Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 86. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kisvárda
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 86. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kisvárda
86. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Főzőkonyha
(4600 Kisvárda, Flórián tér 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,8 pont |
Menü: Tejfölös karfiolleves, Pulyka mexikói tokány, bulgur, Cékla
Mintavétel ideje: 2023.06.12.
Korosztály: 11-14 éves
Mintavételi alap: 500 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
(4600 Kisvárda, Flórián tér 5.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Tejfölös karfiolleves (293 g /adag)
Külső megjelenés: | Opálos, sűrített alaplében megfelelő mennyiségű karfioldarab, sárgarépa kocka, levesbetét, és apró fűszerszemcsék láthatók. A levesbetét pirított rombusz alakú tészta. Az alaplé sűrítése homogén, csomómentes, megfelelően, sűrűn folyó, tetején narancssárga zsírcseppek láthatók kis mennyiségben. A karfiol rózsák különböző nagyságúak, némelyik töredezett. A sárgarépa kockák jól tisztítottak, közel azonos méretűre daraboltak. |
Állomány: | Az alaplé kellően sűrűn folyó, homogén állagú, a sűrítés csomómentes. A karfiol megfelelően átfőtt, néhány darab túlfőtt, szétesett. A sárgarépa kockák megfelelően átfőttek, puhák. A levesbetét puha, átfőtt, nem tapad össze, de néhány túlpirított darab kissé keményebb. |
Illat: | Jellegzetesen intenzív karfiol illatú, a pirított tészta illata kiérezhető, a sűrítő anyag illata és a fűszerek harmonikus illatúak. |
Íz: | Jellegzetes, aromás, telt ízhatású. Az elnevezéssel harmonizáló ízvilágú. Fűszerezése enyhe, de a só ízfokozó hatása kellően érvényesül. |
Pulyka mexikói tokány, bulgur (387 g /adag)
Külső megjelenés: | A raguban apró darabokra vágott pulykahús, zöldborsó, sárgarépa és kukorica látható. A húsdarabok különböző méretűre aprítottak, a zöldség keverék darabjai közel azonos méretűek. A hús jól tisztított, jól zsírtalanított, a zöldségek jól tisztítottak. A bulgur jellemzően sárgás színű matt felületű, pergős, nem tapadtak össze a szemek. |
Állomány: | A raguban lévő húsdarabok kellően átfőttek, puhák, rágási maradék nincs. A zöldségek puhák de nem túlfőttek. A bulgur szemcséi különállóak, pergősek, nem csomós, nem összetapadt, megfelelően átfőzött. A raguhoz tartozó szaft narancsos színű, melyet a köret magába szívott. Mennyisége megfelelő. |
Illat: | A fogás jellegzetes gabona illatú, melyen a vegyes zöldség illata kevésbé érezhető. A hús fajtájára jellemző jellegzetes illatú. |
Íz: | A bulgur jellegzetes gabonás ízét a ragu jól kiegészíti, a hús íze fajtájára jellemzően aromás, harmonikus, enyhén fűszeres ízű. A fogás ízvilága tetszetős. |
Cékla (130 g/adag)
Külső megjelenés: | Az alapanyagra jellemző sötét-bordó színű, csíkokra vágott, közel azonos méretű darabok. A felöntő lé élénk bordó, fűszerszemcsék nem láthatók benne, nem zavaros. |
Állomány: | A cékla kellően átfőtt, friss hatású, roppanós, nem túlpuhult. |
Illat: | A felöntő lé illata savanykás, a benne lévő cékla jellemzően földes illatú. |
Íz: | Jellegzetesen savanykás, kissé édes, harmonikus ízvilágú. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Tejfölös karfiolleves
- búzaliszt
- csemegepaprika
- fokhagymagranulátum
- delikát, csökkentett sótartalom
- karfiol
- sárgarépa, mirelit
- bors, őrölt
- száraztészta, 8 tojásos
- étolaj
- tejföl 12%
Pulyka mexikói tokány
- vöröshagyma
- búzaliszt
- csemegepaprika (őrölt)
- delikát, csökkentett sótartalom
- só, jódozott
- mexikói vegyes, mirelit
- őrölt bors
- pörköltalap
- pulykacomb, filé
- étolaj
Cékla
- Cékla