null Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 20. számú vizsgálat - ÖNKORMÁNYZATI KONYHA - Homrogd

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 20. számú vizsgálat - ÖNKORMÁNYZATI KONYHA - Homrogd

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 20. számú vizsgálat - ÖNKORMÁNYZATI KONYHA - Homrogd

20. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
ÖNKORMÁNYZATI KONYHA
(3812 Homrogd, Kossuth L. utca 160.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 15,0 pont

Menü: Raguleves, Tejberizs kakaószórattal

Raguleves, Tejberizs kakaószórattal

Mintavétel ideje: 2023.05.23.

Korosztály: 6-14 éves

Mintavételi alap: 211 adag 

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Homrogd Község Önkormányzat
(3812 Homrogd, Rákóczi út 4.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Raguleves (294 g /adag)

Külső megjelenés:  
Külső megjelenés: Az áttetsző, kissé opálos, halvány-sárga alaplében, egyenletesen darabolt zöldségkockák, sárgarépa, fehérrépa, karalábé láthatóak. Leves tartalmaz különböző méretűre darabolt húskockákat és kiskocka fajtájú levesbetétet. Némelyik húskocka nem megfelelően zsírtalanított, zsíros részeket tartalmaz. Az alaplé tetején megfelelő mennyiségő zsíradékcsepp és zöldfűszer darabok láthatóak. Az alaplé és a benne lévő alkotók aránya megfelelő, a leves tartalmas. Tetszetős megjelenésű fogás.
Állomány: Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a zöldségek puhák, jól átfőttek. A húskockák puhák, omlósak, nem tartalmaznak csontot és porcot, rágási maradék nincs. A levesbetét kellően átfőtt, puha, de nem elázott.
Illat: Jellegzetesen zöldséges illatú, telt, aromás, harmonikus. Elnevezésével összhangban lévő illatú.
Íz: Jellegzetes ízvilágú, a zöldségek, a hús, a levesbetét és a fűszerek harmonikusan kiegészítik egymást. A só ízfokozó hatasa megfelelően érvényesül.

Tejberizs kakaószórattal (278 g / adag + 17 g / adag)

Külső megjelenés: Jellegzetes törtfehér színű, krémes, jellemzően sűrű fogás, melynek felülete fényes. Az alapanyag, egész rizsszemek, felismerhetőek, nem álltak egybe, nincs csomósodás. A szórat világos barna színű, cukorszemcsékkel kevesrt kakaópor. Száraz, por jellegű, jól szórható, mennyisége megfelelő.
Állomány: A tejberizs alapja krémes, csomómentes, nem folyós, sűrű állagú. A rizsszemek átfőttek, de nem ragacsosak. A kakaó szórat száraz, por jellegű, könnyen szórhetó, homogén, csomómentes.
Illat: A tejberizs illata jellegzetesen édeskés, tejes , tiszta, melyet jól kiegészít a kakaó szórat jelleztesen csokoládés illata. Összhatásában kellemes, harmonikus illatú.
Íz: A tejberizs édeskés, tejes ízét, a kakaószórat jellegzetes, kissé kesernyés íze harmonikusan kiegészíti.

 

 

 

 

 

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad

 

Raguleves

  • Knorr csontleves alap sómentes
  • bors, őrölt
  • delikát, hozzáadott sót és ízfokozót nem tartalmaz
  • húsleveszöldség, mirelit
  • petrezselyem zöldje, mirelit
  • sertés comb
  • só, jódozott
  • száraztészta, 4 tojásos
  • vöröshagyma, lilahagyma
  • napraforgóolaj

Tejberizs kakaószórattal

  • kristálycukor
  • Ráma margarin kocka
  • rizs (hántolt, fényezett)
  • só, jódozott
  • vanília cukor
  • tej, 1,5%-os

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >