null Azonosították a rágcsálóméregre emlékeztető szennyező anyagot a lengyel tejporban

Azonosították a rágcsálóméregre emlékeztető szennyező anyagot a lengyel tejporban

2013. január 30, szerda

A lengyel édességek gyártáshoz használt tejporban talált, rágcsálóméregnek feltételezett granulátumot a lengyel hatóság azonosította, mely alapján megállapítható, hogy a tejpor bromadiolont tartalmazott - áll az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási (RASFF) rendszeren érkezett legújabb tájékoztatásban.

A NÉBIH korábbi közleményében hírt adott arról, hogy lengyel édességek gyártása során feltehetően rágcsálóméreggel szennyezett tejport használtak fel, ezért ezeket az édességeket visszahívják a fogyasztóktól. A lengyel hatóságtól érkezett legújabb információk szerint a szennyező anyag bromadiolon, amely hatóanyagot rágcsálóirtó szerként használják.

A lengyel ügyészség sajtótájékoztatója szerint a szennyezés nem jelent valós veszélyt az emberek egészségre. Kihangsúlyozzák, hogy továbbra sem bizonyított, hogy az édesipari végtermékek szennyeződtek, ennek ellenére az érintett országokban élelmiszerbiztonsági okokból megtörténtek a szükséges intézkedések a termékek forgalomból történő kivonásáról, a fogyasztóktól való visszahívásáról.

A lengyel termékekkel kapcsolatos fogyasztói panaszról, megbetegedésről a mai napig nem érkezett hír egyetlen érintett tagállamból sem.

 

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >