Baranya vármegye - 43. számú vizsgálat - FŐZŐKONYHA (Kanizsai/diákotthon) - Siklós
Baranya vármegye - 43. számú vizsgálat - FŐZŐKONYHA (Kanizsai/diákotthon) - Siklós
43. számú vizsgálat (Főzőkonyha)
A mintavétel helye:
FŐZŐKONYHA (Kanizsai/diákotthon)
(7800 Siklós, Iskola Iskola utca 25.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 12,9 pont |
Menü: Tarhonya leves, Zöldbab főzelék, Fasírozott, Félbarna kenyér
Mintavétel ideje: 2022.05.24.
Mintavételi alap : 833 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Eatrend Kft.
(2730 Albertirsa, Pesti út 65.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tarhonya leves (480 g /adag)
Külső megjelenés: | Opálos, világosbarna fakó alaplé, felületén zsiradékcseppekkel.2-3 mm vastag hosszanti és negyed cikkekre vágott sárgarépa, egyforma, felismerhető tarhonyabetét, 0,5x 0,5 cm-es kockákra vágott petrezselyem. Kevésbé tetszetős. |
Állomány: | Az alaplé hígan folyó, a tarhonya elpuhult, a zöldségek túlfőttek. |
Illat: | Jellegtelen, üres illatú. |
Íz: | Az alaplé zsíros, a leves élvezeti értéke minimális, nem tarhonyalevesre jellemző. |
Zöldbab főzelék (451 g /adag)
Külső megjelenés: | Sárgásbarnás színű, jellegzetes sűrűségű alapszósz, felületén zsiradékcseppekkel, fehér apró sűrítőanyaggal. A sárga hüvelyű zöldbab közel egyformára vágott, kifőtt babszemeket is tartalmaz. |
Állomány: | Sűrítése egynemű, csomómentes. A zöldségek átfőttek, némelyik túfőtt, és rágási maradékot is ad. |
Illat: | Jellegzetes illatú, harmonikus. |
Íz: | Megfelelő arányban ízesített, jellegzetes ízű, kismértékben a só ízfokozó hatása erőteljesebben érződik. |
Fasírozott (74 g/adag)
Külső megjelenés: | 2 db 4-5 cm átmérőjű, gömb alakú pogácsa, felülete zsemlemorzsába forgatott. Belseje egyenetlenül sült, egyik fele barnás, másik fele világosabb, paprikásabb. |
Állomány: | Külseje túlsült, száraz, a belseje puha, a fűszer eloszlása egyenletes. Kevés rágási maradékot ad. |
Illat: | Diszkrét, a pirított zsemlemorzsa illata dominál, fűszerek illata nem érződik. |
Íz: | Túl borsos, a só használata túlzott, a vagdalt élvezeti értékét csökkenti. |
Félbarna kenyér (38 g /adag):
Külső megjelenés: | Lisztre jellemző barnás színű, arányosan domború fél szelet kenyér. A héj aljának középső része sötétbarnára sült, többi része világosbarna, egyszínű. A kenyérbél átsült, héjtól nem elváló. |
Állomány: | A bélzet rugalmas, átsült, egyöntetű , csomómentes. |
Illat: | Kenyérfajtára jellemző, aromás. |
Íz: | Kenyértípusra jellemző, a barnára sült héja kissé égett ízű. |