Borsod-Abaúj-Zemplén megye-20 számú vizsgálat- Iskolai-Óvodai Konyha
Borsod-Abaúj-Zemplén megye-20 számú vizsgálat- Iskolai-Óvodai Konyha
20.számú vizsgálat - Mintavétel helye (főző- és tálalókonyha):
Iskolai-Óvodai Konyha (3432 Emőd, Hunyadi út 27-29)
kiválóan megfelelt |
átlag feletti |
ÁTLAGOS |
átlag alatti |
nem |
Mintavétel ideje: 2016.02.10. Napi adag: 180adag/ebéd Főzőkonyha: Városgondnokság Főzőkonyha (3432 Emőd, Hunyadi út 27-29.) |
Részletes érzékszervi minősítés:
Zöldborsóleves (2dl/adag)
Külső megjelenés: |
Tiszta,áttetsző sárgás színű lében zöldborsó,burgonya- és karalábékockák,csíkokra vágott fehérrépa, és sárgarépa látható.Színűk jellegüknek megfelelő,a zöldségdarabok nagysága nem egyenletes.Tisztítottságuk megfelelő.A leves felületén apró, narancssárga színű zsírcseppek vannak, a lében bors és pirospaprika fűszerszemcsék találhatóak.A levesben lévő tészta cakkozott szélű, téglalap alakú. Az összetevők aránya megfelelő, tetszetős megjelenésű. |
Állomány: |
Jellegzetesen hígan folyó, idegen anyagtól mentes. A zöldségek kellően átfőttek, de a borsó szétmálló, s a fehérrépa egy része fás. A levesbetét jól átfőtt, de csomókban összetapadt. |
Illat: |
Jellegének megfelelő, harmonikus. A zöldség illata érezhető, a borsó illata dominál. Konzerv illatot nem érezni, idegen szagtól mentes. |
Íz: |
Kellően ízes, harmonikus, jellegének megfelelő. Idegen íztől mentes. |
Burgonya főzelék (2dl/adag), Sertés vagdalt (1 db/adag)
Külső megjelenés: |
Törtfehér színű opálos főzelék alapban sárgásfehér, nem egyenletes nagyságú, sárga színű burgonyadarabok találhatóak. A sűrítőanyag fehér színű szemcséi nagy darabokban láthatóak. Fűszerszemcsék, zsírcseppek nem láthatóak. A fasírt szabályos gömb alakú, aranybarna színű. Felülete prézlivel borított. Vágási felülete világos barnás-szürke, néhol narancs színű foltokkal. |
Állomány: |
A főzelékalap sima,csomómentes,krémes állagú,kellően sűrű.A burgonya kellően és egyenletesen átfőtt.A fasírt kissé inhomogén:a vágásfelületen kisebb fűszerpaprika és kisebb kenyércsomó látható.Jellegzetesen rugalmas, belseje üreges. Kellően átsült. |
Illat: |
A főzelék jellegzetes, kissé savanykás illatú, idegen szagtól mentes. A fasírt kissé jellegtelen, kissé olajos szagú: sem a hús, sem a fűszer illata nem dominál. Fokhagyma illata nem érezhető. Idegen szagtól mentes |
Íz: |
A főzelék kellemesen savanykás, kissé édeskés ízű. Babérlevél íze érződik rajta. Idegen íztől mentes. A fasírt íze gyenge, kenyérre emlékeztető. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/ anyaghányad: |
Zöldborsó leves Olaj Vöröshagyma Karalábé Gyökér Sárgarépa Zöldborsó (konzerv) Bors őrölt Delikát-só nélküli Fűszerpaprika Só-jódozott leves betét:száraz tészta, eperlevél
Burgonyafőzelék Olaj Tejföl 20% Liszt Kristálycukor Burgonya Vöröshagyma Babérlevél Fűszerpaprika Só-jódozott
Sertés vagdalt Sertés comb Olaj Tojás Zsemle (száraz) Fokhagymakrém Vöröshagyma Bors őrölt Só-jódozott
|