt (finom,rétes)
  • bors kg
  • jódozott só

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >