null Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 86. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kisvárda

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 86. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kisvárda

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 86. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kisvárda

86. számú vizsgálat

A mintavétel helye:

Főzőkonyha
(4600 Kisvárda, Flórián tér 5.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 13,8 pont

Menü: Tejfölös karfiolleves, Pulyka mexikói tokány, bulgur, Cékla

Tejfölös karfiolleves, Pulyka mexikói tokány, bulgur, Cékla

Mintavétel ideje: 2023.06.12.

Korosztály: 11-14 éves

Mintavételi alap:  500 adag

A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:

Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

(4600 Kisvárda, Flórián tér 5.)

Részletes érzékszervi minősítés:

Tejfölös karfiolleves (293 g /adag)

Külső megjelenés: Opálos, sűrített alaplében megfelelő mennyiségű karfioldarab, sárgarépa kocka, levesbetét, és apró fűszerszemcsék láthatók. A levesbetét pirított rombusz alakú tészta. Az alaplé sűrítése homogén, csomómentes, megfelelően, sűrűn folyó, tetején narancssárga zsírcseppek láthatók kis mennyiségben. A karfiol rózsák különböző nagyságúak, némelyik töredezett. A sárgarépa kockák jól tisztítottak, közel azonos méretűre daraboltak.
Állomány: Az alaplé kellően sűrűn folyó, homogén állagú, a sűrítés csomómentes. A karfiol megfelelően átfőtt, néhány darab túlfőtt, szétesett. A sárgarépa kockák megfelelően átfőttek, puhák. A levesbetét puha, átfőtt, nem tapad össze, de néhány túlpirított darab kissé keményebb.
Illat: Jellegzetesen intenzív karfiol illatú, a pirított tészta illata kiérezhető, a sűrítő anyag illata és a fűszerek harmonikus illatúak.
Íz: Jellegzetes, aromás, telt ízhatású. Az elnevezéssel harmonizáló ízvilágú. Fűszerezése enyhe, de a só ízfokozó hatása kellően érvényesül.

Pulyka mexikói tokány, bulgur (387 g /adag)

Külső megjelenés: A raguban apró darabokra vágott pulykahús, zöldborsó, sárgarépa és kukorica látható. A húsdarabok különböző méretűre aprítottak, a zöldség keverék darabjai közel azonos méretűek. A hús jól tisztított, jól zsírtalanított, a zöldségek jól tisztítottak. A bulgur jellemzően sárgás színű matt felületű, pergős, nem tapadtak össze a szemek.
Állomány: A raguban lévő húsdarabok kellően átfőttek, puhák, rágási maradék nincs. A zöldségek puhák de nem túlfőttek. A bulgur szemcséi különállóak, pergősek, nem csomós, nem összetapadt, megfelelően átfőzött. A raguhoz tartozó szaft narancsos színű, melyet a köret magába szívott. Mennyisége megfelelő.
Illat: A fogás jellegzetes gabona illatú, melyen a vegyes zöldség illata kevésbé érezhető. A hús fajtájára jellemző jellegzetes illatú.
Íz: A bulgur jellegzetes gabonás ízét a ragu jól kiegészíti, a hús íze fajtájára jellemzően aromás, harmonikus, enyhén fűszeres ízű. A fogás ízvilága tetszetős.

 

 

 

 

 

 

 

Cékla (130 g/adag)

Külső megjelenés: Az alapanyagra jellemző sötét-bordó színű, csíkokra vágott, közel azonos méretű darabok. A felöntő lé élénk bordó, fűszerszemcsék nem láthatók benne, nem zavaros.
Állomány: A cékla kellően átfőtt, friss hatású, roppanós, nem túlpuhult.
Illat: A felöntő lé illata savanykás, a benne lévő cékla jellemzően földes illatú.
Íz: Jellegzetesen savanykás, kissé édes, harmonikus ízvilágú.

Részletes összetétel/anyaghányad

Tejfölös karfiolleves

  • búzaliszt
  • csemegepaprika
  • fokhagymagranulátum
  • delikát, csökkentett sótartalom
  • karfiol
  • sárgarépa, mirelit
  • bors, őrölt
  • száraztészta, 8 tojásos
  • étolaj
  • tejföl 12%

Pulyka mexikói tokány

  • vöröshagyma
  • búzaliszt
  • csemegepaprika (őrölt)
  • delikát, csökkentett sótartalom
  • só, jódozott
  • mexikói vegyes, mirelit
  • őrölt bors
  • pörköltalap
  • pulykacomb, filé
  • étolaj

Cékla

  • Cékla

Friss hírek

2024. november 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.11.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. november 11, hétfő

ITNET részjelentéssel kapcsolatos információk az öko tanúsító szervezetek részére

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről1 szóló 2008. évi XLVI. törvény 47/A. § szerint az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia végrehajtása érdekében integrált többéves nemzeti ellenőrzési tervet (továbbiakban: ITNET) kell készíteni, melyet az országos főállatorvos ad ki és irányítja annak végrehajtását. Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az ITNET kialakítása is az élelmiszerlánc szereplőinek – így az ökológiai gazdálkodást ellenőrző és tanúsító szervezeteknek (továbbiakban: tanúsító szervezetek) – bevonásával valósul meg.

Tovább >