null Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

Az otthoni ételkészítés HACCP szerinti elemzése

Tevékenységek

Hiba

Veszély

Megelőzés, a helyes gyakorlat

Bevásárlás

Megbízhatatlan helyről, alkalmi árustól, nem tiszta, nem rendes üzletből vásárlás. Gyanúsan előnyös akciók.

Szennyezett, romlott, fertőző termék.

Csak megbízható helyen vásároljunk. Nézzük meg, mit veszünk. Lehetőleg ne vegyünk meg előre ledarált húst, inkább a kiválasztott húsdarabot daráltassuk meg.

Élelmiszerek hazaszállítása

Összekeverednek a nyers és fogyasztásra kész termékek. Felmelegednek a hűtött termékek.

A nyersanyagokról baktériumok kerülnek a kész termékekre. A baktériumok hűtés nélkül elszaporodnak.

Tegyük külön táskába a nyers és fogyasztásra kész termékeket. Vigyünk hűtőtáskát is, vagy gyorsan szállítsuk haza a romlandó termékeket.

Otthoni tárolás

Hűtetlenül maradnak romlandó termékek. A hűtőben összekeverednek a termékek. A termékek szennyezik egymást

és a hűtő belsejét. A termékeket túl sokáig tárolják. A hűtő belseje nem tiszta. A hűtő nem hűt elég jól.

A nyers húsról baktériumok kerülnek a többi termékre. A baktériumok elszaporodnak, ha nem hűt elég jól a hűtő. A lejárt szavatosságú termékek minősége romlik, baktériumok is szaporodnak bennük.

A gyorsan romló termékeket mielőbb hűteni kell, úgy hogy se egymást, se a hűtőt ne szennyezzék. Tegyük dobozba, edénybe, és fedjük le. Legyen hűtőhőmérőnk, és ellenőrizzük a hőfokot. A hűtő hőmérséklete 5°C alatt legyen! (Kritikus pont!) A hűtőt rendszeresen tisztítsuk! Ellenőrizzük, nem jártak-e le a termékek.

Előkészület a főzéshez

Rendetlen konyha, felesleges holmik, kézmosás hiánya. Az edények, eszközök töredezettek, repedezettek, a kések nem elég élesek. Kezünk nem tiszta, hajunk szabadon lóg.

Kezünkről, környezetünkről, hajunkról, a konyhai felületekről, eszközökről baktériumok, egyéb szennyező anyagok, háztartási vegyszerek kerülhetnek az élelmiszerekbe.

Alapos kézmosás, tiszta munkafelületek. Felesleges dolgok, vegyszerek, törékeny holmik eltávolítása. Hibás edények leselejtezése. Gyűrűket vegyük le. Sapka, kendő használata, haj összekötése előnyös. Legyen kéznél papírtörlő.

Főzés, sütés

Folyamatok összekeverednek, szennyes folyamatokat egyidejűleg végzünk nagy tisztaságot igénylő tevékenységekkel (fogyasztásra kész ételek szeletelése, tálalása, krémek, saláták, készítése). Nem mossuk meg alaposan a salátát, gyümölcsöket. Nem főzzük, sütjük át eléggé az ételeket.

Nyers húsról, tisztítatlan zöldségről kezünkkel, eszközökkel, baktériumok kerülhetnek a fogyasztásra kész ételekre. A zöldségeken, gyümölcsökön vegyszermaradványok, bélféreg-peték lehetnek. A tojás is tartalmazhat szalmonella baktériumot. Ha a sütés-főzés nem alapos, a baktériumok életben maradnak, elszaporodnak.

Legyen külön edény, vágódeszka a nyers húshoz. A nyers hús előkészítés, zöldség tisztítás után takarítsuk le a munka-felületet, mossunk kezet. Soha ne szeljünk sült húst, salátát azon a vágódeszkán, amelyen a nyers húst. Az ételeket alaposan süssük-főzzük át. Ha az étel belseje eléri a 75 °C-ot, akkor biztonságos. (Kritikus pont!)

Tojást csak alaposan hőkezelt ételekhez használjunk.

Tálalás, megmaradt ételek kezelése

A tálalásig sok idő eltelik. A megmaradt ételt szobahőmérsékleten, fedetlenül tárolják. A megmaradt ételt csak megmelegítik, de nem forralják át.

Az étel a környezettől, eszközöktől, edényektől szennyeződhet, benne a hosszú tárolási idő alatt a baktériumok elszaporodnak.

Az ételt elkészülte után 2-3 órán belül el kell fogyasztani. Ha nem fogy el, a maradékot mielőbb le kell hűteni, és hűtőbe vagy mélyhűtőbe kell tenni. A maradékot fogyasztás előtt fel kell forralni.

Mosogatás

Az edényre rászárad az ételmaradék. A mosogatóeszköz elhasználódott. A mosogatás nem alapos. Törölgetés piszkos, nedves törlőruhával.

Az edényen levő maradékon, a mosogatószivacson, törlőkendőn a baktériumok elszaporodnak.

Étkezés után minél előbb el kell mosogatni. A mosogatóeszközöket tisztán, szárazon kell tárolni, és gyakran cserélni. Az ételmaradékot először el kell távolítani, az edényt kitörölni. Utána elmosogatni. Hagyjuk az edényt megszáradni.

Takarítás

A takarítás nem alapos, nem rendszeres. Ugyanazzal a takarító eszközzel van végigtakarítva minden felület. A takarítóeszközök elhasználódottak, nincsenek tisztán és szárazon tárolva.

Az elhasználódott, nedvesen tárolt takarító eszközökön a baktériumok megtelepednek, elszaporodnak. A takarítással „szétkenik” a szennyeződést az összes felületen.

A takarítóeszközöket is tisztán és szárazon kell tárolni, és rendszeresen cserélni kell. A szennyezettebb (nyers hús, földes zöldség) felületek tisztításához használjunk papírtörlőt. Ne a mosogatószivaccsal takarítsunk. A takarítás legyen gyakori és alapos.


Friss hírek

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban
2022. június 23, csütörtök

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

Tovább >

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon
2022. június 22, szerda

Illegális haltárolóhelyet lepleztek le a halőrök a Balatonon

Több éve működtetett illegális haltárolóhelyet lepleztek le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Nébih Állami Halőri Szolgálatának halőrei. A Balatonkenesén található, 40 m3 térfogatú gödörben 23 pontyot helyezett el a horgász, amelyek nagy részét sértetlenül sikerült visszahelyezni a Balatonba. A halak ezúttal megúszták, a jogsértő horgász azonban nem lesz ilyen szerencsés.

Tovább >