null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 53. számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 53. számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 53. számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 53. számú vizsgálat - Makkhetes Étterem - Sárospatak

53. számú vizsgálat (Főzőkonyha)

A mintavétel helye:
Makkhetes Étterem
(3550. Sárospatak, Kossuth u. 57.)

A menü minősítése:

KIVÁLÓAN MEGFELELT 18,2 pont

 

 

Menü: Karfiolleves, Sertéspaprikás tésztakörettel 

Fotó:

 

Mintavétel ideje: 2019. március 20.

Mintavételi alap: 300 adag 

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: nincs adat

Főzőkonyha üzemeltetője:

Sárospataki Közszolgáltatási Nonprofit Kft.
(3550 Sárospatak, Kossuth u.44.)

Részletes érzékszervi minősítés:

 Karfiolleves (3,0 dl/adag)

Külső megjelenés: Áttetsző lében kisebb-nagyobb karfiol darabok, sárgarépa és krumpli darabok láthatóak. A lében fűszerszemcsék, zöldpetrezselyem és kiskocka tészta található. A karfiol nem megfelelően tisztított, fekete foltok figyelhetőek meg a
felületen.
Állomány: A karfiol, a sárgarépa, a krumpli szétomló, jellemzően a fagyasztott zöldségekre. A tészta átfőtt, a lé és a zöldségek aránya megfelelő.
Illat: A karfiol illata dominál, enyhén fagyasztott zöldség illata érezhető. Idegen és romlásra utaló szagtól mentes.
Íz: Ízetlen, üres. Idegen és romlásra utaló íz
nem érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sertéspaprikás tésztakörettel (7 dkg + 7 dkg/adag)

Külső megjelenés: Sertés paprikás: narancssárgás szaftban kisebb-nagyobb kellően tisztított hús darabok, zöldség darabok láthatóak. Tészta köret: közel azonos méretű, alakú, nem töredezett, ép, tetszetős tészta.
Állomány: A hús kellően átfőtt, nem rágós, omlós.
A szaft homogén, nem csomós. A tészta kellően átfőtt, de nem szétfőtt.
Illat: Kellemes pörkölt illat. A babérlevél és a tejföl illata dominál. Idegen és romlásra utaló illattól mentes.
Íz:

Izgalmas ízvilágú, kellemes, harmonikus, jól ízesített. Idegen és romlásra utaló íz nem érezhető.

 

 

 

 

 

 

 

 


Részletes összetétel/anyaghányad:

Karfiolleves:

  • Törött bors
  • Csemegepaprika
  • Karfiol, mirelit
  • Kiskocka-tészta, 4 tojásos
  • Levespor, zöldségleves
  • Napraforgó olaj
  • Petrezselyemgyökér, mirelit
  • Petrezselyemzöld
  • Sárgarépa, mirelit
  • Só, jódozott
  • Vöröshagyma

Sertés paprikás:

  • Babérlevél
  • Törött bors
  • Csemegepaprika
  • Lecsó, natúr, konzerv
  • Búzaliszt
  • Napraforgó olaj
  • Sertéscomb
  • Só, jódozott
  • Tejföl
  • Vöröshagyma

Tésztaköret:

  • Napraforgó olaj
  • Só, jódozott
  • Rövidcső, száraztészta

Friss hírek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai
2020. július 3, péntek

A „chia mag” (aztékzsályamag) forgalmazásának szabályai

Az utóbbi évek egyik slágerterméke, a „chia mag” (aztékzsályamag) az Európai Unióban új élelmiszernek (novel food) minősül, ezért kizárólag az új élelmiszerekre vonatkozó előírásoknak megfelelően forgalmazható. Az alábbiakban összefoglaljuk az aztékzsályamag forgalmazásának aktuális speciális feltételeit.

Tovább >

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?
2020. június 29, hétfő

Miért fontos a gyógyszerek ellenőrzése?

Az Unió területén csak engedéllyel rendelkező, bizonyítottan jó minőségű, ártalmatlan és hatékony humán és állatgyógyászati készítmények hozhatók forgalomba. A gyógyszerek és vakcinák engedélyezése, gyártásuk, forgalmazásuk és felhasználásuk ellenőrzése szigorú szabályozási keretben történik, amelynek a laboratóriumi vizsgálatok is szerves részét képezik. Az engedélyezés során például szükség lehet a termékminta vizsgálatára és annak igazolására, hogy a termék megfelelő összetételű, illetve a gyártó által alkalmazott ellenőrzési módszerek kielégítőek. A szigorú jogi szabályozás, a jó gyártási, kereskedelmi és felhasználási gyakorlatok mellett is előfordulhat, hogy egy termék szennyeződik. Ilyen esemény volt a közelmúltban az állatgyógyászat területén a fipronillal szennyezett állatgyógyászai termékek okozta méhmérgezés, illetve a humán oldalról a sartan típusú vérnyomáscsökkentők nitrózamin-szennyezettsége. A független laboratórium által végzett vizsgálatok nemcsak a minőségi hibák, hanem a gyógyszerhamisítások felderítésében is elengedhetetlenül fontosak.

Tovább >