null Bemutatkoztak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

Bemutatkoztak a Közétkeztetési Szakácsverseny döntősei

2021. november 9, kedd

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022 elődöntő szakasza és a november 5-én megrendezett sajtóreggelin az is kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább és vehet részt a tavaszi döntőben a SIRHA kiállításon.

A Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. Az idei megmérettetésre a „farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” készülhettek a csapatok.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a friss, hazai alapanyagok felhasználásának ösztönzése, a közétkeztetés népszerűsítése és minőségének javítása, fejlesztése.

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3+1 fős csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek, a csapattagok között legalább egy 35 év alatti közreműködővel. A versenyzőknek egy magyar tájegység hagyományos farsangi ételeit kellett 3 fogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menübe illeszteni, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll. Ennek jegyében előírás volt a fánk készítése és sütőtököt felhasználása a menüben, a tiltott alapanyagok közé pedig az édesítőszer, az ízfokozó és az élelmiszer-színezék, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyag került. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft‐ot.

Az elődöntőből továbbjutott 12 csapatot sajtóreggeli keretében mutatta be dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. Az eseményen részt vett dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, valamint a verseny védnökei, támogatói és mentorai. 

A döntőbe jutott 12 csapat 2022. március 24-én, a SIRHA kiállításon mérheti össze a fazekak tartalmát. A tavaszi megmérettetés főzési sorrendjét sorsolással döntötték el.


A versenyről további információk olvashatóak a Nébih honlapján:
https://portal.nebih.gov.hu/hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny



Friss hírek

2025. május 16, péntek

„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih

Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja, hogy a fiatalok kreativitásán keresztül hívja fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára. A hivatal június 1-ig még várja az alkotásokat. A „Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” pályázat legkiemelkedőbb alkotásai mesekönyvgyűjteményben is helyet kapnak.

Tovább >

2025. május 15, csütörtök

Digitális tér, globális döntések – sikerrel zárult a Codex CCMAS 44. ülése

2025. május 5-14. között virtuális formában rendezte meg szakmai ülését a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS). A CCMAS44 ülésen számos jelentős előrelépés történt az élelmiszer-analitikai módszerek és mintavételi tervek egységesítése, aktualizálása és digitalizálása terén. Az együttműködés, átláthatóság és tudományos alapú döntéshozatal előtérbe került, több kérdés véglegesítésére pedig – különösen a quinoa és gyümölcslé módszertan – további munkacsoportok és jövőbeli ülések során kerül majd sor. A következő ülés várhatóan 2026 márciusában lesz Budapesten.

Tovább >