Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 124. számú vizsgálat - 2. sz. Óvoda és Konyha - Alsózsolca
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye - 124. számú vizsgálat - 2. sz. Óvoda és Konyha - Alsózsolca
124. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
2. sz. Óvoda és Konyha
(3571 Alsózsolca, Kossuth Lajos út 168-170.)
A menü minősítése:
KIVÁLÓAN MEGFELELT | 18,5 pont |
Menü: Lebbencsleves, Finomfőzelék, natúr csirkemell, Kenyér
Mintavétel ideje: 2022.10.05.
Mintavételi alap : 193 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: óvodás
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Alsózsolcai 2. sz. Óvoda és Konyha
(3571 Alsózsolca, Kossuth Lajos út 168-170.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (415,58 g /adag)
Külső megjelenés: | Hígan folyó, enyhén opálos, aranysárgás színű lében közel azonos nagyságra vágott burgonyakockák, négyzet alakú, pirított lebbencstészta, zeller -és karalábédarabok láthatóak. A leves felületén apró, narancssárga zsírcseppek, apróra vágott szalonnakockák és kis mennyiségű zöldfűszer darabok láthatóak. A leves összhatását tekintve tartalmas megjelenésű. |
Állomány: | A leves hígan folyó, a zöldségek puhára főttek, a karalábé nem fás, a tészta kellően átfőtt. |
Illat: | A fogás illata kellemesen zöldséges, tiszta, rajta a szalonna füstölt illata jól érezhető. |
Íz: | Ízén a tészta pirítottsága és a zöldségek gyengébb zamata harmonikus. |
Finomfőzelék, natúr csirkemell (380,42 g + 66,7 g /adag)
Külső megjelenés: | A fogás tartalma közel azonos méretűre vágott, világosbarnára sült csirkemell kockák narancsos színű szaftban. A főzelék, amely sűrű, törtfehér színű főzelékalapban található sárgarépa kockákból, karfiol darabokból illetve zöldborsóból áll, zöld fűszerdarabkákkal gazdagított. A fogás megjelenése tetszetős. |
Állomány: | A főzelék sűrű, nem csomós. A zöldségek puhára főttek, a répa kissé túlfőtt. A hús jól átsült, rágási maradéka nincs. |
Illat: | A hús illata tiszta, enyhe fokhagyma illat érezhető rajta. A főzelék illata telt, a zöldségek illata intenzíven érezhető, a karfiol illata domináló. |
Íz: | A főzelék ízén a zöldségek aromája kiegyenlített, tiszta, összhatásában enyhén édes. A hús kellően átsült, íze jól kiegészíti a főzelék zamatát. |
Kenyér (34,85 g /adag)
Külső megjelenés: | Szabadon vetett, szeletelt vekniből származó fél szelet kenyér adagonként. Felső héja világos barnára sült, a bélzettől nem válik el, bélzete törtfehér. |
Állomány: | A kenyér rugalmas, kellően lazított, puha, csomómentes. |
Illat: | A kenyérszelet illata friss, aromás, enyhén savanykás. |
Íz: | Íze jellegzetesen enyhén savanykás, harmonikus, friss. |
Részletes összetétel/anyaghányad:
Lebbencsleves:
- olaj, főzéshez
- tészta, 4 tojásos
- burgonya
- vöröshagyma
- petrezselyemzöld, friss kg
- lecsó konzerv, kg
- bors, őrölt, kg
- fűszerpaprika kg
- fokhagymakrém, kg
Finomfőzelék:
- olaj, főzéshez
- tej, 1,5 %-os
- tejfök, 12 %
- liszt (finom, rétes)
- kristálycukor
- petrezselyemzöld, friss, kg
- finomfőzelék, mirelit
Csirkemell natur:
- csirkemell filé
- olaj, főzéshez
- liszt, (finom, rétes)
- bors, őrölt, kg
Kenyér:
fehér kenyér, kg