null Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáról

Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáról

2014. június 23, hétfő

Felhívjuk a Tisztelt Méhészek figyelmét, hogy a Kormány határozata alapján 2014. évben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezi a településeken az Országos szúnyoggyérítési programot.

A gyérítési időpontok az időjárás függvényében változhatnak!

A megszokott módon, az önkormányzatok jegyzőin keresztül minden bejelentkezett méhész értesítést kap a településen várható kezelésekről, az időjárási pótnapok feltűntetésével. Az értesítőn megtalálhatóak a gyérítési munkát végző személyek elérhetőségei is.

Az értesítést légi- és földi kémiai gyérítések esetén egyaránt kiküldik. Az irtószer deltametrin hatóanyagot tartalmaz, ami méhekre veszélyes! Az esetleges méhpusztulások elkerülése érdekében a földi kivitelezéseket minden esetben a napnyugtát követően kezdik el, így minimalizálva az elhullás kockázatát. Légi kijuttatás azonban a vonatkozó légi szabályozások alapján sötétben már nem lehetséges, a permetezéseket az esti órákban végzik. Ezért kérjük, hogy a kezelések idejére a méheket zárják be, vagy mobil kaptárak esetén telepítsék az érintett területeken kívülre! A kezelés után, a növényzeten maradó irtószer gyorsan bomlik, és az alacsony dózisnak (~0,5-0,8 gramm deltametrin / hektár) köszönhetően már nem jelent veszélyt a méhekre, tehát a kezelést követő reggelen a méheket ki lehet engedni.


A szúnyoggyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket nem érintik!


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. október 27, péntek

Tenyészbika lajstromszámok 2023

A 2023-as támogatási tárgyévben (a támogatási kérelem benyújtásának naptári éve szeptember 1. - augusztus 31.) összesen 1756 bika kapott központi lajstromszámot.

Tovább >