null Az egységes állatorvos szakma az állatorvoslás további fejlődésének kulcsa

Az egységes állatorvos szakma az állatorvoslás további fejlődésének kulcsa

2016. május 19, csütörtök

Az állatorvosi szolgáltatások szakmai színvonala biztosított, az állatorvos szakma megőrizte vezető, kulcsfontosságú szerepét a magyar mezőgazdaságban. Visszatekintve az elmúlt két évtizedre, nincs okunk szégyenkezésre – köszöntötte Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a Magyar Állatorvosi Kamara megalakulásának 20. évfordulóját ünneplőket szombaton.        

Bognár Lajos emlékeztetett: az elmúlt évtizedekben egyre bővült az államtól átvállalt feladatok köre, az agrárium és a világkereskedelem újabb és újabb kihívásaira kellett szakszerű és időtálló válaszokat adni és a Kamara oroszlánrészt vállalt az állatorvosi tevékenység szabályozását korszerű alapokra helyező törvény előkészítésében is.

Az elmúlt két évtized legjelentősebb változása, hogy a klinikai gyógyítás mellett az állatorvosok egyre nagyobb részt vállalnak az élelmiszerbiztonsági rendszer működtetésében, amely tevékenység az emberi egészség szempontjából kulcsfontosságú feladat, és az Állategészségügyi Szolgálat 1888-as megszervezése óta látja el az állatorvos-szakma – sorolta a megváltozott feladatokat a helyettes államtitkár.

Bognár Lajos megerősítette: az élelmiszerbiztonság új rendszerében megmaradtak a hagyományos hatósági funkciók, amelyek az ismert és ismeretlen kockázatok kezelését jelentik. Emellett azonban kitüntetett szerepet kapott az élelmiszer-lánc minden szereplőjével a tudásmegosztáson alapuló partneri viszony kialakítása. Az állatorvos-szakma motorja tudott lenni a mezőgazdaságban és az élelmiszerlánc-biztonságban lezajlott modernizációs folyamatnak. A szerkezeti változásokat azonban a szemléletmód változásának kell követnie – mondta a helyettes államtitkár, aki kijelentette: a jövőbeli feladatok magas színvonalú ellátása a szakma nagyobb kohézióján, tehát a hatósági, a jogosult és a szolgáltató állatorvosok szorosabb együttműködésén múlik.

A jövőbeni fejlődést az állatorvoslás különböző területein működő kollégák még szorosabb együttműködése, és az állatorvosi kar egységének további erősítését a jövőben is feladatának tekintő Kamara szolgálhatja – zárta köszöntőjét Bognár Lajos.

A hamarosan ismét önállóvá váló Állatorvos-tudományi Egyetem épületében megrendezett ünnepségen beszédet mondott Prof. Dr. Sótonyi Péter, a Kar dékánja, Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos, dr. Szabó Tamás és dr. Mile Sándor, a Magyar Állatorvosi Kamara korábbi elnökei, valamint dr. Gönczi Gábor, a MÁOK jelenlegi vezetője.

Az állatorvosokkal együtt ünnepelt Gordan Grlic Radman, Horvátország magyarországi nagykövete, Zsigó Róbert élelmiszerlánc felügyeletért felelős államtitkár pedig levélben juttatta el jókívánságait a résztvevőknek.

„Az állatorvosi szolgáltatások szakmai színvonala biztosított, az állatorvos szakma megőrizte vezető, kulcsfontosságú szerepét a magyar mezőgazdaságban. Visszatekintve az elmúlt két évtizedre, nincs okunk szégyenkezésre” – mondta Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos. „Az elmúlt két évtized legjelentősebb változása, hogy a klinikai gyógyítás mellett az állatorvosok egyre nagyobb részt vállalnak az élelmiszerbiztonsági rendszer működtetésében, amely tevékenység az emberi egészség szempontjából kulcsfontosságú feladat.”

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy a MÁOK jelenleg 2873 taggal rendelkezik, közülük mintegy 2500 fő praktizáló állatorvos. „Állatorvosok nélkül nem lehet sem megbízható járványvédelemről, sem élelmiszerbiztonságról beszélni” – hangsúlyozta.

„Hitem és meggyőződésem, hogy a Magyar Állatorvosi Kamara, a magyar állatorvosok köztestülete a legfontosabb magyar állatorvosi fórum” – mondta videóüzenetében a MÁOK első elnöke, Dr. Szabó Tamás, aki külföldi útja miatt nem lehetett ott a rendezvényen.

A délutáni szakmai program során a kisállatok, haszonállatok és lovak gyógyítására specializálódott állatorvosokat az egyes szakterületek neves képviselői és tartalmas előadások várták.

Forrás: FM sajtóiroda és MÁOK
Fotó: Perényi János


Friss hírek

2024. május 22, szerda

Új rendelet a gyógyszeres takarmány szabályozásban

Megjelent a nem céltakarmányokban visszamaradó antimikrobiális hatóanyagok egyedi keresztszennyeződési határértékeinek és ezen anyagokra vonatkozó analitikai módszerek megállapításáról szóló EU rendelet.

Tovább >

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >