null Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáról

Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáról

Az országos szúnyoggyérítési program végrehajtásáról
2014. június 23, hétfő

Felhívjuk a Tisztelt Méhészek figyelmét, hogy a Kormány határozata alapján 2014. évben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezi a településeken az Országos szúnyoggyérítési programot.

A gyérítési időpontok az időjárás függvényében változhatnak!

A megszokott módon, az önkormányzatok jegyzőin keresztül minden bejelentkezett méhész értesítést kap a településen várható kezelésekről, az időjárási pótnapok feltűntetésével. Az értesítőn megtalálhatóak a gyérítési munkát végző személyek elérhetőségei is.

Az értesítést légi- és földi kémiai gyérítések esetén egyaránt kiküldik. Az irtószer deltametrin hatóanyagot tartalmaz, ami méhekre veszélyes! Az esetleges méhpusztulások elkerülése érdekében a földi kivitelezéseket minden esetben a napnyugtát követően kezdik el, így minimalizálva az elhullás kockázatát. Légi kijuttatás azonban a vonatkozó légi szabályozások alapján sötétben már nem lehetséges, a permetezéseket az esti órákban végzik. Ezért kérjük, hogy a kezelések idejére a méheket zárják be, vagy mobil kaptárak esetén telepítsék az érintett területeken kívülre! A kezelés után, a növényzeten maradó irtószer gyorsan bomlik, és az alacsony dózisnak (~0,5-0,8 gramm deltametrin / hektár) köszönhetően már nem jelent veszélyt a méhekre, tehát a kezelést követő reggelen a méheket ki lehet engedni.


A szúnyoggyérítések csak lakott területen zajlanak, ezért a mezőgazdasági területekhez telepített méhészeteket nem érintik!


Friss hírek

Sikeres vizsgákkal zárult az inszeminátor tanfolyam
2021. szeptember 3, péntek

Sikeres vizsgákkal zárult az inszeminátor tanfolyam

Az újonnan alakult Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusa és a Nébih közös szervezésében lebonyolított szarvasmarha inszeminátor képzésen tízen tettek sikeres vizsgát júliusban.

Tovább >

Tudnivalók a szállításra alkalmatlan állatok állatvédelmi nyomon követéséről
2021. augusztus 9, hétfő

Tudnivalók a szállításra alkalmatlan állatok állatvédelmi nyomon követéséről

A vágóhidakon kiemelt figyelmet kell fordítani a szállítás során sérült, illetve a szállításra alkalmatlan állapotban lévő állatokra. A Nébih a téma kapcsán összegyűjtötte az állattartó telepek működtetői, a szállításban közreműködő állatorvosok, az élőállat szállítók, valamint a vágóhidakat üzemeltetők számára a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább >