null Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 20. számú vizsgálat - Ináncsi Önkormányzati Konyha - Ináncs

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 20. számú vizsgálat - Ináncsi Önkormányzati Konyha - Ináncs

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 20. számú vizsgálat - Ináncsi Önkormányzati Konyha - Ináncs

20. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Ináncsi Önkormányzati Konyha
(3851 Ináncs, Rákóczi út 10.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,1 pont

Menü: Tyúkhúsleves, tészta, Lencsefőzelék, pulyka aprópecsenye, Kenyér

Tyúkhúsleves, tészta, Lencsefőzelék, pulyka aprópecsenye, Kenyér

Mintavétel ideje: 2022.03.01.

Mintavételi alap : 116 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: Általános iskola, alsó tagozat

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Ináncsi Önkormányzati Konyha
(3851 Ináncs, Rákóczi út 10.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tyúkhúsleves, tészta (416 g /adag)

Külső megjelenés: Aranysárga színű, áttetsző, tükrös lében karikára vágott sárgarépa, valamint kockára vágott fehérrépa és zeller található. A leves felületén apró, narancsos színű zsírcseppek, benne színes fűszerszemcsék láthatóak. A zöldségek jól tisztítottak. A cérnametélt tészta nem összetapadt.
Állomány: A leves áttetsző. A zöldség puhára főtt, nem fás. A tészta átfőtt.
Illat: A levesen enyhe zöldséges illat érezhető.
Íz: A leves íze gyenge, kissé üres. A zöldégek íze a levesben alig érezhető, a só ízfokozó hatása nem megfelelően érvényesül.

 

Lencsefőzelék, pulyka aprópecsenye (382 g + 110 g /adag)

Külső megjelenés: Sűrített szószban közel azonos méretű és alakú lencseszemek láthatóak. A pulyka aprópecsenye közel azonos méretűre darabolt húskockákból áll, és hagymás-borsos-paprikás szaftban van. Összhatásában tetszetős megjelenésű fogás.
Állomány: A főzelék állománya csomómentes, a lencse átfőtt. A hús puha, rágási maradékot nem ad.
Illat: A főzeléken jellegzetes, főtt gabonára emlékeztető illat érződik, amely kellően mustáros- ecetes. A pecsenye illatán hagyma és bors érződik.
Íz: A főzelék íze kellemesen mustáros-tejfölös, de a só ízfokozó hatása gyenge. A pecsenye íze fűszeres, telt.

 

Kenyér (89 g /adag)

Külső megjelenés: Három darab fél szelet kenyér adagonként. A szeletek közel azonos méretűek, a kenyér héja világosbarna, bélzete drappos, benne korpa szemcsék láthatóak.
Állomány: A bélzet jól lazított, a héjtól nem válik el, nem morzsalékos.
Illat: A kenyérszeletek illata telt, aromás, enyhén savanykás.
Íz: A kenyérszeletek íze harmonikus, telt, kellően savanykás, diós ízre emlékeztető.

Részletes összetétel/anyaghányad :

Tyúkhúsleves, tészta:

  • cérnametélt, 8 tojásos
  • csirke farhát
  • ételízesítő (sót nem tartalmaz)
  • feketebors (őrölt)
  • fűszerpaprika (őrölt)
  • Knorr tyúkhúsleves (sómentes)
  • mirelit karalábé
  • petrezselyemgyökér fagyasztott
  • sárgarépa
  • só (jódozott)
  • vöröshagyma
  • zeller kocka mirelit

Lencsefőzelék:

  • szódabikarbóna
  • babérlevél
  • feketebors őrölt
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • kristálycukor
  • lencse
  • liszt, finom
  • mustár
  • só (jódozott)
  • tejföl 12%
  • ételecet
  • tej 1,5 %

Pulyka aprópecsenye:

  • feketebors, őrölt
  • fokhagyma
  • pulyka felsőcombfilé
  • só (jódozott)
  • vöröshagyma
  • étolaj

Kenyér

  • teljes kiőrlésű kenyér

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >