null Biztonsággal fogyasztható a nyár kedvelt étele ‒ jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése

Biztonsággal fogyasztható a nyár kedvelt étele ‒ jó eredménnyel zárult a grillsajtok ellenőrzése

2024. augusztus 22, csütörtök

A június közepétől tartó nyári szezonális ellenőrzés során az állati eredetű termékek közül idén a grillsajtok kaptak kiemelt figyelmet. Az akció során 7 (nagyobb áruházláncokat ellátó) előállító ellenőrzésére, valamint az általuk készített termékek mintavételére is sor került. Valamennyi ellenőrzött termék élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján megfelelőnek bizonyult. Az előállítók helyszíni vizsgálata során csupán kisebb hibákat tárt fel a hatóság. Eljárás 2 esetben indult jelölési hiba miatt – közölte dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár arra hívta a figyelmet, hogy a sajt a hazai fogyasztók számára egyfajta kényeztetés, élvezeti értékkel bír, továbbá a lakosság háromnegyede hetente többször is fogyaszt ilyen termékeket – derül ki az Agrárminisztériummal stratégiai partnerségben lévő Tejterméktanács hamarosan megjelenő felméréséből. Hozzátette, hogy a hazai élelmiszeripar egyik leghangsúlyosabb szegmense a tejtermékgyártás, az Agrárminisztérium kiemelt célja pedig a magas hozzáadott értékkel rendelkező termékek itthoni előállítása. Ehhez kiváló lehetőség a sajtgyártás versenyképessé tétele, a sajtkultúra fejlesztése.
 
Dr. Felkai Beáta Olga kiemelte, a grillsajtok egyre szélesebb választéka van jelen a kereskedelemben. A minél átfogóbb ellenőrzés érdekében a szezonális akció folyamán a hatóság különböző típusú sajtokból (mozzarella, camambert, gomolya, ömlesztett sajt) vett mintát, és 15 terméken élelmiszerbiztonsági, minőségi vizsgálatokat, valamint jelölésellenőrzést végeztek. 
 
A helyettes államtitkár elmondta, minden vizsgált termék pasztőrözött tejből készült, némelyik további hőkezelést is kapott technológiától függően (pl. (ömlesztett sajtok) A hőkezelést ‒ kritikus pontként kezelve ‒ minden ellenőrzött üzemnél szoros felügyelet alatt végzik.  A grillsajtok esetében a védőgázas csomagolású termékeknél a felhasznált védőgázok megfeleltek a jogszabályi előírásoknak. Egyes gyártók allergén összetevőkkel (pl. mustárral) ízesített termékeket is készítenek, és ezeknél a keresztszennyeződések elkerülését megfelelően kezelték. Minden termék megfelelt a mikrobiológiai és összetételi előírásoknak, a felhasznált adalékanyagok pedig a megengedett határértékeken belül voltak.
 
Dr. Felkai Beáta Olga hozzáfűzte, az ellenőrzött előállítóknál vizsgálták az előállítás körülményeit, beleértve a létesítmények higiéniai állapotát és a gyártási gyakorlatot. A helyszíni ellenőrzések során a létesítmények állapota megfelelő volt, kisebb hibák miatt intézkedési tervet kértek. A vizsgált vállalkozások megfelelő nyomonkövetést biztosítottak, és elvégezték az előírt önellenőrzéseket is. Néhány esetben a gyártmánylapok kisebb kiegészítése volt szükséges. A termékek jelölésvizsgálata során megállapított hiányosság miatt („zsír a szárazanyagban” nem megfelelő feltüntetése) 2 előállítóval szemben hatósági eljárás indult. Két előállítónál további információkat kért be a hatóság, ezért esetükben az ellenőrzés még nem zárult le.

(Forrás: AM Sajtóiroda)
 


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >