null Bács-Kiskun vármegye - 85. számú vizsgálat - Iskolai Főzőkonyha - Kalocsa

Bács-Kiskun vármegye - 85. számú vizsgálat - Iskolai Főzőkonyha - Kalocsa

Bács-Kiskun vármegye - 85. számú vizsgálat - Iskolai Főzőkonyha - Kalocsa

85. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Iskolai Főzőkonyha
(6300 Kalocsa, Jókai Mór utca 1.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,4 pont

Menü: Tavaszi zöldségleves, Csirkeragu Budapest módra, tört burgonya, Lilahagymás savanyú káposzta saláta
Mintavétel ideje: 2023.05.11.

Korosztály: 7-10 éves

Mintavételi alap:  1175 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Kalocsai Közétkeztetési Intézmény

(6300 Kalocsa, Szent István király út 35.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tavaszi zöldségleves (355 g /adag)

Külső megjelenés: Sárgás színű alaplében, megfelelő mennyiségű zsiradékkal a felületén, narancssárga répák, törtfehér zeller kockák, karalábé és zöld fűszerdarabkák láthatóak. Az anyaghányad és a leves összetevői nem egyeznek minden zöldség tekintetében. Zöldborsószerepel az anyaghányadban, de a levesben nem található. Kelbimbó nem szerepel az anyaghányadban, de a leves tartalmaz.
Állomány: Az alaplé hígan folyó, a zöldségek túlfőttek.
Illat: Zöldséges, fűszeres illat, de az ételízesítő illata dominál.
Íz: Ételízesítő íz dominál, kissé kesernyés, a só ízfokozó hatása erőteljes.

Csirkeragu Budapest módra Tört burgonya (338 g + 260 g /adag)

Külső megjelenés: Ragu: Megfelelő sűrűségű, barnás szószban, pirospaprikától pirosra színezett zsiradék cseppek láthatóak. Benne drapp színű csirkemell darabok, gomba szeletek, májdarabok és zöld színű borsó szemek láthatóak arányos mennyiségben. Tört burgonya: Sárgás színű tört burgonya, eltérő nagyságúak.
Állomány: Ragu: A borsó, gomba és a máj puha, de a hús kissé száraz. Tört burgonya:A burgonya kellően főtt, puha.
Illat: Ragu: Jellegzetes, fűszeres máj és gomba illattú. Tört burgonya:Jellegzetes, főtt burgonya illat.
Íz: Ragu: Jellegzetes, fűszeres ízű, jól érezhetőek az alapanyagok. Tört burgonya: Jellegzetes, a só ízfokozó hatása kissé erőteljes. Összhatásában: Harmonikus, de kissé túlfűszerezett.

 

 

 

 

 

 

 

Lilahagymás savanyú káposzta saláta (75 g/adag)

Külső megjelenés: Drappos-barnás színű káposzta savanyúság, lilahagyma szeletekkel és apró zöld petrezselyem darabkákkal. Több, nagyobb káposzta darab látható benne.
Állomány: Megfelelő állagú káposzta, lilahagyma, rugalmas, nem elpuhult.
Illat: Jellemzően savanykás illatú, a lilahagyma illata érvényesül.
Íz: Jellegzetes, savanykás ízű, kissé fémes utóíz.

Részletes összetétel/anyaghányad

Tavaszi zöldségleves

  • Olaj (napraforgó)
  • bors, fekete, őrölt
  • só, jódozott
  • zöldséglevespor
  • fokhagyma
  • sárgarépa, friss
  • vöröshagyma
  • zeller
  • karalábé mirelit
  • sárgarépa, kocka, mirelit
  • zöldborsó, mirelit
  • zöldségkeverék, húsleveshez
  • lecsó konzerv

Csirkeragu, Budapest módra

  • Olaj (napraforgó)
  • liszt
  • fűszerpaprika, csemege
  • só, jódozott
  • vöröshagyma
  • zöldborsó, mirelit
  • csiperke, szeletelt, mirelit
  • csirkemáj, mirelit
  • csirkemell filé, mirelit

Lilahagymás savanyú káposzta saláta

  • olaj, (napraforgó)
  • kömény, őrölt
  • lilahagyma
  • petrezselyemzöld, mirelit
  • savanyú káposzta

Tört burgonya

  • burgonya

 


Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >