null Az idei ünnep is teljesebb lehet a Nébih Maradék nélkül Húsvét zöldítő pályázatával!

Az idei ünnep is teljesebb lehet a Nébih Maradék nélkül Húsvét zöldítő pályázatával!

2024. március 25, hétfő

Az év egyik legszebb ünnepéhez közeledve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát, amelyre április 5-ig várják a pályaműveket. A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett szempont legyen az élelmiszerpazarlás megelőzése is.

A Maradék nélkül program a tudatos ünnepi készülődés jegyében idén is meghirdeti a Húsvét zöldítő pályázatát. Három kategóriában várják a pályaműveket: tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő receptek.

A program alapvető célkitűzéseihez kapcsolódva ezúttal olyan tojásfestési és -díszítési technikákat várnak, amelyek azon élelmiszerhulladékok (pl. hagymahéj, céklahéj, tojáshéj) kreatív felhasználását támogatják, melyek egyúttal szép hímes tojásokat eredményeznek. Emellett idén sem maradhat el az élelmiszerpazarlás csökkentésére ösztönző locsolóversírás, amely a korábbiakban különösen nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.

Húsvétkor sok friss, hűtést igénylő alapanyag kerül a konyhákba, ráadásul az ünnepi időszakban még inkább jellemző lehet a túlvásárlás. A témában a program munkatársai praktikus ötleteket adnak, de a pályázat is kiemelt figyelmet fordít a húsvéti fogások ideális tárolási körülményeinek bemutatására. A harmadik kategória ugyanis a kreatív, maradékmentő receptek népszerűsítésének ad teret. A pályázók az egyedi receptjeik megosztása révén a szemléletformálást támogatva hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bőséges ünnepi asztalokról egy falat se vesszen kárba. A legjobb maradékmentő receptötletek, az értékes díjazáson felül, bekerülhetnek a Nébih által összeállított húsvéti receptgyűjteménybe is.

A Húsvét zöldítő pályázat a meghirdetett kategóriák mindegyikében (tojásfestés, locsolóversírás, maradékmentő recept) várja a pályaműveket egészen április 5-éig. A részletes pályázati feltételek megtalálhatóak a Maradék nélkül program honlapján. Az élelmiszerpazarlás mérséklését szolgáló helyes tárolási és maradékfelhasználási praktikák gyűjteménye pedig az alábbi cikkben olvasható: https://maradeknelkul.hu/husvet-maradek-nelkul-2/


Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >