null Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 170. számú vizsgálat - Főzőkonyha II. - Szalaszend

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 170. számú vizsgálat - Főzőkonyha II. - Szalaszend

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 170. számú vizsgálat - Főzőkonyha II. - Szalaszend

170. számú vizsgálat

A mintavétel helye:
Főzőkonyha II.
(3863 Szalaszend, József Attila út 7/a)

A menü minősítése:

ÁTLAG ALATTI 10,3

Menü: Zöldségleves, Babfőzelék vagdalttal, Kenyér

Zöldségleves, Babfőzelék vagdalttal, Kenyér
 

Mintavételi alap: 250 adag
Mintavétel ideje: 2022.11.10.

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Szalaszendi Napközi Otthonos Óvoda
(3863 Szalaszend, Óvoda út 35.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldségleves (550 g /adag)

Külső megjelenés: Világos, áttetsző alaplében negyedelt és felezett zöldségdarabok vannak, melyek kb 2-4 cm méretű darabok. A zöldség jól tisztított. Levesbetét főtt tészta, mely néhol csomósan összeállt. Az alaplé tetején narancsvörös zsírcseppek láthatóak, benne felismerhetőek a zöldfűszerszemcsék.
Állomány: A lé hígan folyó, áttetsző, a zöldségek kellően átfőttek. A tészta puha, de néhány összeállt csomó kemény.
Illat: Enyhe zöldséges illat érezhető. A fűszerezés és a zöldségek illata nem intenzív, ezért kissé jellegtelen a leves.
Íz: Fűszerszegény, összhatásában kissé jellegtelen. Aromaszegény, a zöldségek íze jellegtelen, élvezeti értéke nagyon alacsony.

Babfőzelék vagdalttal (496 g / adag)

Külső megjelenés: Világos barna színű sűrített alapszószban jellegzetes barna színű, felismerhető babszemek láthatóak. A főzelék tetején világossárga zsírcseppek láthatóak, benne több babérlevél darab található. Az alapszószban fűszerezés nem látható. A vagdalt 2 db közel azonos méretűre formázott, gömbölyű alakú pogácsa, melyek sütés közben szétnyíltak. A vagdaltmasszában nagyobb, zsemlére emlékeztető csomó látható.
Állomány: Az alapszósz krémes, sűrítése homogén, az elvártnál kissé hígabb. A babszemek kellően átfőttek. A vagdalt kérge ropogós, belseje puha, átsült, rágási maradék nincs.
Illat: A főzelék illata önmagában nem intenzív, jellegzetes babérlevél zöldfűszer illata dominál. Jellegzetes savanykás illat nem ismerhető fel. A vagdalt sült húsra emlékeztető illatú.
Íz: A főzelék ízesítése gyenge, jellegtelen. A só ízfokozó hatása nem érvényesül megfelelően. Élvezeti értéke alacsony.

 

Kenyér (56 g / adag)

Külső megjelenés: 1 kg-os szabadon vetett vekni formájú kenyérből 1 szelet. A bélzet világos törtfehér színű, nem válik el a héjtól. A héj fényes, világos barnára sült.
Állomány: Rugalmas, jól lazított bélzet. Visszapuhult héj.
Illat: Jellegzetes sült kenyér illat, tiszta, harmónikus.
Íz: Jellegzetes, harmónikus, hagyományos ízvilágú.

 

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Zöldségleves:

  • olaj főzéshez
  • tészta, 4 tojásos
  • karalábé
  • zellergumó
  • leveszöldség mirelit
  • bors, őrölt
  • delikát, só nélkül

Babfőzelék:

  • olaj, főzéshez
  • bab, (tarka, száraz, szemes)
  • liszt (finom, rétes)
  • ecet
  • jódozott só, ízesítéshez

Vagdalt:

  • sertés comb
  • olaj
  • zsemle, kifli
  • bors, őrölt

Kenyér


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >