Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 170. számú vizsgálat - Főzőkonyha II. - Szalaszend
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 170. számú vizsgálat - Főzőkonyha II. - Szalaszend
170. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Főzőkonyha II.
(3863 Szalaszend, József Attila út 7/a)
A menü minősítése:
ÁTLAG ALATTI | 10,3 |
Menü: Zöldségleves, Babfőzelék vagdalttal, Kenyér
Mintavételi alap: 250 adag
Mintavétel ideje: 2022.11.10.
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szalaszendi Napközi Otthonos Óvoda
(3863 Szalaszend, Óvoda út 35.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldségleves (550 g /adag)
Külső megjelenés: | Világos, áttetsző alaplében negyedelt és felezett zöldségdarabok vannak, melyek kb 2-4 cm méretű darabok. A zöldség jól tisztított. Levesbetét főtt tészta, mely néhol csomósan összeállt. Az alaplé tetején narancsvörös zsírcseppek láthatóak, benne felismerhetőek a zöldfűszerszemcsék. |
Állomány: | A lé hígan folyó, áttetsző, a zöldségek kellően átfőttek. A tészta puha, de néhány összeállt csomó kemény. |
Illat: | Enyhe zöldséges illat érezhető. A fűszerezés és a zöldségek illata nem intenzív, ezért kissé jellegtelen a leves. |
Íz: | Fűszerszegény, összhatásában kissé jellegtelen. Aromaszegény, a zöldségek íze jellegtelen, élvezeti értéke nagyon alacsony. |
Babfőzelék vagdalttal (496 g / adag)
Külső megjelenés: | Világos barna színű sűrített alapszószban jellegzetes barna színű, felismerhető babszemek láthatóak. A főzelék tetején világossárga zsírcseppek láthatóak, benne több babérlevél darab található. Az alapszószban fűszerezés nem látható. A vagdalt 2 db közel azonos méretűre formázott, gömbölyű alakú pogácsa, melyek sütés közben szétnyíltak. A vagdaltmasszában nagyobb, zsemlére emlékeztető csomó látható. |
Állomány: | Az alapszósz krémes, sűrítése homogén, az elvártnál kissé hígabb. A babszemek kellően átfőttek. A vagdalt kérge ropogós, belseje puha, átsült, rágási maradék nincs. |
Illat: | A főzelék illata önmagában nem intenzív, jellegzetes babérlevél zöldfűszer illata dominál. Jellegzetes savanykás illat nem ismerhető fel. A vagdalt sült húsra emlékeztető illatú. |
Íz: | A főzelék ízesítése gyenge, jellegtelen. A só ízfokozó hatása nem érvényesül megfelelően. Élvezeti értéke alacsony. |
Kenyér (56 g / adag)
Külső megjelenés: | 1 kg-os szabadon vetett vekni formájú kenyérből 1 szelet. A bélzet világos törtfehér színű, nem válik el a héjtól. A héj fényes, világos barnára sült. |
Állomány: | Rugalmas, jól lazított bélzet. Visszapuhult héj. |
Illat: | Jellegzetes sült kenyér illat, tiszta, harmónikus. |
Íz: | Jellegzetes, harmónikus, hagyományos ízvilágú. |
Részletes összetétel/anyaghányad:
Zöldségleves:
- olaj főzéshez
- tészta, 4 tojásos
- karalábé
- zellergumó
- leveszöldség mirelit
- bors, őrölt
- delikát, só nélkül
Babfőzelék:
- olaj, főzéshez
- bab, (tarka, száraz, szemes)
- liszt (finom, rétes)
- ecet
- jódozott só, ízesítéshez
Vagdalt:
- sertés comb
- olaj
- zsemle, kifli
- bors, őrölt
Kenyér