null Az élelmiszer eredetű fertőzéseket okozó baktériumok rezisztenciaszintje még mindig magas

Az élelmiszer eredetű fertőzéseket okozó baktériumok rezisztenciaszintje még mindig magas

Az élelmiszer eredetű fertőzéseket okozó baktériumok rezisztenciaszintje még mindig magas
2021. május 13., csütörtök

A Salmonella és a Campylobacter baktériumok jelentős része, a korábbi évekhez hasonlóan, még mindig ellenáll az emberekben és állatokban általánosan alkalmazott antibiotikumoknak - szerepel az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nemrég közzétett jelentésében.

Az embereknél a ciprofloxacin antibiotikum esetében, amelyet általában többféle fertőzés kezelésére alkalmaznak, nagy arányú (82,1%) rezisztenciáról számoltak be egy speciális Salmonella típusra vonatkozóan, amely S. Kentucky néven ismert. Az elmúlt években több ország is egyre növekvő mértékben jelentett a nalidixinsavval és/vagy a ciprofloxacinnal szemben rezisztens S. Enteritidis-t. A fluorokinolon és/vagy kinolon rezisztencia növekvő előfordulása az ilyen típusú Salmonella baktériumokban valószínűleg a különösen ellenálló Salmonella törzsek elterjedését tükrözi.

A Campylobacter baktériumokban a ciprofloxacinnal szembeni rezisztencia a legtöbb országban már annyira elterjedt, hogy ez az antibiotikum korlátozottan alkalmazható humán Campylobacter fertőzések kezelésében.

A jelentés azonban tartalmaz néhány pozitív megállapítást is. A 2015 és a 2019 közötti időszakban nyolc, illetve tizenegy tagállamban figyelték meg az ampicillinnel és a tetraciklinekkel szembeni rezisztencia csökkenését az emberektől származó Salmonella izolátumok esetében.

2015 és 2019 között szintén csökkenő tendenciát figyeltek meg a kiterjesztett spektrumú β-laktamázt (ESBL) termelő E. coli elterjedésében is 13 tagállamból származó élelmiszer-előállítás céljára tartott állatok mintáin végzett vizsgálatok alapján. Ez fontos megállapítás, mivel az ESBL termelő E. coli baktérium bizonyos törzsei az emberben előforduló súlyos fertőzésekért felelősek.

Vannak kulcsfontosságú antibiotikumok, amelyeket kombináltan alkalmazva továbbra is alacsony a velük szembeni rezisztencia; ilyen a Salmonella esetében a fluorokinolonokkal és a harmadik generációs cefalosporinokkal szembeni alacsony kombinált rezisztencia, valamint a fluorokinolonokkal és makrolidokkal szembeni alacsony kombinált rezisztencia a Campylobacter esetében. Ezeket a kulcsfontosságú antibiotikumokat általában a Salmonella és a Campylobacter által okozott súlyos humán fertőzések kezelésére használják.

Az összes vizsgált antibiotikumra reagáló élelmiszer-előállítás céljára tartott állatokból származó mintákban az E. coli baktériumok aránya is megnőtt; ezt kilenc tagállamban figyelték meg a 2014-2019 közötti időszakban.

A jelentés azokon az antibiotikum rezisztencia monitoring adatokon alapul, amelyeket a tagállamok gyűjtöttek az uniós szabályozási kötelezettségeik részeként. Az adatokat az EFSA és az ECDC külső szakemberek segítségével közösen elemezték ki.

További részletek, valamint az egyes antibiotikumokra vonatkozó rezisztencia értékét tagállami bontásban bemutató infógrafika az alábbi linken keresztül érhető el: https://www.efsa.europa.eu/en/news/resistance-levels-still-high-bacteria-causing-foodborne-infections


Friss hírek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2021. június 18., péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, ami általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső. Az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2021. június 19-től három megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer
2021. június 17., csütörtök

Jelentős változások az állategészségügyi diagnosztikában – jön a digitális LABOR szakrendszer

2021. július 1-jétől több lépcsőben valósul meg az állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó adminisztratív rendszer átvezetése a digitális térbe. A változások, újítások alapvetően két jelentős témakört érintenek: az ügyviteli rendszer digitalizációján túl életbe lép az ún. egyetemleges felelősségvállalás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) modernizációs intézkedései elsősorban a vizsgálatok megrendelésének egyszerűsítését, valamint a hiteles és gyors eredményközlést támogatják.

Tovább >