null Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági helyzetképe: Megjelent a 2017-es RASFF jelentés
2018. október 1, hétfő

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett csaknem négyezer bejelentés kevesebb mint 0,7%-a érintett magyar előállítású terméket 2017-ben – derül ki az Európai Bizottság éves összegzéséből. A 147 hazai vonatkozású ügy főként baromfihúshoz és egyéb baromfitermékekhez, étrend-kiegészítőkhöz és egyéb speciális élelmiszerekhez, valamint tojáshoz és tojástermékekhez kapcsolódott.

A 39 éve működő RASFF az uniós tagállamok hatóságai közötti gyors információáramlás érdekében jött létre. E riasztási rendszer segítségével számos élelmiszerbiztonsági kockázatot még azelőtt sikerült elhárítani, hogy a kifogásolt termék a vásárlóknak gondot okozhatott volna.

Az Európai Bizottság által készített, nemrég közzétett 2017-es összegzés alapján tavaly mintegy 3800 eredeti bejelentés jelent meg a RASFF-on, amelynek 90%-a az élelmiszerekhez kötődött. Az új bejelentések száma 24%-kal nőtt az előző évhez képest.

Az Unióban gyártott termékekben az esetek nagy részében a patogén mikroorganizmusok (elsősorban baromfi- és hústermékekben), a rovarirtószer-maradékok és a növényvédőszer-maradékok, valamint a nehézfémek okoztak problémát. Az előző évben sok tagállam élelmiszeriparát megrázta például a tojásban és baromfihúsban kimutatott, rovarirtószer-hatóanyagként alkalmazott fipronil.

A hazai vonatkozásúvá vált 147 RASFF ügy 123 esetben élelmiszerrel, 14 esetben takarmánnyal, 10 esetben pedig élelmiszerrel érintkező anyaggal kapcsolatos probléma volt. Itthon leginkább a baromfihús és egyéb baromfitermékek, az étrend-kiegészítők és egyéb speciális élelmiszerek, valamint a tojás és tojástermékek, illetve a takarmány alapanyag tekintetében adódott gond. Az uniós átlaghoz viszonyítva kisebb számban kellett például gabonatermékekkel és pékáruval kapcsolatban eljárni.

Magyarországon előállított termékkel kapcsolatosan 26 esetben merült fel élelmiszerbiztonsági probléma, ez a számadat közel azonos a tavalyi évivel.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelten kommunikálja a hazai lakosságot érintő ügyeket annak érdekében, hogy a vásárlók minél szélesebb köre időben értesüljön a problémákról. A RASFF rendszeren érkező valamennyi riasztás megtalálható a NÉBIH honlapján. A témához kapcsolódó további információk elérhetőek a RASFF Portal oldalon.

Kapcsolódó anyagok:
Éves RASFF jelentés (2017.) letölthető formában


Friss hírek

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról
2020. augusztus 13, csütörtök

Kockázatértékelés a burgonyában előforduló glükoalkaloidokról

A napokban jelent meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közegészségügyi kockázatértékelése a takarmányban és az élelmiszerben, főként burgonyában, illetve burgonyából származó termékekben előforduló glükoalkaloidokra vonatkozóan.

Tovább >

Kedvezően zárult a cserepes szegfűk GMO-vizsgálata
2020. augusztus 13, csütörtök

Kedvezően zárult a cserepes szegfűk GMO-vizsgálata

Elérhetőek a Nébih idei cserepes szegfű GMO-vizsgálatának eredményei.

Tovább >