null Békés megye- 32.számú vizsgálat-Eleki Általános Iskola

Békés megye- 32.számú vizsgálat-Eleki Általános Iskola

Békés megye- 32.számú vizsgálat-Eleki Általános Iskola

32.számú vizsgálat - Mintavétel helye (főzőkonyha):

Eleki Általános Iskola (5742 Elek, Semmelweis u. 14.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: lebbencsleves, karalábé főzelék húsgombóccal, tejszelet, kenyér

 

Mintavétel ideje: 2016.01.14.

Napi adag: 280 adag/ebéd

Főzőkonyha: ua.

Részletes érzékszervi minősítés:

Lebbencsleves (300 ml/adag)

 

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától narancsos-pirosas, opálos lében jellegzetes színű zöldségek, karalábé-, burgonyadarabkák, paprikaszeletek, hullámos felületűre szeletelt sárgarépa, valamint hullámos szélű, eltérő barna árnyalatúra pirított tészta van megfőzve. Egy sárgarépa-darabka nem kellően tisztított, egyik oldala fekete színű. Tetejét kevés zsiradékcsepp díszíti.

Állomány:

Leve hígan folyó, összetevői kellően átfőttek.

Illat:

Jellegzetes, pirított tésztás, zöldséges, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kelleténél sósabb, minden idegen íztől mentes.

 

Karalábé főzelék (300 ml/adag) húsgombóccal (100 g/adag)

 

Külső megjelenés:

Sűrű, drappos színű, zöldfűszer-szemcsékkel tarkított lében, kb. 1 cm nagyságú kockákra darabolt karalábé van megfőzve. Feltétek kb. 6 cm átmérőjű, barnás színű húsgombóc. Metszéslapján csontfehér rizsszemek, apró fűszerszemcsék láthatók.

Állomány:

A húsgombóc puhára főtt, kissé száraz érzetű. A főzelék leve sűrű, csomómentes, a karalábé puhára főtt.

Illat:

Jellegzetes, karalábés, húsos, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

Jellegzetes, kellően fűszerezett, harmonikus, minden idegen íztől mentes.

 

Tejszelet (1 szelet/adag)

 

Külső megjelenés:

Sötétbarna színű, csokoládéval bevont, kb. 8x3,5x2 cm nagyságú, téglatest alakú süteményszelet. Felülete fényes, apró buborékokkal tarkított. Belül két darab kakaós piskótaszelet közé, kb. 1/3 arányban fehér, habos krém van töltve.

Állomány:

A piskóta puha, a krém sima, lágy, csomómentes, bevonata sima, szájban könnyen olvadó.

Illat:

Jellegzetes, kakaós, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

A tészta és a bevonat kakaós íze dominál, a krém gyengébben érezhető, minden idegen íztől mentes.

 

Kenyér (1 szelet/adag)

 

Külső megjelenés:

Két darab, szabadon vetett kenyérből vágott fél kenyérszelet. Egyik kb. 10x10x1,5 cm nagyságú sötétbarnára sült héjú, csontfehér bélzetű fehér kenyér.

Állomány:

A fehér kenyér bélzete rugalmas, egyenletesen lazított, a barna kenyér bélzete rugalmas, a héj közelében kissé sűrűbb.

Illat:

Jellegzetes, friss, tiszta, minden idegen szagtól mentes.

Íz:

A fehér kenyér héja kissé jobban sült, kissé kesernyés utóízzel. A barna kenyér jellegzetes, harmonikus minden idegen íztől mentes.

 

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Lebbencsleves

bors, őrölt

burgonya

delikát

erős pista

étolaj

fodros nagykocka

szalonna, füstölt, csemege

gulyáskrém

kömény, őrölt

lecsó

leveszöldség, fagyasztott

paprika

pirosarany

sárgarépa

tyúkhúsleves alap

vöröshagyma

 

karalábé főzelék

bors, őrölt

cukor

delikát

étolaj

karalábé, mirelit

liszt

tej 1,5%

 

Húsgombóc

bors, őrölt

delikát

fokhagyma

kömény, őrölt

paprika, csemege

rizs

sertés lapocka

tej 1,5%

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >