null Az élelmiszer eredetű fertőzéseket okozó baktériumok rezisztenciaszintje még mindig magas

Az élelmiszer eredetű fertőzéseket okozó baktériumok rezisztenciaszintje még mindig magas

Az élelmiszer eredetű fertőzéseket okozó baktériumok rezisztenciaszintje még mindig magas
2021. május 13, csütörtök

A Salmonella és a Campylobacter baktériumok jelentős része, a korábbi évekhez hasonlóan, még mindig ellenáll az emberekben és állatokban általánosan alkalmazott antibiotikumoknak - szerepel az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrég közzétett jelentésében.

Az embereknél a ciprofloxacin antibiotikum esetében, amelyet általában többféle fertőzés kezelésére alkalmaznak, nagy arányú (82,1%) rezisztenciáról számoltak be egy speciális Salmonella típusra vonatkozóan, amely S. Kentucky néven ismert. Az elmúlt években több ország is egyre növekvő mértékben jelentett a nalidixinsavval és/vagy a ciprofloxacinnal szemben rezisztens S. Enteritidis-t. A fluorokinolon és/vagy kinolon rezisztencia növekvő előfordulása az ilyen típusú Salmonella baktériumokban valószínűleg a különösen ellenálló Salmonella törzsek elterjedését tükrözi.

A Campylobacter baktériumokban a ciprofloxacinnal szembeni rezisztencia a legtöbb országban már annyira elterjedt, hogy ez az antibiotikum korlátozottan alkalmazható humán Campylobacter fertőzések kezelésében.

A jelentés azonban tartalmaz néhány pozitív megállapítást is. A 2015 és a 2019 közötti időszakban nyolc, illetve tizenegy tagállamban figyelték meg az ampicillinnel és a tetraciklinekkel szembeni rezisztencia csökkenését az emberektől származó Salmonella izolátumok esetében.

2015 és 2019 között szintén csökkenő tendenciát figyeltek meg a kiterjesztett spektrumú β-laktamázt (ESBL) termelő E. coli elterjedésében is 13 tagállamból származó élelmiszer-előállítás céljára tartott állatok mintáin végzett vizsgálatok alapján. Ez fontos megállapítás, mivel az ESBL termelő E. coli baktérium bizonyos törzsei az emberben előforduló súlyos fertőzésekért felelősek.

Vannak kulcsfontosságú antibiotikumok, amelyeket kombináltan alkalmazva továbbra is alacsony a velük szembeni rezisztencia; ilyen a Salmonella esetében a fluorokinolonokkal és a harmadik generációs cefalosporinokkal szembeni alacsony kombinált rezisztencia, valamint a fluorokinolonokkal és makrolidokkal szembeni alacsony kombinált rezisztencia a Campylobacter esetében. Ezeket a kulcsfontosságú antibiotikumokat általában a Salmonella és a Campylobacter által okozott súlyos humán fertőzések kezelésére használják.

Az összes vizsgált antibiotikumra reagáló élelmiszer-előállítás céljára tartott állatokból származó mintákban az E. coli baktériumok aránya is megnőtt; ezt kilenc tagállamban figyelték meg a 2014-2019 közötti időszakban.

A jelentés azokon az antibiotikum rezisztencia monitoring adatokon alapul, amelyeket a tagállamok gyűjtöttek az uniós szabályozási kötelezettségeik részeként. Az adatokat az EFSA és az ECDC külső szakemberek segítségével közösen elemezték ki.

További részletek, valamint az egyes antibiotikumokra vonatkozó rezisztencia értékét tagállami bontásban bemutató infógrafika az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.efsa.europa.eu/en/news/resistance-levels-still-high-bacteria-causing-foodborne-infections


Friss hírek

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére
2021. szeptember 16, csütörtök

Kiemelt figyelem irányul a bodzafelvásárlók és -feldolgozók működésére

Az elmúlt hetekben kiemelt célellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Keceli Rendőrőrse a Kecel térségében tevékenykedő bodzafelvásárlók és -feldolgozók telephelyein. A helyszíni ellenőrzések során mindenekelőtt a működéshez, valamint a termékek nyomonkövetéséhez szükséges dokumentációt vizsgálták a szakemberek. A tapasztalatok alapján a Nébih a kötelező jogszabályi előírások – így különösen az alábbiak – szigorú betartására hívja fel az érintettek figyelmét.

Tovább >

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >