null Az érlelt hús nem kockázatosabb, mint a friss hús

Az érlelt hús nem kockázatosabb, mint a friss hús

2023. január 23, hétfő

Az érlelt hús nem jelent további kockázatot a friss húshoz képest, amennyiben ellenőrzött körülmények között érlelik – állapították meg az EFSA szakértői nemrégiben közzétett tudományos szakvéleményükben.

A hús érlelése olyan folyamat, amelynek során a mikrobák és az enzimek lebontják a kötőszövetet, ezáltal puhává teszik a húst, és gazdagabb ízt adnak neki. Ez két fő módszerrel valósítható meg: nedves érlelés és száraz érlelés útján.  A nedves érlelést vákuumcsomagolásban tárolt és hűtött marhahús, sertéshús, valamint bárány esetében használják, míg a szárazon érlelt marhahúst csomagolás nélkül hűtik; ezért érdemes az így keletkezett száraz felületet elkészítés előtt eltávolítani.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az élelmiszeripar és az éttermek körében az érlelt hús népszerűsége nőtt, de mindeddig hiányosak voltak a biztonságos fogyasztásáról szóló ismeretek. Az EFSA szakvéleménye hozzájárul e hiányosság pótlásához, és szilárd tudományos alapot biztosít az élelmiszeripari vállalkozók számára a biztonságos érlelt hús előállításához.

Az EFSA szerint nincsenek további kockázatok, feltéve, hogy a tudományos véleményben meghatározott idő és hőmérséklet meghatározott kombinációját betartják az érlelési folyamat során. A szárazon érlelt hús esetében azt javasoljuk, , hogy az érlelési folyamat során a felület hőmérséklete ne haladja meg a 3 °C-ot. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a szárazon érlelt hús felületén penészgomba szaporodhat, és e penészgombák egy része természetes mikotoxinokat – mérgező vegyületeket – termel, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre.

A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk az alábbi cikkünket: 
https://www.efsa.europa.eu/en/news/aged-meat-not-riskier-fresh-meat


 


Friss hírek

2025. november 7, péntek

Európai madárinfluenza helyzet 2025 ősz

2025. szeptember 1-je óta napjainkig Európában összesen 159 baromfitartó gazdaságban, 37 fogságban tartott madarakat tartó létesítményben és 1.272 db vadmadárból mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát.

Tovább >

2025. november 3, hétfő

Nagy sikerrel zárult az idei KonyhaKontroll diákvetélkedő

Végetért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Oktatási Programjának idei KonyhaKontroll vetélkedője. Az online megmérettetés október 6-26. között zajlott az Okos Doboz KonyhaKontroll oldalán. 7.-12. évfolyamos diákok négy témakörben: élelmiszerbiztonság, élelmiszerminőség, élelmiszerpazarlás és fenntarthatóság, mutatták meg a tudásukat. Közel 1400 diák összesen több, mint 52.000 feladatot teljesített a vetélkedő időtartama alatt.

Tovább >